Noord-Nederland 2016

Noord-Nederland 2016

Maart 2016: een start met hindernissen

 

Hardenberg
Een week in maart waar we weer eens na een lange winterstalling de camper tevoorschijn kunnen halen, voor een tocht naar het noorden van ons land. Maar het wordt wel een start met hindernissen. Op woensdag 9 maart wil ik de camper ophalen waar deze gestald staat, maar krijg in de ochtend een telefoontje van de beheerder dat de camper niet wil starten. Hij plaatst de camper op het buiten terrein, maar met een lege startaccu wordt dit moeilijk. De stalling heeft wel een startaccu voorhanden voor dit soort problemen, maar de motorkap wil niet open en de beheerder is bang dat het handeltje afbreekt. Na overleg met mijn onderhoudsmonteur van de garage kan ik de beheerder informeren dat er voor de bestuurdersstoel in de bodem een flink luik zit waaronder de accu. Hier kan de beheerder met behulp van zijn startaccu de camper starten en buiten zetten. Probleem opgelost en als ik later met de fiets (24 kilometer) bij de stalling aan kom staat de camper netjes buiten. De iets langere rit van 34 kilometer naar huis over de snelweg is genoeg om de accu weer genoeg power te geven voor de rest van de week.

Dan komt het tweede probleem, LPG tanken. In de camper heb ik twee flinke LPG gasdamptanks. Het vullen van de tanks doe ik altijd bij een tankstation aan de rand van het dorp. Aangekomen met de camper daar vraag ik zoals altijd aan de balie om de Belgische LPG gas nippel. Jammer maar helaas is het tankstation van eigenaar veranderd en zijn de nippels er niet meer. Dus geen LPG tanken. In het dorp bij twee automaterialenzaken lukt het me niet om zelf aan de juiste nippel te komen, maar krijg bij de laatste wel een tip om het eens bij een ander tankstation in het dorp te proberen. Zij hebben gelukkig wel de juiste nippel en kan er de twee tanks vullen. Ze hebben er eomvormeren klant bij! Probleem twee opgelost en door naar huis om de camper gereed te maken voor vertrek.

Nu volgt ook nog een derde probleem. Ik wil even de satelliet schotel uitzetten om de smartcard te heractiveren na de lange winterstop. Bij het inschakelen van de omvormer een piep en storing, geen 220 volt. Het zit duidelijk niet mee en het lijkt er wel op dat we niet weg mogen deze week. Ik krijg de omvormer niet meer aan de praat en hij lijkt toch echt defect. We gaan eens rondbellen naar enkele grotere recreatie bedrijven maar men wil of kan mij schijnbaar niet helpen aan een nieuwe omvormer, toch vreemd. Na wat zoeken op internet op het merk en type omvormer wat er nu in de camper zit kom ik uit bij een bedrijf in Zwartsluis in de buurt van Zwolle. Een telefoontje leert dat ik daar deze middag welkom ben en ze mij aan een nieuwe omvormer kunnen helpen. Ook kunnen ze de omvormer uitwisselen en monteren. Het routeplan wordt omgegooid. We zouden via Noord-Holland en de Afsluitdijk naar Friesland en Groningen rijden, maar gaan nu deze route tegengesteld rijden met als eerste bestemming dus Zwartsluis. Hier arriveren we rond 15.00 uur en de monteur kan aan de slag. Na wat meten blijkt inderdaad de omvormer het loodje te hebben gelegd en de accu’s in prima staat. Dus wordt er vakkundig een nieuwe omvormer van een ander merk met meer vermogen gemonteerd en na een uurtje kunnen we dan echt aan deze week vakantie beginnen.

We besluiten naar het 45 kilometer verderop gelegen Hardenberg te rijden om er te overnachten bij de familie Pullen. Op deze mooie rustige camperplaats hebben we al eens eerder overnacht en het ligt nu mooi op de route. Tegen vijven komen we aan en we zijn de enigen. Met twee volle LPG tanks voor verwarming en koken en een werkende omvormer zijn we blij dat alles nu weer optimaal is. De overnachting is zoals andere keer weer heerlijk rustig.

Fam_Pullen
Camperplaats Familie Pullen Hardenberg-Collendoorn (sitecode: 9633)

 

Blijhamblijham
De overnachting bij de Familie Pullen in Hardenberg was weer heerlijk en rustig. Na het ontbijt en een korte wandeling met de hond vertrekken we naar Blijham in Groningen. We gaan naar Camperpark Turfstee (sitecode: 24950) aan de rand van Oude Pekela. Op deze CP kunnen maar liefst 55 campers overnachten, maar bij aankomst zijn we opnieuw alleen. Het is ook nog erg vroeg in het seizoen. We worden hartelijk verwelkomt door de beheerder André. Hij maakt ons wegwijs en adviseert ons een hele mooie wandelroute door een prachtig natuurgebied dicht bij de CP. Later in de middag krijgen we nog gezelschap van een Duitse camper. André is ondertussen flink bezig een mooi kantine gebouw aan het afwerken. In dit gebouw wil hij nog extra douches en toiletten gaan aanleggen voor de winterperiode. Het douchegebouw op de camperplaats is nu nog gesloten. De douches zijn in dit gebouw erg gevoelig voor vorst. De toiletten zijn al wel in gebruik. André is een echte doe-het-zelver en maakt er een hele mooie camperplaats van waar je je ook welkom voelt. Er zijn twee vrijwel nieuwe fietsen gratis ter beschikking, wat een service!

 

Delfzijl
De volgende plaats die we gaan bezoeken is Delfzijl. Op slechts 33 kilometer van Blijham vinden we een mooie gratis !!! camperplaats (sitecode 12486). Deze plek die plaats biedt aan tien campers ligt tegen de dijk van de Eems en op loopafstand van centrum met enkele supermarkten en voldoende winkels. Stroom halen we uit de paal voor 0,50 cent per kWh. Het weer is mooi en zonnig, maar nog wel fris. Zeker prima wandelweer en we maken met de hond een flinke wandeling over de dijk uitkijkend over de Eems. Via een vrij nieuwe woonwijk met wandelpark lopen we naar het centrum van Delfzijl en doen er wat inkopen. Het is een fijne plek en de overnachting is prima en rustig. We staan met negen campers deze nacht hier. Een erg populaire camperplaats blijkt wel, want zo vroeg in het seizoen al bijna vol.

Delfzijl-01 Delfzijl-02 Delfzijl-03

 

Zwaagwesteinde (Friesland)

Zwaag1
Camperpark Kuikhorne in Zwaagwesteinde (sitecode: 6257)

Na een heerlijke rustige overnachting in Delfzijl vertrekken we richting Friesland. Reisdoel is de camperplaats in Anjum, maar daar aangekomen is er niemand en bevalt ons de plaats niet. Het komt zeker ook omdat het nog erg vroeg is in het seizoen. We rijden nog 25 kilometer door naar onze eigenlijke volgende stop in Zwaagwesteinde. Hier bevalt het ons wel aan de mooie jachthaven dat we twee nachten blijven staan. Ook hier worden we hartelijk begroet en is het makkelijk een mooie plaats uit te zoeken, want ook hier zijn we weer alleen. Gedurende de twee dagen dat we hier verblijven en ook de enige op de camperplaats zijn, maken we diverse mooie wandelingen. We genieten van het mooie maar nog wel frisse weer. Het douche/toilet gebouw is wel open en toegankelijk en kraak helder! We maken dan ook dankbaar gebruik van deze faciliteiten.

Zwaag2 Zwaag3

 

Harlingenharlingen
Na twee fijne dagen in Zwaagwesteinde wordt het weer tijd te verkassen. We gaan naar Harlingen, waar er een mooie camperplaats te vinden is aan de vissershaven bij de Tsjerk Hiddessluizen (sitecode: 14101). Je hebt hier zicht op de langs varende schepen en de veerboten van en naar Terschelling en Vlieland. We betalen bij de automaat het speciale camper tarief van € 7,50 voor een nacht en halen stroom uit de meer dan voldoende aanwezige palen. Stroom kost hier € 1,- / 2kWh.

Ook dit is net als Delfzijl een vrij populaire plaats, maar zo vroeg in het seizoen staan we er met drie campers. Het historisch en prachtige centrum van Harlingen ligt op ongeveer 600 meter. Weer een fijne plaats met rustige overnachting gehad.

 

Medemblik
Laatst overnachting deze week wordt in Noord-Holland. We rijden over de Afsluitdijk naar Medemblik, een rit van 67 kilometer van Harlingen. Het is prachtig zonnig weer als we over de dijk rijden. Na een uurtje arriveren we in het stadje en koersen we naar de Pekelharinghaven waar op de binnenplaats van het havenkantoor vlak bij kasteel Medemblik deze camperplaatsen zich bevinden. Ook hier zijn we weer alleen, dus plaats voor het uitkiezen. Helaas kan ik het staangeld nog niet betalen, want het havenkantoor is gesloten en ook het naast gelegen pand NED1671 waar eventueel betaald kan worden is die woensdag dicht. Morgenochtend dan maar eens kijken of ik wel kan afrekenen.

Ondertussen staat de camper op zijn plaats en gaan we Medemblik verkennen. Ook dit is weer een hele leuke plaats met diverse havens en een leuk en gezellige centrum. Via het Koningin Emmapark langs de kinderboerderij komen we weer terug bij de camper. Het IJsselmeer ligt vlakbij en kunnen we vanuit de camper zien. Later aan het begin van de avond leg ik de stroomkabel uit naar de kast die een beetje onlogisch aan de andere kant van de camperplaatsen tegen het gebouw staat. Gelukkig komen er bijna geen auto’s het terrein op zodat onze kabel onbeschadigd blijft. Na een fijne nachtrust en ontbijt maken we ons op voor de thuisreis in Midden-Brabant. Ondertussen is het havenkantoor open en kan ik eindelijk de penningen kwijt voor de overnachting. Kosten waren slechts € 8,50 inclusief stroom.

Tegen tienen vertrekken we naar huis, een rit van 168 kilometer. Rond 12.00 uur zijn we weer thuis en kunnen we weer terug kijken op een heerlijke week weg met de camper, al was de start wat problematisch. Ondertussen is ook nog het navigatieapparaat uitgevallen, maar dat heb ik ondertussen met een update weer werkend, klaar voor een volgende camperreis.

Medem04 Medem01 Medem03