Provence 2013

   

Provence 2013

In de lange en koude winter was er tijd genoeg plannen te maken voor het nieuwe jaar. Die plannen kwamen er dan ook. In maart rond Pasen naar de Provence in Zuid-Frankrijk, April rond Koninginnedag naar het Harz gebergte in Duitsland en de zomer naar Drenthe Heiderscheid Luxemburgen het Zwarte Woud.

Frankrijk was voor ons eigenlijk nooit een vakantieland. We hebben nooit gekampeerd en een hotel of appartement boeken in dit land lag ons ook niet. Maar nu met de camper dit land eens verkennen was wel een idee. We hebben met deze trip door Frankrijk onszelf verbaasd van de schoonte van dit land. We beseffen dat we in anderhalve week nog maar een fractie hebben gezien, dus zullen we in de toekomst zeker nog vele malen Frankrijk gaan bezoeken.
Lang duurde winter en koud was het eveneens. Er leek geen eind aan te komen en toen eindelijk de maand maart aanbrak was het nog steeds erg koud. Maar de eerste langere reis naar Zuid-Frankrijk kon beginnen. Reisdoel was Apt waar we onze camper mochten parkeren in de tuin van de vakantiewoning van een vriend. Omdat we anderhalve week vakantie hadden, besloten we gebruik te maken van de (tol)snelwegen in Frankrijk.

Op vrijdagmiddag vertrokken we en de eerste stop was de mooie camperplaats Fuussekaul in Heiderscheid-Luxemburg (sitecode 20141). Vijfendertig aangelegde plaatsen met vlakbij een campingwinkel en frituur. Die nacht was het er erg koud, maar de kachel deed goed werk.
Prima overnacht en de volgende ochtend met ijspegels aan de camper vertrokken naar de tweede stop op weg naar het zuiden. Via Luxemburg, Metz en Nancy richting Dijon om tussen deze plaats en Lyon te overnachten op de camperplaats in het dorpje St. Gengoux de Scisse (sitecode 13707). Ongeveer 25km van de snelweg tussen de wijnranken vonden we dit dorpje met een geheel gratis cp vlak bij de begraafplaats. Stroom en water ook gratis. Mooie plek en heerlijk rustig met nog twee campers overnacht.

St. Gengoux de Scisse

Zondag verder naar de geplande bestemming in Apt. Het weer was bij vertrek goed. Zonnig en een redelijke temperatuur vergeleken met de kou in Nederland en Luxemburg.
De route over de tolweg naar Lyon en Avignon verliep goed en snel. Bij Avignon-Sud stond ook Apt al op de borden. Inmiddels begon het wat te regenen. Nou ja, zijn we voor het eerst in Zuid-Frankrijk en regent het. Meer in de buurt van Apt was het beetje regen overgegaan in stortregen. Het leek wel een muur van water waar we doorheen moesten. Tegen vieren bereikte we de vakantiewoning net buiten Apt om de camper er in zijn achteruit de tuin in te rijden. Helaas was door de overvloedige regen de bodem verzadigd waardoor we vrijwel meteen vast kwamen te zitten. Gelukkig stond de camper vrij vlak. Na het vinden van een stopcontact om de camper aan de stroom te hangen eerst maar gaan eten. Ondertussen werd het ook droog en hadden we ook al telefonisch contact met onze vriend die ons wist te vertellen dat het morgen heel mooi zonnig en warm weer zou worden.

 

Vast in Apt Apt Apt

Dat was een juiste voorspelling, de volgende dag was het stralend weer. Na eerst een wandeling te hebben gemaakt naar Apt maar eens kijken of er beweging in de camper te krijgen is. Nee, helaas niet van zijn plek meer te krijgen. Gelukkig bood een buurman (wijnboer) hulp met zijn trekker en was de camper zo vlot getrokken.
Omdat we nu alleen nog maar op de verharde ondergrond pal naast het huis konden staan, kijkend tegen een muur, geen stroom, geen sat-tv besloten we de volgende ochtend te vertrekken. De camperplaatsen-boeken boden uitkomst en ik stelde Anita voor om richting Middellandse Zeekust te rijden. Het nieuwe reisdoel werd Cape d’ Agde. Een rit van 180km van Apt.

Aangekomen bij de uitgezochte cp bleek deze door het eerdere noodweer helemaal blank te staan en dus gesloten. Tweede cp aan de boulevard bleek niet bereikbaar omdat de weg opgebroken was. Derde plek was wel open en die lag 200 meter van het strand (sitecode 4476). Een niet al te gezellige cp plek, maar voor een nacht wel te doen. Hier hebben we een heerlijke wandeling gemaakt over het strand.

Duilhac sous Peyrepertuse (sitecode 1570) aan de voet van de Pyreneeën was de volgende plaats. Een hele mooie route naar boven met een gratis cp. Op deze weg naar boven heerlijke wijn gekocht. Op de achtergrond boven op de berg een kasteelruïne waarnaar we gewandeld hebben.

 

Duilhac sous Peyrepertuse Duilhac sous Peyrepertuse Duilhac sous Peyrepertuse

Terugreis ging via de gratis cp’s Paugnat (sitecode 18790) en Treigny (sitecode 13452). Ons doel was te overnachten in de buurt van Reims bij een champagneboer. In Beaunay (sitecode 1179) bij Ferme de Bel-Air was het dan ook prima staan. Uiteraard champagne proeven waarbij we geen staangeld hoefde te betalen vanwege onze aankopen.

Ferme de Bel-Air

Laatste stop was opnieuw gepland in Heiderscheid-Luxemburg. Met mijn hoeveelheid diesel in de tank zou ik dat moeten kunnen halen om daar goedkoop te kunnen tanken. Tijdens de rit viel in de buurt van Reims het navigatieapparaat uit. Ook zagen we het metertje van het dieselniveau verder teruglopen. Inmiddels waren we tussen Reims en Bastogne België binnengereden en natuurlijk als je wilt tanken kom je geen tankstation tegen. Op de snelweg naar Bastogne begon ook al het lampje van het te lage dieselniveau in de tank te branden. Nu werden we toch wat zenuwachtig. Bastogne was nog aardig ver weg. Het metertje kon ondertussen niet verder meer zakken. Zouden we het halen een tankstation te vinden? Afslag Bastogne de stad in. Voor een rood verkeerslicht staan leek een eeuwigheid te duren, maar de motor liep nog steeds. Rijdend de bocht om de volgende straat in zagen we aan de overkant van een verkeerplein een Q8. Hoera, eerst diesel erin. Tien Euro aan diesel in de tank gaf ons genoeg kilometers om even verderop in Luxemburg de tank goedkoper verder te vullen. Ja, hij was echt ver leeg want ondanks de goedkope prijs van €1,22 per liter ging er toch voor meer dan € 100,- in de tank. We hebben er wel mee geleerd, dit doen we dus zo nooit meer!

Lege tank?