Groesbeek 2017

Groesbeek 2017

Februari 2017: Carnavalsweekend de start van een nieuw seizoen

 

GroesbeekWinter-camperplaats Groesbeek

Het is vrijdag 24 februari als we de camper voor het eerst dit jaar uit de stalling hebben gehaald en klaar gemaakt voor een lang weekend weg. Het is een lang weekend vanwege Carnaval hier in het zuiden. Bedrijfssluiting op maandag en dinsdag met verplichte snipperdagen geeft ons de gelegenheid met de camper ermee weg te gaan.

We hebben gekozen voor de Winter-camperplaats de Oude Molen in Groesbeek (sitecode 24964). Deze camperplaats bevindt zich op een groot veld achter het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 en biedt plaats aan maar liefst 80 campers. In de prijs van € 8,50 per nacht is stroom en toeristenbelasting voor twee personen inbegrepen. De Winter-camperplaats is zoals de naam al zegt alleen in de winter open, van 1 november tot en met 31 maart.

Rond half vier na het werk rijden we richting Groesbeek. Het is druk op de weg vanwege het begin van de voorjaarsvakantie hier in het zuiden en we komen in een file op de A50 bij Ravenstein. Rond kwart over vijf rijden we de toegangsweg naast het museum op naar de camperplaats. Een groot veld waar maar drie campers staan. Plaats voor het uitzoeken dus. We plaatsen de camper aan de overkant van het veld en sluiten de stroomkabel aan. Het weer is goed, de zon schijnt, maar het is aan de frisse kant zodat we de kachel aanzetten.

 

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945

Op zaterdagmiddag na een mooie wandeling met de hond bezoeken we het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 wat pal voor de Rosie the rivetercamperplaats ligt. Na een korte uitleg in het museum volgen we de route die gemarkeerd wordt door drie kleuren; Rood (de jaren voor de tweede wereldoorlog), blauw (de bevrijding) en groen (de opbouw na de oorlog). We vinden het een mooi museum en nemen uitgebreid de tijd om alles goed te bekijken. Er is ook een tijdelijke expositie ingericht; Rosie the Riveter.

‘Rosie the Riveter’, letterlijk vertaald betekent Riveter ‘klinknagelschietster’, is de naam die symbool werd voor de Amerikaanse vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in fabrieken gingen werken. Zij vulden de arbeidstekorten op die ontstonden doordat mannen naar het front gingen. Miljoenen vrouwen trokken naar de fabriekshallen om oorlogsmaterieel te maken van autobanden tot vliegtuigen. Ze deden zwaar en soms gevaarlijk werk dat voorheen als ‘mannenwerk’ was bestempeld, en kregen een salaris dat vrouwen vóór de oorlog niet snel konden verdienen. Dit bood jonge vrouwen een onafhankelijkheid die smaakte naar meer. De rol van vrouwen op de arbeidsmarkt zou nooit meer hetzelfde zijn. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 laat hun zinderende geschiedenis zien van 28 januari tot en met 1 oktober 2017 in de tijdelijke tentoonstelling ‘Rosie the Riveter’. Een eerbetoon aan de vrouwen die werkten voor onze vrijheid.

Na meer dan twee en een half uur hebben we de rondgang door dit interessante museum er op zitten en gaan we terug naar de camper. We vermaken ons de rest van de middag en avond met spelletjes en tv kijken.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945

 

Carnavalsoptocht Groesbeek

Op zondagmiddag gaan we naar de carnavalsoptocht kijken die het centrum van Groesbeek doorkruist. Het is een grote en mooie optocht met goed verzorgde wagens en loopgroepen. Meer dan 100 deelnemers, wagens en loopgroepen, komen voorbij en er lijkt geen eind aan te komen. Het bewolkte weer met een matige wind maakt het erg koud, zodat we bijna aan het eind van de optocht terugkeren naar de camper en snel de kachel aanzetten om ons op te warmen.

GB-005 GB-006 GB-007

Millingen aan de Rijn

Omdat we gelezen hebben op Campercontact dat we maximaal drie nachten mogen verblijven op de Winter-camperplaats in Groesbeek, verplaatsen we ons voor de laatste nacht dit lange weekend naar Millingen aan de Rijn. Een kort ritje van slechts 14 kilometer deels door Duitsland. We verblijven op camperplaats ’t Crumpse hoekje (sitecode: 87). Bij aankomst worden we vriendelijk ontvangen door de beheerster en krijgen een uitgebreide uitleg over de camperplaats en omgeving. Omdat we in de ochtend voordat we vertrokken in Groesbeek al een grote wandeling met de hond maakten en het weer verslechterd blijven we in de camper. Die middag en avond plenst het van de regen en waait het erg hard. Door de stormachtige wind die tegen de camper beukt, staat onze woonmobiel soms flink te schudden. Ook ’s nachts vallen er veel buien met flinke wind waardoor onze nachtrust niet optimaal is. Jammer dat deze laatste dag deels in het water is gevallen.

CP-Millingen

Op dinsdagochtend nemen we afscheid van de beheerder en rijden terug naar Groesbeek, waar we in de etalage van een leuke winkel wat gezien hebben wat onze interesse had. Omdat de winkel vanwege carnaval pas die middag om 13 uur open gaat maken we eerst weer een wandeling en lunchen we in de camper. Na ons bezoek aan de winkel gaan we weer huiswaarts en zit het lange carnavalsweekend er weer op.