Week 1 Frankrijk 2020

Week 1 Frankrijk 2020

 

Dag 1 Vrijdag 17 juli – België – Meeuwen-Gruitrode 102km

 

Camperplaats Natuur Mobilhome Parking Meeuwen-Gruitrode sitecode 54321

Eindelijk kunnen we weer met de camper op reis. In het voorjaar wilde we al naar Frankrijk, maar de coronacrisis maakte dit onmogelijk. Afgelopen dinsdag hebben we de camper uit de stalling opgehaald en zoals ik al had gedacht startte hij niet. De startaccu was al niet meer in beste staat, nu overleden. Met een startapparaat kon de camper wel gestart worden. Thuis gebeld met de garage waar de camper in onderhoud is om te informeren of ze een accu op voorraad hebben. Dat was het geval en dus snel er heen om die nieuwe accu op te halen. Met een klein half uurtje werd de accu vervangen en was dit probleem opgelost. De woensdag- en donderdagavond gebruikt om de camper schoon en reis klaar te maken.

Vrijdag vertrekdag en het begin van deze vakantie waar we al zolang naar uitgekeken hebben. In de ochtend eerst nog werken en ’s middags een BBQ van het bedrijf. Tegen half drie vond ik het wel genoeg, ik wilde weg. Thuis voor het eerst de fietsen op de drager van de camper gezet. Nooit eerder namen we de fietsen mee, omdat onze berner altijd mee ging en we daarom alleen maar wandelingen maakten. De laatste levensmiddelen gingen in de koelkast en na een snelle douche eindelijk starten en wegwezen.

Eerste bestemming ligt in België. In Vlaams Limburg achter een boerderij in de plaats Meeuwen-Gruitrode op de camperplaats Natuur Mobilehome Parking met sitecode 54321. Onderweg rondom Eindhoven zoals verwacht wat filevorming. Met een korte vertraging van een half uurtje passeren we via Budel-Dorplein de Belgische grens. Bij aankomst staat de CP erg vol en de beheerster kijkt bedenkelijk, maar als we melden dat we maar één nachtje blijven is er toch nog een plaatsje voor ons. Voor stroom wordt ook gezorgd. We hebben de laatste vrije plaats gekregen en staan hier prima. De vakantie is begonnen.

 

Dag 2 Zaterdag 18 juli – Frankrijk – Pont-a-Mousson 326km

Het is ondanks de drukte een mooie CP in Meeuwen-Gruitrode waar de bijzonder vriendelijkheid van het beheerders echtpaar opvalt. Rondom de CP zijn veel wandel- en fietsmogelijkheden. Een plaats om nog eens terug te komen. Na de koffie vertrekken we richting Frankrijk. Bestemming is een CP in Pont-a-Mousson, tussen Metz en Dijon. De route gaat via Luik door de Ardennen naar Bastogne. In Luxemburg wordt het drukker op de weg, maar we staan nergens stil. Omdat we gelezen hebben dat de brandstofprijzen in heel Luxemburg overal gelijk zijn, tanken we niet langs de snelweg waar het aanschuiven is, maar nemen we op de A3 nog net voor de Franse grens afslag 2 Bettembourg. Op slechts anderhalve kilometer ligt een tankstation, waar het rustig is en we er de diesel meteen kunnen tanken. Voor nog onder één Euro, € 0,98 /L is het leuk tanken. Terug op de snelweg is het maar een paar kilometer naar de Franse grens. Ook op de A31 in Frankrijk is het druk, maar ook hier rijden we vlot door.

Rond 14 uur rijden we de CP in Pont-a-Mousson op. Op het eerste deel van de CP staat het vol, maar wilde we sowieso niet staan. We rijden naar het achterste deel waar nog enkele plaatsen vrij zijn. Nog voor we goed en wel staan komt de beheerder op zijn fiets aan om het staangeld van € 10,- te innen. Dit is inclusief stroom en water. Na een kleine lunch wandelen we langs de Moezel het stadje in. We horen voorbij de kerk muziek en gaan er eens kijken. Op straat staat een rij versierde auto’s en een mensen menigte. Het blijkt een islamitische bruiloft te zijn waarbij bruid, bruidegom en familie op straat worden getrakteerd op live-muziek. Na deze wandeling zitten we heerlijk naast de camper. Het is een warme en zonnige dag.

 

Dag 3 Zondag 19 juli – Saint-Gengoux-de-Scissé 349km

CP Aire Municipale in Saint-Gengoux-de-Scissé sitecode 13707

Volgende tussenstop op onze route naar Embrun ligt in Saint-Gengoux-de-Scissé. In 2013 hebben we deze CP al eens eerder aangedaan. De route gaat via de A31 en A6 over tolwegen. Het is niet druk dus rijden we lekker vlot door. Vanaf afslag 27 op de A6 gaat het de laatste 22 kilometer binnendoor. Het gaat door een mooie wijnstreek. We zijn erg benieuwd hoeveel campers op deze CP staan zo in het hoogseizoen, maar als we aankomen zien we dat er niemand verder staat. We zijn dus de enige en dit blijft zo gedurende deze overnachting. Het is een geheel gratis CP met stroom, water en lozen.

We maken even een korte wandeling en zoeken dicht bij de camper wat schaduw op, want het is warm. Het is weer een mooie en perfecte plaats op onze route naar Embrun.

 

Dag 4 t/m 17 Maandag 20 juli t/m Zondag 2 augustus – Embrun 338km

Vandaag het laatste deel van de route naar Embrun. Vlak voor Lyon rijden we via de A46, A432, A43 en A48 richting Grenoble. Daar wordt stevig aan de weg gewerkt en is het even aansluiten. Vanaf afslag 8 gaat het laatste maar nog flinke deel binnendoor over de N84 naar Gap. Onderweg stoppen we even voor een lunch in de camper. Vóór Gap hebben we een lange afdaling en gaat het als we door de stad zijn gereden via de N94 verder naar Embrun. Als we langs het grote stuwmeer, Lac de Serre-Ponçon, rijden weten we dat we er bijna zijn. Het was een lange rit en om 13.45 uur rijden we de camping op. Na inchecken in de receptie krijgen we volgens ons de mooiste plek (nr. 47) toegewezen. De komende 14 nachten blijven we hier.

Camping ‘La Vieille Ferme’

  

Camping ‘La Vieille Ferme’ is een rustige, schaduwrijke en comfortabele 4-sterrencamping. Elke standplaats is aangesloten op elektriciteit, waterleiding en riolering en heeft een afmeting van tenminste 100 m2. De camping wordt beheerd door Nederlanders en bijna alle gasten komen ook uit ons land. Het is een camping waar veel aan sportactiviteiten wordt georganiseerd. Wandel- en fietstochten de bergen in, zwem- en triatlonwedstrijden in Plan d’eau. Wij zijn echter geen sportfanaten en we hoeven er gelukkig niet aan mee te doen, we trekken onze eigen plannen wel.

Plan d’eau

Op loopafstand van de camping ligt het grootste stuwmeer van Frankrijk: Lac de Serre Ponçon. Dè plek voor surfers en zeilers. Na een rustige ochtend zet de wind dagelijks in de namiddag aan voor de echte liefhebbers. Voor wie in wat rustiger vaarwater wil blijven is er het ‘plan d’eau’; een apart stuk zwemwater met speciaal aangelegd fijn grindstrand, speeltuin en een groot grasveld. Voor kinderen een ideale plek. 

Ook het zwembad, midgetgolf en tennisbanen zijn hier te vinden. Gedurende ons verblijf in Embrun gaan we in het plan d’eau regelmatig zwemmen. Het uitzicht vanaf deze plaats is prachtig. 

Rivier de Durance

Vanaf omgeving Briançon stroomt de rivier Durance langs Embrun naar het stuwmeer. Aan de andere kant van het meer gaat de rivier weer verder richting Avignon. Bij Embrun kan men op de Durance raften en kanoën.

Passarelle 

In augustus 1944 is een brug over de Durance door de geallieerden kapot geschoten. In 2016 is er een nieuwe fiets- en voetgangersbrug (Passarelle) op deze plaats gelegd. Vanaf de camping is het een paar minuten naar deze brug en zijn snel aan de overkant van de Durance bij een aantal supermarkten en winkels. 

Embrun

Ook het stadje Embrun ligt op loopafstand van de camping. Het oude centrum ligt hoog op een rots en is in een minuut of twintig lopend te bereiken. De laatste 200 meter gaan via een heel steil pad omhoog. Op woensdag en zaterdag is een markt in de hoofdstraat en op het centrale plein. We bezoeken het oude centrum en de markt enkele malen en nemen ook een kijkje in de mooie kerk. Vanwege corona maatregelen is het gebruik van een mondkapje op de markt, in winkels en openbare gebouwen verplicht.

Briançon

We maken een uitstapje naar Briançon. Dat doen we vanuit Embrun met het openbaar vervoer, de trein. ’s Middags om 13.05 uur vertrekt de trein naar Briançon, een mooie rit van 45 minuten door de bergen, een prachtige streek. 

De plaats maakt deel uit van het arrondissement Briançon en ligt op de samenvloeiing van de rivieren de Durance en de Guisane. Het is na Davos de op een na hoogst gelegen stad van Europa. Het is tevens de hoogst gelegen stad van Frankrijk. Briançon ligt op 1330 meter boven de zeespiegel. Briançon werd in 1349 aangehecht bij Frankrijk. Door de Vrede van Rijswijk (1697) kwam de stad toe aan Savoie. In 1713 werd de stad terug Frans. Briançon heeft altijd een belangrijke militaire functie gehad. De stad is omringd door vestingwerken en forten, die de toegangsweg tot het huidige Italië moesten bewaken. Naast de stadsverdedigingswerken liggen ook enkele forten op enkele honderden meters boven de stad. Veel van deze vestingwerken zijn in het eerste kwartaal van de 18e eeuw gebouwd. Bouwmeester van de verdedigingswerken van de bovenstad was Vauban. De vestingwerken van Briançon behoren tot de werelderfgoed vestingwerken van Vauban. De verdedigingswerken buiten de bovenstad zijn van iets latere datum.

Aan de rand van de stad ligt een mooi park, Parc de la schappe. Als we hier doorheen wandelen, komen we bij een klimpark ‘Grimp in forrest. Hier kunnen kinderen én volwassenen klimmen, abseilen en tokkelen. Het is best een groot park wat langgerekt in een kloof ligt. We wandelen tot het eind en zien veel vooral jongeren gebruik maken van de faciliteiten van het klimpark.

  

Het is zeer warm deze dag, de thermometer wijst 37 graden aan. In het klimpark wandelen is vanwege de bomen en schaduw prima te doen, maar in de stad zelf geen pretje. Eind van de middag gaan we terug naar het station en nemen we de trein, die maar een paar maal per dag rijdt, terug naar Embrun.

Wandelen, fietsen en zwemmen

Tijdens ons verblijf op de camping in Embrun wandelen we regelmatig langs de Durance, naar Embrun of rond het Plan d’Eau. Ook maken we een paar ritjes op onze gewone toerfietsen langs de rivier en rondom Plan d’Eau, waar we regelmatig gaan zwemmen en er een terrasje nemen. Er wordt veel georganiseerd bij het zwemmeer, we zien er onder andere een boekenmarkt en een grote groep met Oldtimers. Het is zeker een aantrekkelijke plaats.

  

 

Verder naar week 2