Coronavirus 2020

De corona crisis en op vakantie met de camper

Zaterdag 21 maart 2020

De corona crisis hakt er wereldwijd bijzonder in. Nog maar enkele weken geleden maakte we al mooie plannen voor dit voorjaar en komende zomer.

Het eerste weekend van mei bijvoorbeeld is voor ons een lang weekend. Omdat dit jaar 5 mei Bevrijdingsdag een vrije dag is (eens in de vijf jaar) is er op de dag ervoor een roostervrije dag gepland. Een mooi lang weekend om er met de camper weer eens op uit te gaan, dachten we.

Een tijd geleden hebben we, in tegenstelling wat we normaal nooit doen, een camping geboekt in het zuidoosten van Frankrijk. Plan is om daags voor Hemelvaart op woensdagavond 20 mei te vertrekken en er een paar dagen over te doen om op zaterdag 23 mei daar op die camping aan te komen. Na tien dagen verblijf dan weer in drie dagen richting het noorden.  Met de huidige lockdown in België en Frankrijk blijft ook deze planning een groot vraagteken dat het doorgang kan vinden.

Er zijn belangrijkere dingen dan vakanties en camperen, gezondheid gaat boven alles. We wachten op dit moment maar af wat het gaat worden. Op moment van schrijven is de vakantie rond Hemelvaart nog acht weken weg, maar nieuwsberichten in de media beloven niet veel goeds. De aangevraagde vakantie bij onze werkgevers zal wel doorgaan, maar of we met de camper kunnen gaan reizen is nu nog een groot vraagteken.

Blijft over een mooi schema in juli en augustus , dat is nog wat verder weg. Hopelijk is de pandemie dan toch zeker over en kunnen we zonder problemen nog even genieten van een mooie camper reis.

Hopelijk blijven we in deze voor iedereen moeilijke periode gezond en gevrijwaard van dat nare corona virus.

 

Update:

Vrijdag 3 april 2020

Helaas afgelopen twee weken ook hier erg ziek geworden. Niet getest, dus niet met zekerheid te zeggen dat het Corona was, maar de symptomen leken er wel op. Ik ga er wel van uit dat ook ik besmet ben geraakt met Covid-19. Gelukkig thuis kunnen blijven. Ondanks ik me erg ziek voelde kan ik zeggen dat de klachten mild waren. Na twee weken ziek en in quarantaine mag ik maandag weer naar mijn werk.

Ondertussen zijn de maatregelen door de overheid uitgebreid en verlengt tot 1 juni. We gaan er dus van uit dat de geplande voorjaarsvakantie naar Zuid-Frankrijk zeker niet door kan gaan. Het is nu nog de vraag of we in juli met de bouwvak vakantie nog wel kunnen gaan reizen met de camper. Het kan nu zelfs zijn dat we dit hele jaar niet met de camper weg kunnen. We wachten ook dit maar af en zien wel wat het wordt.

 

Update:

Donderdag 30 april 2020

Vandaag heb ik via mail contact gehad met de camping in Frankrijk. Omdat de Franse regering de lockdown maatregelen misschien op 11 mei een klein beetje versoepelen, was het bericht dat de camping zeker niet voor 2 juni open zal gaan. Onze reservering kan daarom niet doorgaan. Wel kunnen we de aanbetaling door schuiven naar een latere datum in dit jaar of naar volgend jaar.

We hebben nu onze reservering in overleg met de camping verplaatst van het voorjaar naar de zomer. We hopen nu dat er vanaf 17 juli geen reis beperkingen meer zullen zijn. Via de normaal geplande route door België en Luxemburg willen we dan naar de camping in Frankrijk rijden. Van maandag 20 juli tot maandag 3 augustus verblijven we dan daar. Mocht de reis via België en Luxemburg niet kunnen, maar wel via Duitsland, dan is dat nog een mogelijkheid. Op de totale reis van huis naar de camping van bijna 1.100 km zou dit maar 100 km meer zijn.

Zijn er nog teveel beperkingen of mogen we ook dan nog steeds niet reizen door België, Duitsland en natuurlijk Frankrijk, dan blijven we ook in de zomervakantie thuis en schorsen we voor de eerste keer de camper. De vakantie met de camper vieren in eigen land gaan we niet doen. We zullen dan in het voorjaar van volgend jaar een nieuwe poging doen om alsnog een vakantie te plannen op de camping in Embrun.

De mei vakantie laten we bij onze werkgevers wel doorgaan, we zijn dan allebei vrij. Met wat mooi weer vermaken we ons hier thuis dan ook wel. Ondertussen kijken we uit naar juli en blijven we hopen dat de Corona crisis echt op zijn retour is.

 

Update:

Zaterdag 30 mei 2020

In de media verscheen het bericht dat de Franse regering vanaf 15 juni aanstaande weer de grenzen gaan openen voor buitenlandse toeristen. Goed nieuws! Ook meerdere EU-landen zijn voornemens de grenzen vanaf deze datum te openen. Het wordt nu misschien toch mogelijk onze verplaatste vakantie naar Embrun in Frankrijk door te kunnen laten gaan. Alleen heeft onze minister-president Mark Rutte nog geen uitsluitsel gegeven of we inderdaad ook mogen gaan reizen. Aanstaande woensdag 3 juni komt de regering met meer nieuws hierover. We houden deze datum in de gaten en blijven optimistisch dat onze vakantie door kan gaan.

 

Update:

Zaterdag 13  juni 2020

Vandaag eindelijk goed nieuws. Nadat Frankrijk heeft aangekondigd de grenzen voor de meeste Schengenlanden maandag 15 juni te openen, verandert de Nederlandse regering Frankrijk op die datum van code oranje naar code geel. Dit betekent dat voor ons de grens open gaat en we als toerist er welkom zijn. Op 17 of 18 juli willen we vertrekken.