Week 1 D-PL-SK-CZ

Week 1 Duitsland – Polen – Slowakije – Tsjechië

 

Dag 1 Vrijdag 20 juli – Duitsland – Kerken 124km


Reisemobilpark Aldekerker Platte – sitecode 9525

Afhankelijk van het weer heb ik voor deze vakantie drie verschillende routes gemaakt. De laatste weken is het vrij regenachtig geweest in het gebied Zuid-Polen – Slowakije, maar voor de komende twee weken zijn de voorspellingen veel beter waardoor we onze voorkeur, route 1 dus, kunnen gaan rijden. Een juiste beslissing achteraf want we hebben drie weken prachtig weer gehad. We gaan naar Duitsland, Polen, Slowakije en Tsjechië.

Net als vorige reizen vertrekken we ook deze keer weer na mijn werk. Om half vier ben ik afgewerkt en kan de vakantie beginnen. Na het douchen en wat eten vertrekken we rond half zes naar de eerste overnachtingsplaats. Die ligt net over de grens bij Venlo in Kerken (Aldekerke). Vanwege de vakantiedrukte op de weg deze vrijdag besluiten we niet via Eindhoven te rijden, maar gaan richting ‘s-Hertogenbosch en nemen we daar de N279 langs de Zuid Willemsvaart richting Veghel en Helmond. Daar rijden we de A67 op naar Venlo. Het is een goede keuze, geen files en we rijden relaxt deze route. In Aldekerke aangekomen is er plaats genoeg en de CP ziet er prima uit. De eerste stop is een feit en de vakantie is begonnen.

 

Dag 2 zaterdag 21 juli – Duitsland – Meineringhausen – 246km


Camperplaats Hobbywiese Meineringhausen – sitecode 27533

Op weg naar Polen willen we drie stops maken in Duitsland. Vandaag de tweede die is gepland in Meineringhausen. Deze plaats ligt vlak bij Korbach niet al te ver van Kasssel. De CP Hobbywiesen bij een particulier heeft 17 plaatsen. Via Duisburg, Oberhausen en Dortmund rijden we op de A44 richting Kassel. De laatste 35 km gaan binnendoor langs Bad Arolsen, waar zich een grote CP bevindt. Die rijden we voorbij op weg naar het gehucht Meineringhausen. Aangekomen zien we aardig wat campers op de CP staan, maar we vinden een mooie vrije plek. We worden hartelijk begroet door de beheerder Hermann. Om kwart voor twaalf staat de camper op zijn plek en kunnen we de rest van de dag genieten van een paar korte wandelingen en het mooie weer. Bij de camperplaats ligt een voormalig treintraject dat nu als comfortabele fiets- en wandelpad dient.

 

Dag 3 zondag 22 juli – Duitsland – Nimritz – 264km


Camperplaats Auto- und Freizeitservice Nimritz – sitecode 11917  

Na een hele goede nachtrust nemen we eerst een douche op de fijne CP in Meineringhausen. Bij Hermann heb ik gisteren broodjes besteld en de verse kaiserbroodjes liggen al klaar als ik ze ophaal. Vandaag gaan we verder in oostelijke richting. Het is niet druk op de weg en dus rijden we vlot door. Ten oosten van Kassel komen we op een splinter nieuw stuk Autobahn van de A44. Daarna via de B7 en B400 gaan we verder op de A4. Ten zuiden van Jena koersen we naar onze plek van vandaag in Nimritz. Een gratis CP bij een auto- en vrijetijdsbedrijf. We staan hier weer erg mooi met nog een camper. Er staat een sanistation en stroompaal. Perfecte plek voor deze laatste overnachting in Duitsland alvorens we naar Polen gaan. Met onze berner Beau maken we een lekkere wandeling door en rond het dorp. 

  

 

Dag 4 maandag 23 juli – Polen – Karłowice – 336km

We gaan vandaag naar Polen, maar eerst rijden we zes kilometer terug naar Pößneck om daar naar een dierenarts te gaan. Beau heeft een ontstoken oog. Voor de vakantie was het linker oog ontstoken, nu rechts. De zalf die we thuis gebruikten, hebben we uiteraard niet bij. In Pößneck vinden we met onze vriend Google een dierenartspraktijk en daar rijden we eerst maar eens heen om aan deze zalf te komen. De praktijk wordt snel gevonden en we worden er meteen geholpen. Na een korte beoordeling van de dierenarts kunnen we de juiste zalf kopen en onze weg weer vervolgen. Via de A9 en A4 rijden we vlot door richting Dresden. De files zijn er wel, maar gelukkig in tegengestelde richting waardoor we zonder oponthoud de grote stad voorbij rijden.

Na een korte pauze langs de A4 ten oosten van Dresden passeren we dan toch eindelijk de Poolse grens. In Luban niet ver in Polen stoppen we bij een winkelcentrum. We pinnen er Zloty’s en slaan er deze reis de eerste boodschappen in. Daarna is het nog slechts 15km naar Karłowice, onze eindbestemming van vandaag en morgen. Een mooie camping waar tegen verwachting meer dan plaats genoeg is. Hier blijven we twee nachten. We worden vriendelijk ontvangen door Eddy de beheerder die prima Engels spreekt en ons rond leidt. We plaatsen de camper op een ruime plaats met prachtig uitzicht. De camping heeft perfect sanitair, speeltoestellen voor de kinderen en diverse dieren. Vlak bij de camping ligt een meer.

  
Karłowice Valley Camping – sitecode 41028

 

Dag 5 dinsdag 24 juli – rustdag – 0km

Vandaag een rustdag op de camping. Na een paar reisdagen door Duitsland wel fijn om eens een dag niet te hoeven rijden. We maken met Beau een wandeling  naar het meertje en verder genieten we op de camping van de rust en het mooie weer.

 

Dag 6 woensdag 25 juli – Polen – Karpacz – 49km

Noorse Wangkerk in Karpacz

Na een heerlijk verblijf op de camping in Karłowice gaan we vandaag toch weer verder. Bestemming is Karpacz. Kort na vertrek zien we langs weg nr. 30 een tankstation en Lidl. Eerst maar boodschappen inslaan en diesel tanken. Via Jelenia Góra rijden we in een uurtje naar Karpacz. We willen hier op camping Pod Lipami nr. 165 – sitecode 63661 graag overnachten en er is gelukkig plaats. Op een lager gelegen veld aan de achterkant van de camping kunnen we als we even omrijden de camper daar plaatsen. Een prima plek omgeven door hoge bomen zorgen ervoor dat de camper mooi uit de felle zon staat. Na de lunch gaan Anita en ik de route naar de Noorse wangkerk lopen. Een pittige wandeling omhoog van bijna vier kilometer, maar wel een mooie wandeling. Na deze bezienswaardigheid wandelen we weer naar beneden en wacht er een koel Pools biertje op de camping.

 

Dag 7 donderdag 26 juli – Polen – Góra Świętej Anny – 231km

Een vrij lange rit vandaag naar Góra Świętej Anny. Deze plaats ligt op een heuvel met een kerk, klooster en Lourdes-grot. Vlak bij het heiligdom bevindt er een camperplaats; Parking Najem Pokoi – sitecode 19375. Als we op weg zijn komen we na een uur van Karpacz op de snelweg A4. Maar vrij snel daarna loodst het navigatieapparaat ons alweer van de snelweg af. We waren vroeg vertrokken omdat het navigatieapparaat een reistijd van maar liefst vijf uur aan gaf over deze 231 kilometer. Na een aantal (slechte) binnenwegen sloeg echter de twijfel toe. Staat het navigatieapparaat wel goed ingesteld? Even de camper aan de kant en kijken. Inderdaad is mijn vermoeden juist; tolwegen vermijden staat ingesteld. Na het opnieuw instellen worden de resterende kilometers en tijd drastisch verminderd. We rijden na deze instellingen vrij snel de A4 weer op en kunnen nu 85 kilometer door bolderen. Nog voor twaalf uur komen we op de heuvel aan en het is enorm druk op de CP. De plaats wordt deze dag ook als gewone parkeerplaats gebruikt, want het is vandaag de dag van de heilige Sint Anna. Na even wachten op de auto’s die na de heilige mis de parkeerplaats weer verlaten, kunnen we de camper op de CP plaatsen. De drukte neemt nu snel af en in de avond staan we hier met drie campers heerlijk rustig. In middag bezoeken we het heiligdom met kerk en klooster en steken we nog een kaarsje aan voor onze naasten die er niet meer zijn. ’s Avonds wandelen we door het dorpje op deze heuvel naar het amfitheater, wat vlakbij wat lager ligt. 

  

  

  

  

 

Verder naar week 2