Week 1 Engeland-Schotland

Week 1 Engeland – Schotland 2016

 

Dag 1 Maandag 8 augustus – Noord Frankrijk – Hondschoote 248km

Hondschoote-001
Hondschoote (F) – sitecode 5283

We vertrekken zoals eerder ook dit keer weer rond het middaguur. Eerste bestemming is in Noord-Frankrijk in Hondschoote. Aanvankelijk was het de bedoeling te overnachten in Stavele in België, nog net voor de Franse grens bij een herberg, maar vanwege de verlengde noodtoestand die de Franse regering heeft ingesteld naar aanleiding van de terroristische aanslagen in dat land, hebben we besloten deze eerste dag alvast over de grens in Frankrijk te overnachten. Zo willen we morgen toch zeker op tijd in de haven van Duinkerke zijn voor de overtocht naar Dover.

De Camperplaats in Hondschoote ligt in een doodlopend straatje bij een molen. Het is een gratis plaats met een sanistation om de hoek. Voor een overnachting prima te doen al ligt de doorgaande weg naast de camperplaats. Ik slaap niet al te best. Misschien komt het vanwege de weg, of omdat we morgenvroeg op tijd in de haven willen staan.

 

Dag 2 Dinsdag 9 augustus – Engeland – Melchbourne 285km

We staan vroeg op om vanwege de extra controles in de haven op tijd de ferry te kunnen halen. Rond 7 uur legen we de wc en vuilwatertank bij het servicestation in Hondschoote en rijden in 35 minuten naar de haven in Duinkerke. De (vijf) controles zijn inderdaad verscherpt, maar we staan toch vrij vlot in de rij op het haventerrein. Hier ontbijten we en maakt Anita de koffie. Niet veel later arriveert de boot uit Dover en tot onze verbazing begint het inschepen al vrij snel daarna. Precies op tijd om 10 uur vertrekt de boot naar Dover. Het weer is prima, zonnig en kalm. Twee uur later komen we aan en zijn snel van boord. We maken kennis met het links rijden, maar het valt reuze mee. Via de M20 en de drukke M25 gaat het zonder oponthoud over de A1 naar Sandy waar we even stoppen voor het pinnen van Engelse ponden. Na deze korte pauze is het nog 30 km naar onze eerste overnachtingsplaats in Engeland. Het laatste stukje gaat over landelijke wegen binnendoor en om half drie komen we aan bij de pub waar we mogen overnachten (Britstops).

We worden hartelijk begroet door de vrouw van de uitbater en mogen zelfs stroom pakken. ’s Avonds eten en drinken we in de pub en het smaakt ons uitstekend. Het is een mooie overnachtingsplaats.

Melchbourne-001 Melchbourne-002 Melchbourne-003

 

Dag 3 Woensdag 10 augustus – Engeland – Meltham 230kmMeltham-001

Na een heerlijk rustige nacht bij de pub vertrekken we weer wat verder richting het noorden. Bestemming vandaag ligt opnieuw bij een pub (Britstops). De route gaat over motorways naar Meltham. Deze plaats ligt dicht bij Huddersfield, niet al te ver van Manchester. Het weer is prachtig, zonnig en droog. Via de A6, A14 en M1 gaat het vlot en na wat binnenwegen en door het stadje Meltham rijden we door naar de pub die mooi landelijk op een heuvel ligt. Tegen lunchtijd parkeren we onze camper op de aangewezen plaats en eten we wat in de camper. ’s Middags maken we een wandeling met de hond en drinken we daarna een biertje in de pub. Ook deze plaats is weer een mooie gratis overnachtingsplaats. In de avond veranderd het weer en gaat het regenen. De eerste regen deze reis.

 

Dag 4 Donderdag 11 augustus – Engeland – Penruddock 204km

Als we wakker worden regent het nog steeds. Het heeft de hele nacht geregend en dit zal het de gehele dag ook blijven doen. Met slecht weer nemen we afscheid van de landlord en vertrekken we naar Penruddock in het Lake District. Hier zullen we twee nachten verblijven op een camping. Niet geboekt maar hopelijk is er plaats. Na een vermoeiende rit vanwege de regen en drukte rondom Manchester gaat het laatste stuk vlotter over de M6. Ook nu komen we tegen lunchtijd aan en melden we ons bij de receptie. De camping ‘Beckses Caravan Park’ ligt relatief dicht bij de M6 en deze plek had ik gevonden via een reisverslag van een mede camperaar. Gelukkig is er plaats genoeg en betalen we de £36,- voor twee nachten verblijf all-in. Het is een eenvoudige maar prima doorgangscamping tegen een schappelijke prijs. De regen blijft de hele dag op de camper kletteren, van wandelen komt buiten even de hond uitlaten niet veel.

Penruddock-001 Penruddock-002

 

Dag 5 Vrijdag 12 augustus – Rustdag 0km


Beau wordt op de foto gezet

Vandaag een rustdag er wordt niet gereden. Het is droog maar zwaar bewolkt. We maken na het ontbijt een flinke wandeling. ’s Middags breekt de zon door en ziet alles er weer heel wat vriendelijker uit.

Aan het eind van de middag wandelen naar het dorp en eten en drinken we wat in de pub. In de Herdwick Inn zijn we welkom en zeker ook met Beau. De uitbaatster is een hondenliefhebber. In de pub hangen aan een wand heel veel foto’s van honden die deze pub hebben bezocht met hun baasjes. Een Berner Sennen ontbreekt aan haar verzameling en ze vraagt of ze van Beau ook een foto mag nemen. Zo wordt haar collectie uitgebreid met een nieuw hondenras, erg leuk. ’s Avonds als we net weer terug zijn gaat het weer regenen. Morgen als we Schotland binnen rijden maar hopen dat het beter wordt.

 

Drumlanrig Castle

 

Dag 6 Zaterdag 13 augustus – Schotland – Irvine 207km

Het heeft bijna de hele nacht geregend en als we de camping verlaten is het nog steeds niet droog. Na een kilometer of tien sturen we de M6 snelweg op en vrij snel daarna wordt het droog en komt de zon te voorschijn. We koersen naar Schotland en bezoeken daar als eerste Gretna Green. Hier pinnen we Schotse ponden en kopen we verse broodjes. Dan bezoeken we de ‘Old Blacksmith’ trouwlocatie met het museum en de verschillende toeristische winkeltjes. Na een uurtje hebben we het daar wel gezien en lunchen we in de camper om vervolgens naar de volgende bezienswaardigheid te rijden. We gaan naar Drumlanrig Castle langs de A76. We treffen het want bij aankomst net na twaalven geeft de dame bij de kaartverkoop aan dat de volgende rondleiding met gids in het kasteel om half een begint. Deze rondleiding duurt een uur en we vinden het zeer de moeite waard. Na deze bezienswaardigheid rijden we naar onze overnachtingsplaats in Irvine. Na 80 kilometer komen we aan bij het strand en vinden daar een mooi gratis plekje op een van de grote parkeerplaatsen.

 

Dag 7 Zondag 14 augustus – Schotland – Glencoe 207km

Inveraray Jail

Het was op deze grote open parkeerplaats in Irvine een rustige en prima overnachting. Vandaag rijden we langs Glasgow naar Inveraray waar we de Inveraray Jail gaan bezoeken. Deze voormalige gevangenis is nu ingericht als museum en laat het leven van veroordeelden en hun bewakers zien uit de periode rond 1840. Na een rit van 125 kilometer komen we rond 11 uur aan en wandelen we door het stadje naar het museum. Hier ontvangen we bij de kassa een audio headset zodat we de tour door het museum in de eigen taal kunnen volgen. Het museum laat zien dat veroordeelde gevangenen het in die tijd niet gemakkelijk hadden in deze nor. Het is een leuke bezienswaardigheid waar zelfs levende figuranten in het museum te zien zijn. Na twee uurtjes gaan we verder naar onze overnachtingsplaats die op 84 kilometer van Inveraray ligt, langs de A82. Het is een parkeerplaats bij de Three Sisters Point. Daar aangekomen staat de plaats mud vol. We besluiten te keren en rijden 10 kilometer terug naar het Glencoe Mountain Resort. Bij dit skigebied bevinden zich een aantal camperplaatsen. Vanaf de A82 zien we het gebied wat hoger al liggen. Op de grote parkeerplaats bij de skilift zien we inderdaad ook de camperplaatsen die allemaal nog onbezet zijn. We kiezen een plaats, betalen £15,- bij de receptie en krijgen daar de sleutel mee voor de stroomkast. We staan hier erg mooi en het uitzicht over de streek is geweldig. ’s Avonds nog voordat het donker wordt maken we voor het eerst kennis met de beruchte midges. Na even de hond uitlaten neem ik honderden van deze kleine beestjes de camper in. Het komend uur zijn Anita en ik aan het vangen. De midges zijn zo klein dat we alles dicht moeten houden, want anders komen ze gewoon door de horren. Het lukt ons de meeste van deze bijtgrage krengen het loodje te laten leggen en kunnen we daarna gerust gaan slapen.

Glencoe-001

Verder naar Week 2