B-NL-D 2018

      

Het is eind maart 2018 als we drie weken vakantie hebben en een reis door Frankrijk naar Spanje willen maken. Ook onze Berner Sennen hond Beau gaat zoals altijd met ons mee. Helaas is ze op de tweede dag ernstig ziek geworden. In het Belgische Ieper is ze op zondagochtend geopereerd. We hebben daarna besloten de reis naar Frankrijk en Spanje af te breken en voor een paar dagen huiswaarts te keren. Na drie dagen thuis hervatten we onze vakantie voor de twee resterende weken, maar blijven in Nederland en grensgebied Duitsland.

 

Dag 1 Vrijdag 23 maart – België – Weelde (Ravels) 33km

Weelde Weelde
Weelde (Ravels) – sitecode 57170

Het is vrijdagmiddag rond 16 uur als we na het werk vertrekken voor onze drieweekse reis door Frankrijk naar Spanje. Eerste overnachting wordt op een vrij nieuwe camperplaats in het Belgische Weelde, vlak over de grens onder Tilburg. Volgens medecamperaars komt de politie hier regelmatig kijken hoe vaak deze cp wordt gebruikt zodat de gemeente Ravels er bij intensief gebruik er mogelijk voorzieningen aan zal leggen. Het is nu nog een gratis plek, maar zonder voorzieningen.

Voordat we onze woonplaats uitrijden wilde we eerst nog de twee LPG-tanks vullen bij het plaatselijke tankstation. Helaas mag dat niet meer. Gelukkig mag het in België gewoon wel en kunnen we vlak bij de cp in Weelde beide tanks alsnog vullen.

De cp ligt in het dorp in een parkje. Er zijn speeltoestellen voor de kinderen en een hardloopbaan. Aangekomen staat er al een camper en later komt er nog een camper bij zodat we met drie campers overnachten. De camperplaats, hoewel zonder voorzieningen, is een erg rustige en mooie plek voor deze overnachting.

 

Dag 2 Zaterdag 24 maart – België – Ieper 190km

In Weelde hadden we een goede en rustige overnachting. Wanneer de gemeente Ravels er ook nog voorzieningen aan legt is het helemaal perfect.

We vertrekken rond half tien met bestemming Ieper. Via Turnhout, Antwerpen, Gent en Kortrijk komen we zonder oponthoud tegen half twaalf aan op de cp, Kampeerautoterrein Zillebekevijver (sitecode: 49678). Er staan al aardig wat campers, maar een bord voor aan de toegangsweg geeft in groene letters aan dat er plaats is. Op deze cp mag je maximaal 48 uur blijven staan. Blijf je langer dan gaat de slagboom niet meer open voor je en volgt er een boete.

Met heerlijk zonnig weer wandelen we in een half uurtje naar het historisch centrum van de stad. De temperatuur is 14 graden en zonder wind in de zon voelt het prettig aan. We wandelen wat door het centrum en plaatsen ons ook nog op een terrasje voor een lekker Belgisch speciaal biertje.

Ieper

Terug bij de camper blijkt onze Berner Beau ziek. Ze was de laatste dagen al wat traag en at weinig, nu vloeide ze een rood-bruine vloeistof. Hierop zijn we aan het zoeken gegaan op internet en vonden dat al deze symptomen overeenkwamen met een baarmoederontsteking. Dat gaf ons de stap om naar een dierenarts in Ieper te zoeken en te bellen. Snel vonden we een website van een dierenkliniek in de stad en belde het spoednummer wat 24 uur per dag bereikbaar is. Meteen kreeg ik een vriendelijke dierenarts aan de lijn die ik vertelde wat er met Beau aan de hand was en dat we waarschijnlijk aan een baarmoederontsteking denken. De dierenarts (Lynn) beloofde ons in de late middag/vroege avond naar de cp bij de Zillebekevijver langs te komen. Tegen zevenen kwam Lynn en constateerde inderdaad wat wij al vermoedde. Volgens haar was onze hond erg ziek en was op korte termijn een operatie noodzakelijk. Beau kreeg drie spuiten, antibiotica en pijnstillers die de koorts moest verlagen. Ook kregen we een pillenkuur antibiotica waarmee we het misschien konden laten herstellen.

 

Dag 3 Zondag 25 maart – België – Ieper 0km

Als we ’s morgens wakker zijn blijkt Beau nog steeds erg ziek en lusteloos. Ook wil ze nog steeds niets eten en dat al enkele dagen. Samen overleggen we dat we Lynn maar gaan bellen om te vragen voor een operatie. Want ons lijkt langer wachten te risicovol. Ook omdat ze al een tijd niet wil eten verzwakt haar dat teveel. Ik krijg Lynn meteen aan de telefoon te pakken en we vragen haar of ze snel geopereerd kan worden. Dat kan vrijwel meteen die zondagochtend en we maken ons klaar om te vertrekken naar de dierenkliniek in de stad.

Een korte rit van een paar kilometer brengen we Beau naar deze praktijk en kort na onze aankomst zien we Lynn aankomen. We geven Beau uit handen en hebben veel vertrouwen in de deskundigheid van deze dierenarts. We rijden terug naar dezelfde camperplaats en plaatsen de camper op precies dezelfde plek.

In de middag lopen we het centrum in waar op dat moment de renners van de wielervoorjaarsklassieker Gent-Wevelgem door het centrum rijden. Met mooi weer plaatsen we ons op hetzelfde terrasje waar we gisteren ook al zaten en proosten met een Belgisch speciaal biertje op ons Beau. Later in de middag belt Lynn dat de operatie goed is verlopen en dat de baarmoeder die negen keer vergroot vol met ontsteking succesvol is verwijderd.

 

Dag 4 Maandag 26 maart – België – Westvleteren 18km

’s Nachts allebei slecht geslapen, we misten ons Beau. Om negen uur bel ik naar de kliniek om te horen hoe laat we Beau op mogen halen. Dat kan om kwart over elf, zodat we nog even tijd hebben voor koffie en ons klaar te maken voor vertrek. Voordat we naar de kliniek rijden legen we eerst de vuilwatertank en toilet. Om 11 uur zijn we bij de kliniek en wordt Beau klaar gemaakt voor het ophalen. Erg blij is ze wanneer ze ons weer ziet en wij minstens net zo blij. 

We rijden om haar niet teveel te belasten een korte rit naar de cp in Westvleteren. Deze plaats ligt vlak bij de abdij bekend van het Westvleteren trappistenbier. In de camper ligt Beau bijna de hele dag te slapen wat niet zo verwonderlijk is. Eten wil ze niet, gelukkig drinkt ze wel. Wij wandelen in de middag uiteraard zonder Beau naar de abdij en kopen in de taverne ernaast een paar sixpack Westvleteren 12.

  

De rest van de middag en avond blijven we lekker in de camper dicht bij Beau.

 

Dag 5 Dinsdag 27 maart – naar huis 271km

In de ochtend proberen we Beau wat te laten eten, maar helaas wil ze nog steeds niets. Dat geeft ons de beslissing huiswaarts te gaan. We denken dat het beter voor Beau is thuis in haar vertrouwde omgeving te laten zijn. Hopelijk hersteld ze dan beter en wil ze snel weer wat gaan eten. Vroeg in de middag zijn we thuis en die middag wil ze al een half broodje eten. Ook in de avond eet ze een half broodje, een goed begin en dat geeft hoop. Onze drie weken vakantie zijn nog maar net begonnen en we zullen per dag gaan bekijken hoe het met haar gaat. Mocht ze komende dagen goed herstellen, zijn we van plan nog weg te gaan met de camper. De bestemming ligt niet vast maar zal altijd wel op rijafstand van thuis blijven.

 

Dag 6 en 7, woensdag en donderdag blijven we thuis. Beau voelt zich steeds beter en gaat ook weer meer eten. Ook is ze weer opgewekt en heeft meer levenslust zodat we besluiten morgen, vrijdag, weer op pad te gaan met de camper. We hebben besloten in Nederland en in het grensgebied van Duitsland te blijven, zodat bij eventuele problemen we snel thuis kunnen zijn.

 

Dag 8 Vrijdag 30 maart – Hattem 149km

Op vrijdagochtend staat de camper weer start klaar om onze vakantie te vervolgen. Na een korte pauze om Beau wat beter te laten herstellen, gaat het nu zover goed dat we weer verder kunnen gaan. Gisteren belde ik naar de beheerder van de camperplaats IJsseldelta Marina (sitecode 11796) of we op vrijdag en zaterdag een plaats kunnen krijgen. Helaas zijn de beperkt aantal te reserveren plaatsen al bezet, maar als we op vrijdag op ongeveer een uurtje rijden van Hattem zijn, mogen we bellen of we een plaatsje kunnen krijgen. 

We vertrekken om half tien en koersen de camper via ‘s-Hertogenbosch-Oss-Nijmegen en Arnhem richting Zwolle. Op ongeveer 60 kilometer van Hattem bel ik de beheerder en die zegt ons toe dat we welkom zijn. Rond kwart over elf komen we aan en hebben een mooie plaats op de camperplaats van IJsseldelta Marina. We blijven hier vandaag en morgen staan. De CP ligt vlak bij het historisch centrum van het mooie stadje, waar we die middag doorheen wandelen en plaats nemen op een verwarmd terrasje.

 

 

Dag 9 Zaterdag 31 maart – Hattem 0km

Vandaag dus de tweede dag in Hattem. We maken enkele wandelingen met Beau en genieten van het mooie weer op een terrasje.

 

Dag 10 Zondag 1 april – Giethoorn 49km

Jaren geleden (toen nog zonder camper) zijn we met de familie eens een dag in Giethoorn geweest. We herinneren ons een leuke plaats en gezellige dag. Reden voor ons om vandaag vanuit Hattem naar Giethoorn te rijden. Een kort ritje waarbij we niet via Zwartsluis rijden, maar over de snelweg via Meppel. Het heeft afgelopen nacht flink geregend en als we op de camperplaats in Giethoorn aankomen is het wel droog, maar zwaar bewolkt. De CP ligt bij de passantenhaven Zuidercluft (sitecode 183). De CP staat bijna helemaal vol, maar gelukkig hebben we nog een plaatsje. Bij de havenmeester informeren we ons over de betaling van de plaats en verdere voorzieningen. De staanplaats wordt betaald via een ticketmachine. De voorzieningen zoals stroom en douche werkt met een speciaal pasje wat éénmalig uit dezelfde automaat moet worden gehaald. Het pasje kost €5,- en er staat voor €3,- aan tegoed op. Dit blijkt genoeg voor de gehele periode stroom en ook voor ons beide douchen. Het sanitair gebouw is groot en mooi, goed geregeld en het werkt met de pas uitstekend.

Na onze installatie op de CP maken we een flinke wandeling door het toeristische deel van Giethoorn. Bij het bekende café De Fanfare genieten we nog even van een lekkere kop koffie op het terras, waarbij ons Beau weer volop in de belangstelling staat van voornamelijk Chinese toeristen. 

 

Dag 11 Maandag 2 april – Bad Bentheim (D) 147km

Leuke dag gehad en ook een prima cp met geweldig mooi sanitair gebouw ondervonden in Giethoorn vertrekken we vandaag weer verder. Nadat we de app van Campercontact wat hebben bekeken, besluiten we naar Meppel te gaan. Bij jachthaven Westeinde (sitecode 9) is ook een camperplaats. Deze cp zou op loopafstand van het centrum moeten liggen. Na wat omleidingen in de stad komen we op de zeer smalle toegangsweg naar de cp. Daar aangekomen bevalt het ons helemaal niet. Het ziet er allemaal erg bekrompen en smal uit zodat we via dezelfde smalle weg de plaats weer verlaten. We rijden Meppel uit en gaan naar Nordhorn in Duitsland. De route gaat grotendeels over de snelwegen A28, A37 en de Duitse Autobahn A31. De CP in Nordhorn ligt op de Heseperweg en staat grotendeels vol. Alleen op enkele grasstroken is nog plaats maar door de eerder gevallen regen wil ik daar de camper niet op plaatsen. Ook deze plek zal het vandaag niet worden. Achter op de cp op een stukje grind parkeren we even om er te lunchen en rijden daarna door naar Bad Bentheim. Bij het Schlosspark (sitecode 624) is voldoende plaats op de mooie en grote CP. Hier bevalt het ons wel en besluiten er twee dagen te blijven.

 

Dag 12 Dinsdag 3 april – Bad Bentheim 0km

  

Tweede dag in Bad Bentheim. Vandaag bezoeken we het slot wat boven de cp uit toornt. Zonder gids, want die is er vandaag helaas niet, lopen we zelf buiten en binnen het slot rond. Vanaf de toren hebben we een mooi uitzicht over het stadje en de camperplaats. Binnen is er ook veel moois te zien zodat we weer genieten van deze tour door het kasteel. 

Het weer is goed, mooi zonnig zodat we ’s middags in het stadje ook nog even lekker kunnen genieten op een terrasje.

 

Dag 13 Woensdag 4 april – Ahaus 32km

De volgende plaats die we aandoen ligt op maar 32 kilometer van Bad Bentheim. We gaan naar Ahaus, waar vlak bij het centrum een gratis CP is met plaats voor acht campers. Bij aankomst zijn er nog een paar plaatsen beschikbaar, zodat we hier kunnen blijven. Achter de camper staat een stroompaal waar we met munten de elektriciteit kunnen halen. We wandelen door het centrum naar het Slot met park en bezoeken daarna ook nog wat winkels. Verder wordt het een rustige dag. 

 

Dag 14 Donderdag 5 april – Coesfeld 21km

Ook in Coesfeld is een gratis CP. We hebben hier eerder in maart 2015 een nacht gestaan en opnieuw bezoeken we vandaag deze plaats. Het is maar een korte rit van 21 kilometer. Bij aankomst zien we dat de CP met twaalf plaatsen er slechts één plaats vrij heeft. Dat is genoeg om er te overnachten. Ook hier staat een stroompaal die met 50 cent munten werkt en er is een sanisation. Vanaf de CP lopen we in een kwartiertje het centrum in waar we enkele winkels bezoeken en koffie drinken in een leuk etablissement. Kort na onze terugkomst bij de camper vallen er enkele regenbuien. Later in de middag breekt de zon door en komt het voorspelde mooie lenteweer eindelijk ook bij ons.

Komende dagen zal het erg mooi en zonnig lenteweer worden met temperaturen tussen de 21 en 25 graden.

 

Dag 15 Vrijdag 6 april – Doesburg (NL) 88km

Op onze route naar Doesburg passeren we in Winterswijk de grote kampeerwinkel van Obelink. Thuis had ik voordat we weer vertrokken gezien dat ze daar de LPG gasnippel op voorraad hebben die ik nodig heb. In onze camper hebben we twee LPG gasdampflessen met een Belgische aansluiting (ACME). Omdat we bij ons plaatselijke tankstation de flessen niet meer mogen vullen, moeten we dat in België doen. Precies op de grens in Poppel kunnen we tanken,  voor ons is dit niet een te grote afstand. Maar ondanks een Belgisch LPG tankstation, heeft men hier een Nederlandse vul slang en geen nippel. Dat komt omdat hier op de grens voornamelijk Nederlandse klanten komen tanken. 

Bij Obelink vind ik de juiste nippel, hiermee kan ik voortaan wel tanken in Poppel. Probleem opgelost.

Na het winkelen in Winterswijk rijden we naar Doesburg. Jachthaven Doesburg (sitecode 18668) is ons doel. Nog voor de middag komen we aan en er zijn plaatsen vrij. Tot en met 30 april mag je hier gratis overnachten. Er staan een aantal stroompalen die op het oog hetzelfde zijn als die in de passantenhaven van Giethoorn. Van deze plek hebben we nog de pas die we daar hebben gekocht. Als ik naar het havenkantoortje langs de steiger loop, zie ik ook dat de automaat van dezelfde soort is als Giethoorn. In deze automaat kan ik de pas opwaarderen en de camper voorzien van stroom. Ook kunnen we hier met de pas douchen. Zo is de eerder aangekochte pas in Giethoorn op meerdere plaatsen bij jachthavens dus bruikbaar. Dan werkt dit systeem wel weer handig.

Doesburg is een mooie plaats. We bezoeken het Arsenaal 1309 waar we op het terras in de zon genieten van koffie. Verder wandelen we door het historische centrum en doen er boodschappen in de supermarkt vlak bij de CP. 

  

 

Dag 16 Zaterdag 7 april – Rees (D) 49km

We verlaten Doesburg na een gezellige dag en rustige nacht weer en gaan op weg naar Groessen. Daar ligt een camperplaats in de uiterwaarden van de Rijn. Maar daar aangekomen besluiten we toch hier niet te blijven. We gaan terug naar Duitsland en koersen naar Rees. In het stadje aan de Rijn ligt een gezellige boulevard, niet ver van de camperplaats. Er is nog slechts één vrije plaats beschikbaar, opnieuw een hele populaire plaats dus. De vrije plek (met nummer 1) ligt als eerste langs de straat en vlak bij de loosput voor chemisch toilet en vuilwatertank. Door bomen tussen de camper en de straat hebben we hier niet meteen satelliet ontvangst, maar gelukkig wel als we de camper een stukje naar voren zetten. Met stralend lenteweer wandelen we naar de boulevard en genieten bijna de hele middag daar van het uitzicht en de vele schepen die hier op de Rijn voorbij varen. 

Later nemen we nog een biertje op een terras en wandelen aan het eind van de middag weer terug naar de CP.

 

Dag 17 Zondag 8 april – Rees 0km

Het bevalt ons hier wel in Rees en Anita stelt voor om ook vandaag hier te blijven. Ook ik vind dit een prima idee, maar wil wel de camper verplaatsen naar een betere plek die inmiddels beschikbaar zijn gekomen. Omdat vele op zondag weer vertrekken is er nu plaats genoeg en voor het uitkiezen. We verplaatsen de camper naar plek 37. Deze plaats ligt verder naar voren, is verhard en verder van de straat af. Ook staan hier geen bomen in de weg voor tv-ontvangst. 

Na de verhuizing wandelen we opnieuw naar de boulevard en genieten weer van het uitzicht over de Rijn.

 

Dag 18 Maandag 9 april – Kleve 24km

Vandaag na twee dagen Rees gaan we naar Kleve. Aan de rand van de stad ligt Camperpark Kleve waar we ook weer twee dagen willen staan. Het is maar 24 kilometer en onderweg tanken we nog even diesel. Op het Camperpark is plaats genoeg. We kiezen een plaats uit met stroom en betalen het staangeld voor twee nachten. Het ingevuld formulier en geld kunnen we in een brievenbus deponeren. Het is een grote camperplaats, maar met slechts een douche en wc. Ook voor het gebruik van de wc moet betaald worden. Ook valt het ons op dat er veel regeltjes gelden. Omdat Beau nog herstellende is van de operatie en we haar conditie rustig willen opbouwen, laten we haar in de camper als we naar het centrum wandelen. Dat is een half uurtje lopen. Kleve heeft een behoorlijk winkelcentrum, maar ook hier zien we wel weer veel bekende winkelketens. 

 

Dag 19 Dinsdag 10 april – Kleve 0km

Net na middernacht horen we een voertuig met sirene langs de CP rijden en een minuut of twee later een enorme explosie, gevolgd door een tweede. We gaan meteen naar buiten en zien dat er naast de CP een flinke brand woedt. Een personenauto en soort kermisvoertuig staan in lichterlaaie en de explosies waren gasflessen in het voertuig. Een politieagente komt ons tegemoet en vraagt wie we zijn en waar we vandaan komen. Ze vraagt of we op het Camperpark verblijven. Ze wil graag onze paspoorten zien. Dat vinden we uiteraard geen probleem, maar dat moeten we dan wel even halen in de camper. Bij terugkomst worden onze personalia genoteerd en ik schrijf in haar boekje zelf mijn mobile telefoonnummer. Helaas kan ik de diender niet verder helpen, we kwamen immers hier kijken toen de brandweer al ter plaatse was.

’s Morgens gaan we eerst douchen in de enige douche van het Camperpark en maken we een mooie wandeling met Beau door een stukje bos richting Rindern. In de middag zitten heerlijk bij de camper in de zon.

Voor ons was dit wel een eenmalig verblijf hier in dit Camperpark. Teveel regeltjes, niet alleen op papier maar ook op bordjes.

 

Dag 20 Woensdag 11 april – Gennep (NL) 19km

We hebben vandaag met kennissen in Gennep afgesproken samen te lunchen in de Stadsherberg. Gennep heeft in het centrum vijf camperplaatsen die sinds deze maand helaas niet meer gratis zijn. Het is een CP zonder voorzieningen waarvoor €7,50 per nacht betaald moet worden via het aan/uit systeem. Een systeem waarbij je wordt verplicht een smartphone of pc bij te hebben, anders kun je niet betalen. Ik heb thuis al hiervoor de app op mijn smartphone geïnstalleerd, dus voor mij geen probleem, maar een ouder echtpaar die naast ons kwamen staan en geen smartphone of pc bij hadden, konden en wisten niet hoe te betalen. Bovendien heeft de gemeente Gennep het beheer van de CP in particuliere handen overgedragen na gezeik van de naburige camping De Bloksberg en de overkoepelende Recron. Jammer gemeente Gennep dat je deze mooie plaats die gratis was om zeep gaat helpen! Weer typisch Nederland. Kijk maar eens in Duitsland hoe ze het daar doen. Op een camping komen we sowieso heel weinig en dan toch zeker niet bij die camping in Gennep. Door deze veranderingen zullen ook wij hier niet meer op deze CP overnachten, jammer.

Om half een treffen we onze kennissen in de herberg en hebben daar een gezellige middag met prima lunch. 

 

Dag 21 Donderdag 12 april – Oijen 45km

Laatste overnachting die we willen maken, ligt net als Gennep dicht bij de Maas. We gaan naar Oijen vlak bij Oss. Bij Bierbrouwerij Oijen (sitecode 47691) bevinden zich een aantal camperplaatsen en bovendien willen we daar het zelf gebrouwen bier eens proeven en eten in het restaurant. Omdat deze CP geen mogelijkheid heeft het toilet te legen, doen we dat onderweg in Velp bij Grave (sitecode 28810). Deze plaats ligt mooi op de route naar Oijen. Op die CP zijn twee gratis plaatsen en dus de mogelijkheid het toilet en vuilwatertank te legen. Daar aangekomen kunnen we inderdaad lozen en zien we de twee camperplaatsen die onbezet zijn. De plaats ligt bij een school en kinderdagverblijf vlak bij een bos. De plaats lijkt ons wel leuk om er later eens een keer te overnachten.

Na het lozen is het nog een korte rit naar Oijen. Aangekomen bij de Bierbrouwerij in het buitengebied van Oijen worden we verwelkomt door de uitbater. We mogen de camper plaatsen op de parkeerplaats omdat de plaatsen op het gras te drassig zijn en we vast zouden komen te staan. Maar ook op de parkeerplaats staat een stroomkastje dus staan we ook hier prima. 

We maken ’s middags met Beau een mooie wandeling en zien twee ooievaarsnesten op palen. ’s Avonds gaan we in het restaurant eten en proeven we uiteraard enkele zelf gebrouwen biertjes van de brouwerij. Het eten smaak heerlijk net als het speciaalbier. Een heerlijke plek deze laatste overnachting deze vakantie, ook hier willen we nog wel eens terug komen. De uitbater vertelde ons dat hij de camperplaatsen wil verbeteren. Als er dan ook nog mogelijkheden komen voor het lozen van toilet en vuilwatertank zou het helemaal een perfecte plaats kunnen worden.

 

Dag 22 Vrijdag 13 april – naar huis via Poppel (B) 61km

Vandaag gaan we weer naar huis, maar we rijden eerst naar het Belgische Poppel om daar op de grens de twee LPG-gasdamptanks te vullen met behulp van de eerder in Winterswijk aangekochte LPG-nippel. De rit gaat via Oss-‘s-Hertogenbosch-Tilburg-Goirle. Nu we zelf de juiste nippel bij hebben gaat het LPG tanken bij dit tankstation op de grens van Nederland en België probleemloos en snel. De twee gasflessen zijn weer vol voor de volgende reis.

Daarna is het nog een kort ritje van 24 kilometer naar huis waar we om half elf aankomen.

 

Weer thuis

Na precies drie weken zijn we weer thuis en met onze Berner Sennen hond Beau gaat het heel goed. Ze is goed opgeknapt van de operatie in Ieper en ze eet en drinkt weer normaal. Ook is haar conditie weer stukken beter geworden, zodat ze met ons weer veel grotere stukken kan wandelen. We hebben dus een juiste beslissing genomen niet door te gaan naar Frankrijk en Spanje, maar eerst een paar dagen terug te keren naar huis om vervolgens deze trip in Nederland en Duitsland te maken. Spanje loopt niet weg en komt nog wel een keer. De route hiervan hebben we nog.

Totaal gereden: 1.220km