Week 1 Duitsland 2019
Dag 1 Vrijdag 19 juli – Duitsland – Kerken 127km
Reisemobilpark Aldekerker Platte – sitecode 9525
Deze laatste werkdag was een ontzettende drukke dag. Dacht ik in de ochtend lopende zaken af te kunnen werken, kwam er gedurende de dag steeds meer werk bij wat voor mijn vakantie nog klaar moest. Desondanks lukte het me om toch rond half vier de handdoek in de ring te kunnen werpen, de vakantie kon beginnen! Na een verkwikkende douche konden we weer vertrekken. Ook onze Berner Sennen hond Beau gaat weer mee. Had ze vorig jaar al een serieus gezondheidsprobleem waarvoor ze tijdens onze camper reis richting Spanje is geopereerd in Ieper, na onze thuiskomst van de reis naar Italië in april van dit jaar werd ze thuis weer behoorlijk ziek. Twee en een halve week at en dronk ze niet en na bijna negen jaar dachten we dat ze er ditmaal niet door zou komen. Maar het wonder geschiede en ze knapte weer op. Ze is weer helemaal hersteld en gaat dus ook nu weer gewoon weer met ons mee.
Net als twee voorgaande keren wordt de eerste overnachting de camperplaats in Aldekerk, net over de grens bij Venlo. Het is voor ons als afstand gezien een perfecte plaats om de vakantie te beginnen. Om de drukte rondom Eindhoven te vermijden gaat de route net als vorige zomer weer via ‘s-Hertogenbosch – Veghel – Helmond langs de Zuid-Willemsvaart om bij Ommel de A67 op te rijden richting Venlo. Geen files en een rustige route. We komen om kwart voor zes aan op de CP in Aldekerk. Het is er druk, deze plaats wint ook duidelijk aan populariteit. Toch is er nog een mooie plaats vrij, we zijn weer op pad, de vakantie is begonnen. Het is heerlijk weer, na het eten lekker buiten zitten en genieten van dit mooie begin.
Dag 2 Zaterdag 20 juli – Nordkirchen 111km
Zo aan het begin van de zomervakantie kan het op zaterdag druk zijn op de weg, maar de rit naar onze volgende bestemming in Nordkirchen gaat gelukkig zonder files. Via Duisburg, Oberhausen en Dortmund rijden we vlot door. Op de CP staat het op een paar plaatsen na vol, maar we hebben weer een plek om te overnachten. Het is erg benauwd weer en de voorspelling voor vandaag is niet goed. Er worden zware buien voorspeld mogelijk met hagel, onweer en windstoten. We zullen zien wat het wordt. Na de lunch wandelen we naar Schloß Nordkirchen. Dit kasteel met prachtige tuin ligt niet ver van de CP.
Het slot Nordkirchen met zijn park is het bekendste barokke bouwwerk in Westfalen. Het is niet voor niets dat dit ensemble uit het begin van de achttiende eeuw ook bekend is als ‘het Versailles van Westfalen’. De Westfaalse barokke bouwmeester Johann Conrad Schlaun stelde de tekeningen op voor het slot en het park, met tuinen die tot de mooiste van Europa werden gerekend.
Allerlei kopstukken uit de Europese tuinkunst hebben in de loop der jaren aan de ontwikkeling van het park meegewerkt. Maximilian Friedrich Weyhe realiseerde, geheel in lijn met de tijdgeest van de negentiende eeuw, de omvorming van enkele delen van de tuin naar het voorbeeld van een Engelse landschapstuin. Vervolgens kreeg de Franse tuinarchitect Achille Duchêne de opdracht om begin twintigste eeuw het barokke karakter deels te herstellen.
De voormalige glans kan men vandaag de dag nog aflezen van het Venuseiland ten noorden van het kasteel, met daarop gras- en broderieparterres, in vorm gesnoeide struiken en beeldhouwwerken. De barokke basisstructuren van de kasteeltuinen, zoals de westelijke tuin, met lanen, assen, parkarchitecturen en standbeelden, zijn behouden gebleven als getuigen van de bloeitijd van het complex.
In een prachtig landschap ligt het belangrijkste barokke landgoed van Westfalen. Slot Nordkirchen is ingebed in een weids parkterrein, met lanen die ver in de omgeving uitstralen. Veel van de voormalige glans van het complex is ook nu nog terug te vinden. Vanaf een groot aantal plekken in het park is er steeds weer een prachtig uitzicht op het waterslot. Het meest imposante uitzicht is dat vanaf het waterterras in de noordelijke tuin over de slotvijver met zijn fontein en het Venuseiland. Dit eiland, met zijn gras- en broderieparterres, in vorm gesnoeide struiken en een groot aantal beeldhouwwerken, vormt de kern van de reconstructie van het park tot nu toe.
Van de rest van de voormalige kasteeltuinen, zoals de westelijke tuin, is alleen de barokke basisstructuur met lanen, assen, parkarchitecturen en standbeelden behouden gebleven. Maar ook deze delen van het park geven een indruk van de voormalige schoonheid van het totale complex. Bij een wandeling door het park treft men steeds weer barokke beelden en muurpilaren aan die bijzondere punten markeren, of restanten van vergane architectonische elementen zoals een ijzeren galerij.
Deze dag zien we zeker vijf huwelijksgezelschappen die in het slot de trouwceremonie laten plaatsvinden. Omdat de eerste onweersbuien zich aandienen, gaan we het slot niet van binnen bezichtigen. We lopen terug naar de camper. Daar vallen korte tijd later de eerste buien. Na het avondeten is het weer droog en aangenaam. We wandelen met Beau terug naar het slot en lopen er in de mooie tuin rond. Via het centrum van Nordkirchen komen we terug bij de CP die inmiddels helemaal vol bezet staat.
Dag 3 Zondag 21 juli – Hameln 166km
Hameln, een mooi stadje met vakwerkhuizen, wereldberoemd geworden door de sage van de rattenvanger van Hameln. In dit sprookje worden de kinderen van de stad ontvoerd door een fluit spelende rattenvanger. Zijn eerste bezoek aan de stad zou op 26 juni 1284 zijn geweest. In de promotie voor het toerisme is het verhaal een belangrijk element.
De plaats ontstond bij een in de 9e eeuw opgericht benedictijnenklooster. In 1200 ontving het stadsrechten. Ook was het een van de Hanzesteden van 1426 tot 1572. Dit wil zeggen dat Hameln verbonden was met een samenwerkingsverband van een groep handelslieden in de Middeleeuwen. In de zestiende eeuw volgde een economische heropleving. Uit deze tijd stammen vele gebouwen in Wezerrenaissance, die heden nog steeds mee het stadsbeeld bepalen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad wel gebombardeerd, maar het grootste deel van de stad kwam er ongeschonden uit.
De CP ligt op anderhalve kilometer wandelen van de Altstadt. Rondom de CP zijn wat fabrieksgebouwen en er achter staan een aantal niet meer in gebruik zijnde goederenwagons. Als we vroeg in de middag aankomen staan er maar een paar campers. Plaats voor het uitkiezen. Na de lunch wandelen het historisch centrum in. Op de westgevel van het historische Hochzeitshauses op de Pferdemarkt kun je dagelijks om 13.05, 15.35 en 17.35 uur het Hameln klokkenspel zien. Na een heerlijke ijscoupe op een terrasje wandelen we daarheen en zien we het leuke schouwspel.
We eindigen onze wandeling langs de oever van de Weser, vlak bij de camperplaats, waar een leuk strandje met strandstoelen is aangelegd en genieten er van een paar biertjes. Hameln is een leuke bestemming, mooi stadje, prima camperplaats op loopafstand van de Weser en Altstadt. Wij vonden het erg leuk daar.
Dag 4 Maandag 22 juli – Einbeck 53km
De route naar de eerste bestemming in het Harz gebergte is vanaf Hameln 106 kilometer. Precies op de helft daarvan ligt Einbeck. Daar is bij het plaatselijke zwembad een CP die plaats biedt aan dertig campers. Na een korte rit van een uurtje en een bezoek aan een grote supermarkt aan de rand van Einbeck, zien we slechts een paar campers op de CP. We zoeken een mooie plaats uit met aan de rechterzijde bomen, zodat we het grootste deel van de middag schaduw hebben op deze warme zomerdag. De voorspelling voor de komende dagen is dat het nog warmer gaat worden. Ruim boven de dertig graden.
Het historisch centrum van Einbeck is niet ver weg. Ook hier net als in Hameln weer veel mooie vakwerkhuizen en een heuse bierwandelroute die je hier kan volgen. Want Einbeck is bekend van het Bockbier. Met symbolen op de trottoirs is deze bierroute te wandelen. Op zeven punten staan er stalen biervaten waarop informatie is te lezen. Het is een mooi stadje en op een terrasje in het centrum proeven we even van een Einbeck biertje, na het wandelen van de bierroute.
Dag 5 Dinsdag 23 juli – Osterode am Harz 53km
Na een fijn verblijf in Einbeck op een prima CP weer tijd om te verkassen. We gaan naar Osterode am Harz. Via een korte route doen we eerst enkele camping boodschappen aan de rand van het stadje bij een kleine campingwinkel. Daarna is het nog een paar kilometer naar waldcamping Eulenburg waar op de camperplaats voor de camping plaats is. Op die plaats hanteert men twee tarieven, op het grind of vijf Euro duurder op het gras. Wij plaatsen de camper op het grind en zijn voor tien Euro klaar. Wel kunnen en mogen we gebruik maken van de faciliteiten op de camping.
De voorspelde hitte is inderdaad gekomen, het wordt dertig graden. We blijven hierdoor de hele middag bij de camper onder de luifel. ’s Avonds na het eten koelt het wat af en kunnen we nog even een mooie wandeling maken naar de Sösetalsperre, een stuwmeer op een paar kilometer van de camping. Bij terugkomst rond kwart voor tien begint het al donker te worden en is het buiten bij de camper aangenaam toeven.
Dag 6 Woensdag 24 juli – Braunlage 36km
Worden er vandaag in Nederland warmterecords gebroken, ook hier in de Harz is en wordt het warm. Als we ’s morgens om negen uur wegrijden uit Osterode is het al 28 graden. Via enkele rustige Bundesstraßen zijn we binnen 45 minuten in Braunlage. Voor vertrek aan deze vakantie heb ik per email gevraagd of reserveren op de camping nodig was. Reactie terug was om een paar dagen van te voren te laten weten wanneer we willen aankomen. Bij de receptie gemeld en er is inderdaad nog plaats.
We willen hier op deze camping twee dagen blijven. Omdat je hier geen plaats krijgt toegewezen lopen Anita en ik eerst de camping op om een mooie vrije plek uit te zoeken. Die zijn schaars, maar helemaal tegen de bosrand vinden we de perfecte plaats. Groot deel van de dag schaduw door de bomen, stroomaansluiting en ook nog net tussen de bomen door vrij zicht op de satelliet, zodat we eventueel tv kunnen kijken en zo het NOS-journaal kunnen blijven volgen. Omdat het zo extreem warm is, is het bijzonder fijn dat de camper in de schaduw staat. Ook nu wandelen we pas vroeg in de avond en lopen naar het centrum van Braunlage, ongeveer 2,5 kilometer. Na een lekker ijsje op een terras gaan we weer terug en blijven weer lekker buiten zitten naast de camper op een mooie en rustige plaats op deze camping.
Dag 7 Donderdag 25 juli – Rustdag 0km
Vandaag blijven we dus ook hier op de camping. Het wordt nog warmer dan gisteren. Op het programma staat een wandeling door Braunlage naar de Wumberg Seilbahn om de Wumberg op te gaan. De Wurmberg is de hoogste berg van de deelstaat Nedersaksen in Duitsland. De kabelbaan die het dorp Braunlage met de top van de Wurmberg verbindt, is met zijn 2,8 km lengte de langste kabelbaan van Noord-Duitsland.
Ondanks de warmte wandelen we toch vanaf de camping naar Braunlage. Om kwart voor twaalf vertrekken we en zijn in drie kwartier bij het kabelbaan station. De gondel doet er ongeveer twintig minuten over om boven op de berg aan te komen. Daar wacht een prachtig uitzicht over de streek op de 951 meter hoge berg. De Wumberg is de op een na hoogste berg in de Harz. Wel de hoogste berg in Niedersachsen. Alleen de Brocken is nog iets hoger.