Week 1 Nederland maart 2022

Week 1 Nederland maart 2022

 

Dag 1 – Donderdag 3 maart – Appelscha 214km

CP Appelscha – sitecode 49872

Voor morgenochtend hebben we een afspraak in Siegerswoude bij Arob Antennebouw om de satellietschotel te laten repareren. We vertrekken vanmiddag alvast naar camperplaats Appelscha, zodat we morgenochtend op de afgesproken tijd van 9 uur bij het bedrijf kunnen zijn. Dat is dan nog maar 25km. Om 13.45 uur rijden we de straat uit op weg naar het noorden. Het is onbewolkt, mooi zonnig weer wat het rijden plezierig maakt. Zonder oponthoud komen we om 16.15 uur aan op de CP waar we de zesde camper zijn. Na het eten sluit ik hopelijk voorlopig voor de laatste keer de DVBT-2 ontvanger aan zodat we het nieuws kunnen volgen over de oorlog in Oekraïne.

 

Dag 2 – Vrijdag 4 maart – Nij Beets 87km

We kwamen gisteren tot de ontdekking dat we het Senseo koffieapparaat zijn vergeten mee te nemen en drie weken zonder koffie gaat ‘m niet worden! Ik stel Anita voor om zaterdag als we uit de geplande CP in De Wilp vertrekken eerst naar Roden te rijden. Daar in de grote kampeerhal moeten we nodig toiletpapier en blauwe vloeistof inslaan en misschien is er ook wel een Senseo te koop. Maar eerst naar Arob Antennebouw waar we precies om 9 uur zijn voor de satellietschotel reparatie.

                                                 

De ontvangst in het bedrijf is hartelijk en monteur Johan gaat meteen aan de slag. Wij worden ondertussen getrakteerd op koffie met cake in de kantine. Na meten en beoordelen komt Johan met het bericht dat de motor van de automatische Teleco schotel defect is. Bovendien zitten er 2 LNB’s op in plaats van 1 wat niet origineel is. Beter is 1 LNB die van betere kwaliteit is te laten monteren. We kunnen dan wél via het bedieningskastje een andere satelliet kiezen wat nu met de twee LNB’s niet gaat. In Zuid-Europa zullen we dan met deze vernieuwing een veel beter signaal kunnen ontvangen zo dicht aan de rand van de footprint van de Astra 3 satelliet. We geven Johan fiat om het zo te repareren en updaten. Ook nieuwe software gaat in de black box. Het hele systeem is dan weer helemaal up-to-date. Na anderhalf uur is het karwei klaar en werkt alles voortreffelijk. Achteraf was er ook nog een coax kabel open gescheurd. Het systeem heeft een complete update gekregen waarmee we in het grootste deel van Europa de Nederlandse programma’s weer kunnen zien. 

Omdat het werk eerder klaar is dan we dachten besluiten we niet naar de 5km verderop gelegen CP in De Wilp te rijden, maar naar Roden voor de eerder genoemde boodschappen. Een Senseo apparaat zien we in de grote kampeerhal niet. We wandelen even het centrum van Roden in en slaan er bij de Blokker wél de Senseo op de kop. Een aanbieding ook nog want de doos bevat ook nog eens drie pakken met koffiepads. 

Na de inkopen kiezen we er voor om niet terug te rijden richting De Wilp, maar naar Nij Beets. Deze CP had ik al op mijn reisplan als alternatief voor De Wilp. Het is ongeveer 40km tuffen grotendeels over de A7. Tegen enen zien we dat dat we de enige camper zijn op de mooie plaats. De zon schijnt nog steeds volop maar er is meer wind. We gaan dan ook niet fietsen en blijven in de camper. Lekker genieten van heerlijke koffie en leuke programma’s op tv!

  

CP Nij Beets – sitecode 93033

 

Dag 3 – zaterdag 5 maart – Luttelgeest 55km

CP Parking bij De Orchideeënhoeve – sitecode 64504

Op de CP in Nij Beets zijn er geen campers meer bijgekomen, we verbleven alleen op de mooie plek. Het heeft deze nacht een paar graden gevroren. Op de sloot naast de CP staat een laagje ijs, maar zeker niet genoeg voor ‘it giet oan’. Gelukkig is het water niet afgesloten. Na het service werk vertrekken we met een volle watertank en lege toiletcassette naar Luttelgeest. In de Noordoost polder gaan we de Orchideeën Hoeve met een bezoek vereren. Een rit van een uurtje. Als we daar de grote parkeerplaats oprijden zien we dat normale parkeerplaats voor personenauto’s behoorlijk vol staat. Het is er drukker dan we verwachten. We rijden een bruggetje over naar het achterste deel waar zich de stroompunten bevinden. Je mag hier na het melden bij de receptie gratis met stroom overnachten. Je krijgt dan een voucher mee voor achter de raam. Als de camper op een plaats dicht bij een stroompaaltje staat merken we dat er geen stroom op staat. Het terrein is groot en er staan overal van deze stroompunten. Ik loop eens het terrein rond met telefoon en lader om te zien of er ergens anders wél stroom beschikbaar is. Na een paaltje of vier vind ik er eentje verder naar achteren waar wel prik op staat. De voltjes stromen hier door de lader mijn telefoon in en het schermpje licht mooi op. De camper staat snel op die plek bij het werkende stroompaaltje. Het is tegen twaalf uur, we eten eerst een broodje voordat we de hoeve gaan bezoeken. Gisteren al on-line de toegangskaartjes moeten kopen en die gelden voor ons vanaf 13 uur. 

De orchidee is met ruim 31.000 soorten één van de grootste plantenfamilies op deze wereld. Elk orchideeënsoort heeft zijn eigen, specifieke verzorging nodig. De Orchideeën Hoeve is al meer dan zestig jaar thuis in de verzorging van orchideeën. De Orchideeën Hoeve is uitgegroeid tot de grootste tropische trekpleister van Europa. Door op een thematische manier het vernuft van de natuur in de spotlight te plaatsen, ervaren en beleven jaarlijks meer dan 285.000 bezoekers hoe planten en dieren overleven, verleiden en samenwerken. In 2019 bestond het familiebedrijf 100 jaar.

In 1919 besloot overgrootvader Maarssen om voor zichzelf te beginnen. Hij kocht in Aalsmeer een akker waarop hij samen met zijn zoon onder andere anjers, chrysanten en seringen teelde. In 1930 werd het eerste kasje gebouwd door een bevriende timmerman, waarmee de basis voor de Orchideeën Hoeve werd gelegd. Het tuindersbedrijfje wist de tweede wereldoorlog en een aantal zware financiële jaren te overleven. Thomas Maarssen sr. (vader van de huidige eigenaren) volgde samen met zijn broer het familiebedrijf op. Al gauw nam Thomas sr. de stap naar een nieuwe uitdaging: orchideeën. Zijn vader keurde het plan echter af. Orchideeën kweken was iets voor specialisten, vond hij. Toch weerhield het de jonge tuinder er niet van om in 1957 zijn eerste orchideeën, een violenkistje met honderd cymbidiums, aan te schaffen voor tien gulden. Dit bleek een succes. 

In 1979 verhuisde Thomas Maarssen sr. met zijn gezin en orchideeënkwekerij naar de Noordoostpolder. De voormalige boerderij waarop het bedrijf werd gevestigd inspireerde de familie en zo kwamen ze op de bedrijfsnaam ‘de Orchideeën Hoeve’. Door deelname aan ‘Kom in de Kas’ merkte Maarssen dat de belangstelling voor de orchideeënkwekerij groot was. Er volgden aanvragen van rondleidingen en zo ontving de familie steeds vaker groepen en verenigingen uit de buurt. In de eerste jaren gaven de gezinsleden een rondleiding in ruil voor een cake of appeltaart. Na vele lekkernijen besloten ze geld te vragen voor hun diensten. In 1984 ging de kwekerij officieel open voor publiek. Het publiek bleek geïnteresseerd. Een reden voor de familie Maarssen om in 1989 het bedrijf te verbouwen en meer in te steken op de recreatietak. Een winkel en restaurant werden gerealiseerd en de inmiddels opgebouwde verzameling van botanische orchideeënsoorten kreeg een plek in de Tropische tuin. Deze 1.000 vierkante meter jungletuin is nog steeds te bewonderen in de Orchideeën Hoeve.

  

  

  

 

Dag 4 – Zondag 6 maart – Dalfsen 64km

CP Camping Starnbosch – sitecode 22113

Na ons bezoek gisterenmiddag aan de Orchideeën Hoeve zijn we ook nog even naar de boerderijwinkel aan de overkant van weg gelopen om er wat lekkernijen in te slaan. Na een rustige nacht op de grote parkeerplaats van de hoeve gaan we weer verder. We gaan naar Dalfsen. De route die we rijden gaat het grootste deel over binnenwegen, eerst richting Zwartsluis. Bij Zwolle komen we een klein stukje op de snelweg en koersen daarna over de N340 naar onze eindbestemming van vandaag. In een uurtje arriveren we bij camping Starnbosch waar voor de camping een aantal camperplaatsen zijn gerealiseerd. Het betalen van € 13,95 voor de overnachting met stroom doen we bij een aardige beheerder in de receptie. 

Na de lunch in de camper gaan we de benen strekken. Het wordt een flinke wandeling van bijna 13km. Op advies van de beheerder maak ik eerst een foto van het bord met wandelroutes wat voor de camping staat. Volgens hem lopen er soms wel eens mensen verkeerd en raken dan de weg kwijt. Een afbeelding van de kaart is dan wel nuttig. Krijgen wij te maken met onduidelijkheden tijdens de route kunnen we in ieder geval terugvallen op deze kaart. En op een enkele plaats moeten we inderdaad deze kaart raadplegen. We lopen de oranje route en wandelen door Landgoed Den Aalshorst. In een zonnetje maar met frisse wind zijn we twee en een half uur aan de wandel. Mooi maar lang genoeg.

 

Dag 5 – Maandag 7 maart – Reutum 64km

Reutum is een van de negen kerkdorpen in de Twentse gemeente Tubbergen in de provincie Overijssel. Reutum ligt ongeveer tien kilometer ten noordwesten van Oldenzaal en vlak bij Ootmarsum. Het dorp telt ongeveer 1.250 inwoners. De bebouwde kom is de afgelopen decennia gegroeid, het aantal actieve agrariërs daarentegen snel gedaald. De gemeenschap is hecht, wat zich vertaalt in een actief verenigingsleven. Camperplaats De Boskamer met 25 plaatsen die we vandaag aandoen ligt tussen Reutum en Ootmarsum. Maar eerst rijden we een paar kilometer door naar de Lidl in Ootmarsum want het is weer nodig om boodschappen te doen. De Lidl kunnen we moeiteloos vinden omdat we in november hier al eens zijn geweest na een bezoek aan het openluchtmuseum van Ootmarsum en op weg naar een vakantiepark van Landal. 

Op de CP zijn we opnieuw de enige gasten. We worden hartelijk begroet door de eigenaresse en betalen maar meteen het staangeld van € 15,- inclusief stroom. De sanitair ruimte is vanwege de vorst nog afgesloten. Voor ons is dit echter geen probleem. Voor het eerst deze reis komen de fietsen van de drager. We gaan een ‘Rondje Reutum’ fietsen van bijna 30km. Het is nog steeds onbewolkt maar fris weer. Heerlijk fietsweer dus. Eind van deze week wordt er warmer weer voorspeld en verdwijnt de vorst. We zullen het zien. 

 

Dag 6 – Dinsdag 8 maart – Overdinkel 27km

Tussen de Dinkel, de Ruhenbergerbeek en de Tiekenvennen ligt het kerkdorp Overdinkel. Een grensdorp. In het mooie glooiende landschap van Twente ligt aan de Ruhenbergerbeek camperplaats Skop’nboer. Door de landelijke ligging is er rust, ruimte en gemoedelijkheid. De CP heeft 25 verharde camperplaatsen voorzien van elektriciteit. Er is een verwarmd sanitair gebouw. De naam Skop’nboer betekent hier niet dat je de boer een schop moet geven, of schoppen boer uit een kaartspel, maar is een overblijfsel van een vroegere bijnaam of spotnaam zoals de boer vroeger van deze plek werd genoemd. Net zoals bij ons in het dorp vroeger iedereen wel een scheldnaam had.

  

CP Skop’nboer – sitecode 48414

Het is een mooie camperplaats en nu zo vroeg in het jaar nog plaats genoeg. Maar we kunnen het ons wel voorstellen dat het hier regelmatig vol kan staan met gasten. Jan en Sandra Benneker hebben er een hele mooie camperplaats van gemaakt. In deze omgeving was veel heidegrond, daardoor ook vele schaapherders. Een van deze herders had zijn schapen onder gebracht in de nog bestaande schaapskooi op het erf. Ook de weg hier naar toe is er naar vernoemd. Tevens is deze Schaapskooiweg de oudste weg van het dorp Overdinkel. Rond 1924 kocht de opa van Jan voor circa 4.000 gulden de boerderij met de daarbij horende 5 hectare grond en opstallen. De heide grond rondom de boerderij werd ontgonnen en zodoende vruchtbaar gemaakt. In 2015 ontstond het idee om camperplaatsen te beginnen en ook daaraan hebben ze de bijnaam verbonden ‘Camperplaats Skop’nboer’.

 

Dag 7 – Woensdag 9 maart – Borculo 55km

Op de eerste dag op weg naar Appelscha hoorde we een flinke tik op de voorraam maar konden we zo tijdens het rijden niet echt iets ontdekken wat er gebeurde. Op de camperplaats in Appelscha zagen we echter een flinke ster ter grootte van een twee Euromunt onderaan in het midden van de ruit. Bij het zoeken op het internet naar een vestiging van Autototaalglas wat een beetje op onze route lag, zag ik dat Hengelo wel een ideale tussenstop zou kunnen zijn. Het ligt mooi op weg van Overdinkel naar onze volgende bestemming in Borculo. Via dat internet on-line een afspraak gemaakt voor half elf deze ochtend. Mooi op tijd melden we ons bij dit bedrijf en kunnen kort daarna de camper de hal in rijden. Gelukkig is de ster niet te groot dat er een nieuwe ruit in moet, maar kan de monteur de ster repareren. Na een half uurtje en koffie is het werk klaar en is de ruit gered van doorscheuren en kunnen we weer verder.

Camperpark ’t Dommerholt – sitecode 99430

We gaan naar CP ’t Dommerholt in Borculo. De plaats ligt bij een ijsboerderij. Het is wederom een mooie camperplaats alleen ligt de drukke N315 er vlak langs. Dat is een beetje jammer. We steken de drukke weg over en lopen Borculo in op zoek naar het Brandweer- en stormrampenmuseum. 

Het qua collectie grootste brandweermuseum van Nederland vindt zijn oorsprong in het feit dat in 1956 op de zolder in Borculo enkele handpompen werden teruggevonden die daar tijdens de Tweede Wereldoorlog waren verstopt. Ruim 10 jaar later vatten enkele leden van de vrijwillige brandweer het plan op om een museum te stichten. Op 22 januari 1970 werd de Stichting Brandweermuseum opgericht. Na omzwervingen door Borculo, Spuithuis aan de Korte Wal, Rode Kruis gebouw aan de Burgemeester Bloemersstraat, is de huidige thuisbasis een voormalig lagere school aan de Hofstraat 5 gevonden. In dit schoolgebouw, gebouwd in 1913, is sinds 14 mei 1977 het museum gevestigd. Het totale oppervlak bedraagt maar liefst 3400 m2. Het museum wordt gerund door alleen vrijwilligers. In hetzelfde pand bevindt zich ook het Stormrampenmuseum. Dit museum bevat een collectie aan foto’s, artikelen en voorwerpen die alles te maken hebben met de Stormramp van 1925.

  

  

  

  

Wij beide als echte ijsliefhebbers en dan bedoel ik niet het ijs op sloten en plassen, maar heerlijk ambachtelijk gemaakt ijs daar kun je ons voor wakker maken. En als je dan op een CP van een ambachtelijke ijsboerderij staat, ja dan kunnen we niet anders dan..

 

Verder naar week 2