Week 1 Frankrijk 2014

Week 1 Frankrijk 2014

Dag 1 Donderdag 10 april – Noord Frankrijk – Longfosse 342km

Longfosse
Longfosse – sitecode 8957

Rond het middaguur op donderdag 10 april vertrekken we, zoals gewoonlijk vergezeld van onze twee Berner Sennenhonden, vanuit Midden-Brabant richting Noord Frankrijk. Ons eerste doel is de camperplaats Ferme du Louvet (sitecode 8957) in Longfosse. Een rit van 342km tolvrij over de snelwegen. Via Breda, Antwerpen, Gent, Brugge en Veurne waar we de dieseltank nog even bijvullen rijden we Frankrijk binnen. Net voor de tolpoorten bij Boulogne-sur-Mer verlaten we de snelweg en rijden we het laatste stukje binnendoor. Het weer is prachtig, geheel onbewolkt en rond de 20 graden. Tegen vijven komen we aan op deze mooie rustige CP bij de boerderij. We betalen € 7,- en maken daarna eerst een korte wandeling met de honden.

De omgeving verrast me wel met het heuvelachtig landschap en de groene velden. Met nog een camper staan we op een mooi plekje. Helaas merken we wanneer Anita gaat koken dat er geen druk op het water staat. Op de eerste dag van de vakantie blijkt de pomp op de schoonwatertank het begeven. We lossen het tijdelijk op met water uit een gieter, maar ik zag het lijk al drijven om dit de gehele vakantie zo te moeten doen. Niet kunnen douchen, wc met de gieter door spoelen, nee geen goed begin. Een telefoontje aan het camper garagebedrijf waar onze camper in onderhoud is leert ons dat zo’n pomp ook in Frankrijk wel te vinden moet zijn. Anita en ik zullen allebei uitkijken naar camperbedrijven die langs de komende routes liggen.

 

Dag 2 Vrijdag 11 april – Honfleur 240km

Na een rustige nacht en een lekker ontbijtje vertrekken we richting ons tweede reisdoel; Honfleur. Een rit voor een deel binnendoor en een stuk tolvrije autosnelweg. Alleen de brug bij Le Havre is niet tolvrij op onze route. Nog steeds is het onbewolkt weer. Mooi weer dus voor deze rit. We proberen allebei wel tijdens het rijden uit te kijken naar camperbedrijven waar we misschien de kapotte waterpomp kunnen laten vervangen. Op de D6015 niet al te ver van Le Havre zien we een groot bord langs de weg staan van een camperbedrijf. In de plaats Sainte-Marie-des-Champs bij Yvetot rijden we het grote industrieterrein op om naar het camperbedrijf te zoeken. Een paar straten verderop rijden we recht op het bedrijf af. Een heel groot camperbedrijf met wel 100 campers hopen we dat we hier de pomp kunnen laten vervangen. En dat gaat lukken! Na een korte inspectie van een monteur blijkt inderdaad de Aqua-8 pomp die op de watertank is gemonteerd kapot is. De pomp is niet op voorraad maar kan die middag wel bij dit bedrijf binnen zijn. We besluiten te wachten en parkeren de camper net buiten de poort langs de rustige weg. We doden de tijd door een wandeling met de honden te maken en te lunchen. Na drie uur wachten is de pomp binnen en kan de monteur aan de slag. Een uurtje later is de nieuwe pomp gemonteerd en werkt alles weer zodat we de rest van de vakantie weer zonder problemen water kunnen pakken.

Met een vertraging van vier uur en een nieuwe waterpomp vervolgen we rond vier uur onze route richting Honfleur waar we na een indrukwekkende oversteek over de Pont de Normandie om vijf uur aankomen op de grote camperplaats (sitecode 1151).

Honfleur
Honfleur – sitecode 1151

We wandelen vrijwel meteen de geboorteplaats van componist Erik Satie in en genieten van de leuke straatjes en gebouwen. De mooie haven, de grootste houten kerk van Europa met los staande toren zijn blikvangers.

 

Dag 3 zaterdag 12 april – Normandië – Omaha Beach 133km

Ik wilde heel mijn leven al naar Normandië om daar een aantal musea en invasiestranden te bezoeken. Nu kwam het er eens van. We vertrokken rond tien uur na eerst de watertank te hebben gevuld en het toilet en vuilwatertank te hebben geleegd. Eerste stop was iets ten noorden van Caen in Ranville. Hier bezoeken we het museum en memorial Pegasus Bridge. Deze brug is in de nacht van 5 op 6 juni 1944 als eerste veroverd door de Britten. Met houten zweefvliegtuigen zijn de commando’s vlak naast de brug geland en hadden Pegasus in een kwartier veroverd op de Duitsers. Deze originele Pegasus brug staat op het terrein van het museum.
Via de rondweg om Caen gaat het richting Omaha Beach waar we eerst de grote Amerikaanse begraafplaats op wandelen. Je ziet daar zoveel witte kruisjes op het gras staan, mooi op een lijn gerangschikt, dat je daar gepast wel even stil van wordt. Zoveel jonge mannen die 70 jaar geleden voor onze vrijheid hun leven hebben gegeven.

Amerikaanse begraafplaats bij Omaha Beach

Een paar honderd meter voor het strand bezoeken we eerst een museum wat het verhaal vertelt over de invasie op Omaha Beach om daarna het strand zelf op te wandelen. We overnachten bij een prachtige hoeve in Englesqueville La Percee (sitecode 13683) waar we een prachtig uitzicht hebben in een stralend zonnetje.

Omaha Beach Englesqueville La Percee Englesqueville La Percee

 

Dag 4 Zondag 13 april – Ste. Marie du Mont (Utah Beach) 54km

Vanaf de camperplaats in Englesqueville La Percee rijden we in een klein uurtje de 54km naar Sainte-Mère-Église. Sainte-Mère-Église werd op 6 juni 1944 bevrijd door de 82ste luchtlandingsdivisie en was de eerste bevrijde plaats van de invasie. Het was een belangrijk dorpje voor de invasie, want het lag midden op de weg die de Duitsers zouden nemen voor een tegenaanval tegen de mannen op Utah Beach. We bezoeken eerst het Musée Airborne gewijd aan de parachutisten. Op het plein bij het museum staat de kerk waaraan een parachutistenpop hangt. Dit is een gedenkteken voor de parachutisten en voor John Steele die met zijn parachute aan de toren bleef hangen. Daarbij is hij onder vuur genomen door de Duitsers en in zijn voet geraakt. Steele is door de Duitsers naar beneden gehaald en krijgsgevangene gemaakt. Hij wist echter al vrij snel te ontsnappen en voegde zich weer bij zijn regiment. John Steele heeft de oorlog overleefd en overleed in 1969 aan kanker.

John Steele Pop aan de kerk (John Steele)
John Steele

Jammer genoeg maakte ik net voordat we het museum en Utah Beach wilde bezoeken een vervelende val. Ik kwam hierbij op mijn linkerzij terecht en door de klap kneusde ik enkele ribben. De eerste dagen doorgekomen met paracetamol maar gelukkig niks gebroken konden we de reis gewoon voorzetten. We wilde eigenlijk bij het museum op het strand van Utah Beach overnachten op de gratis camperplaats, maar die plaats was niet meer toegankelijk. Hierdoor besloten we alvast door te rijden naar de grote camperplaats in Beauvoir (sitecode 18648) vlak bij Mont Saint Michel, een rit van 143km tolvrij over snelwegen.

 

Dag 5 Maandag 14 April – Mont Saint Michel 143km

De 143km rit van Utah Beach naar Beauvoir was goed en snel te doen. Het was zondagmiddag erg rustig op de vierbaans wegen, dus konden we lekker doorrijden. De camperplaats ligt op ongeveer 3km van Mont Saint Michel. Het is een vrij grote cp met alle voorzieningen inbegrepen in de prijs van € 9,90 per nacht. Met de bankkaart (creditcard) betaalde we in de automaat voor 48 uur. Een ticket met code rolde uit de machine en we konden met deze code het terrein op. We zochten een mooie ruime plaats uit en genoten de rest van de middag van het mooie weer rond de camper. Maandagochtend vanaf de cp de mooie wandeling langs het kanaal naar Mont Saint Michel. Nog steeds prachtig weer met een heerlijke temperatuur. Gewoon perfect wandelweer. We zagen de Mont steeds dichterbij komen al wandelend over het vrijwel rechte fiets/wandelpad. Over Mont Saint Michel valt weinig te vertellen, je moet er gewoon geweest zijn.

Beauvoir bij Mont Saint Michel
Beauvoir – Mont Saint Michel – sitecode 18648

Mont Saint Michel Mont Saint Michel 

 

Dag 6 Dinsdag 15 april – St. Malo 55km

Na twee relaxte dagen bij Mont Saint Michel verplaatsen we ons in een korte rit richting St. Malo. We kiezen voor een mooie rustige camperplaats op een voormalige camping in St. Malo-Rotheneuf (sitecode 11653). De plaats ligt 6,5km van de vesting. Rond half elf in de ochtend komen we aan en plaatsen we de camper op het gras. Kort daarna beginnen we aan de wandeling naar de vesting. Na ongeveer twee kilometer kunnen we de vrij drukke straat verlaten en nemen we een trap naar beneden het strand op. Over het mooie brede strand lopen we dan helemaal tot de vesting. Het is eb en het strand is nu heel breed. Onze twee Berners vermaken zich prima op het strand.
Op het terras in de vesting hebben we wel even een pint gedronken!

 St. Malo - PROOST !

St. Malo - strand St. Malo - strand St. Malo - vesting

Dag 7 Woensdag 16 april – Maisdon-sur-Sèvre 204km

We verplaatsen ons weer wat zuidelijker. De route gaat via Rennes en Nantes over tolvrije snelwegen naar het wijngebied onder Nantes in Maisdon-sur-Sèvre (sitecode 1420). Hier overnachten we bij wijnboer Batard van Domaine des Croix. Campers zijn hier welkom en het overnachten is gratis. Alleen voor het gebruik van elektriciteit betaal je € 4,-.
’s Avonds laat Josiane Batard ons de winkel van Domaine des Croix zien en kunnen we enkele Muscadet wijnen proeven. We maken een keuze en slaan hier de eerste flessen wijn in.

Maisdon-sur-Sèvre - Domaine des Croix

Verder naar Week 2