Week 1 Nederland september 2021

Week 1 Nederland september 2021

 

Dag 1 – Donderdag 9 september – Klarenbeek 117km

CP de Grote Leigraaf in Klarenbeek – sitecode 98101

Anita heeft voorafgaand aan het familieweekend wat op 1 oktober begint drie weken vakantie en dus gaan we met de camper weer op pad. Voor deze vakantie had ik twee rondreizen samengesteld, één via Noord-Duitsland richting Berlijn, de tweede door eigen land. We besluiten voor eigen land Nederland te kiezen omdat de corona maatregelen nog altijd aanwezig zijn en ik een afspraak bij de bedrijfsarts heb op maandag 20 september.

We vertrekken kort na de lunch en de eerste bestemming is camperplaats ‘De grote Leigraaf’ in Klarenbeek. Deze plaats ligt vlak bij Apeldoorn. Het weer is goed, mooi zonnig en de rit er heen gaat op een kleine vertraging na op de A50 vanwege afgevallen lading van een vrachtwagen spoedig. Rond half drie rijden we de CP op en zien dat er maar een paar campers staan, plaats genoeg. Ook zien we er een grote touringcar staan waarvan ik meteen vermoed dat dit camperforumlid Nico moet zijn. En dat klopt, ik maak kennis met Nico en zijn vrouw en we praten even bij over het een en ander. Nico vertelt mij dat zijn broer is overleden en ze morgen naar de uitvaart moeten. Vervelend te horen.

We halen de stoelen uit de camper en genieten al meteen van deze eerste vakantiedag in de zon. Kort na het avondeten komt de beheerder het staangeld ophalen en we maken ook even een praatje met haar. Als we later wat tv willen kijken en de satelliet schotel willen laten zoeken, blijkt hij het nog steeds niet te doen. Hij wil niet draaien en geeft opnieuw de foutcode err3. In de garage hebben ze er naar gekeken en het zou liggen aan te lage spanning, maar we denken meer aan een kabelbreuk. Komend voorjaar willen een gespecialiseerd bedrijf er naar laten kijken. En dus doen we het ook deze vakantie weer met het DVB-T2 ontvangertje wat overigens in bijna heel Nederland prima werkt. Zo kunnen we toch gewoon de publieke NPO zenders blijven kijken.

 

Dag 2 – Vrijdag 10 september – Klarenbeek 0km

Vandaag blijven we ook hier in Klarenbeek. Het is een prima camperplaats en alle faciliteiten zijn aanwezig. De kosten voor een overnachting is 12 Euro een prima prijs voor deze mooie plek. Rond half twaalf halen we de fietsen van de drager en gaan we de eerste fietstocht deze reis maken. De fiets- en wandeltochten haal ik op met behulp van de app Route.nl. We rijden de route ‘Eerbeek, Klarenbeek en Empe’ van 35km. Een tocht door een mooi gebied. Onderweg stoppen we even voor een zelf meegenomen lunch. We komen door een bosrijk gebied en fietsen langs de hoogste waterval van Nederland. Grappig eigenlijk want zo’n hoge is het nou ook weer niet. Tegen half drie zijn we terug en de voorspelde bewolking en buien dienen zich aan. We kunnen dus even niet buiten zitten want precies boven ons barst er een flinke onweersbui los. Tot de voorlaatste dag van vertrek naar huis deze vakantie zal dit de enige regenbui zijn, want we krijgen heel veel mooi weer met lekkere temperaturen en veel zon.

 

Dag 3 – Zaterdag 11 september – Holten 36km

CP Sploder Stea in Holten – sitecode 98526

We gaan vandaag naar Holten. Slechts 36km verder naar CP Sploder Stea. De plaats ligt dichter bij Nieuw-Heeten dan Holten, maar het adres blijkt toch Holten te zijn. Het ligt meer aan de zuidkant van de Sallandse Heuvelrug, niet ver van Haarle waar we in mei stonden. Ook dit is weer een mooi verzorgde CP en er is plaats genoeg. We betalen hier € 17,50 voor een nacht alles inbegrepen.

Ook hier gaan de fietsen weer van de camper en we rijden de route ‘Lettele, Okkenbroek en Heeten’ van maar 22km. Weer een wisselende omgeving van polder en bos, maar mooi. Bij terugkomst door Nieuw-Heeten vlak bij de CP halen we verse broodjes en gebak bij de bakker. Als we terug de CP op fietsen zien we bij een vanmiddag gearriveerde camper een mooie oldtimer staan. Bij het bekijken van de auto mag Anita als ze wil er ook wel even plaats in nemen. Dat is niet tegen dovemans oren gezegd.

 Oldtimer van een mede camperaar op de CP in Holten 

 

Dag 4 – Zondag 12 september – Hasselt 49km

CP Camperpark Hasselt.NL – sitecode 98162

In Hasselt dicht bij Zwolle is een nieuwe grote camperplaats gerealiseerd. Aan de Grintwal langs het Zwarte Water ligt deze nog relatief nieuwe CP. Bij aankomst moet een ticket uit een automaat worden gehaald en betalen moet bij het vertrekken in een andere automaat. De kosten inclusief stroom is € 15,-.

Hasselt is een mooi stadje, een Hanzestadje, vestingstadje en bedevaartplaats. Het stadsgezicht is beschermd en er zijn veel gerestaureerde panden te bewonderen. Maar liefst 70 Rijksmonumenten! In de middeleeuwen maakte Hasselt deel uit van de Hanze, een handelsverbond dat is ontstaan vanuit steden in Noord-Duitsland. In 1367 wordt Hasselt voor het eerst als Hanzestad genoemd. Door de handel groeit de welvaart en bloeit de cultuur. De Hanzesteden in de IJsselstreek liepen voorop bij de verspreiding van de Moderne Devotie en de boekdrukkunst. Door de handelscontacten beleefde Hasselt twee eeuwen van voorspoed. In de loop van de 16de eeuw houdt de economische neergang van de stad gelijke tred met de teloorgang van de Hanze. Tegenwoordig is Hasselt, samen met andere Hanzesteden in de IJsselstreek, een toeristische trekpleister.

In de Hanzetijd was het Zwarte Water de vitale levensader van Hasselt. De rivier stond in verbinding met de Vecht en de Zuiderzee en was goed bevaarbaar. De rivierkade, de Kaai genoemd, was de plaats waar handelsproducten werden op- en overgeslagen. Koggeschepen die het nabijgelegen Kampen bij laag water niet konden bereiken, weken regelmatig uit naar Hasselt. De handelswaar bestond uit zandsteen uit de steengroeven van Bentheim, hout uit de bossen van Westfalen, vaten met bier uit Haarlem en de befaamde dakpannen van eigen Hasselter fabricaat. ‘Achter het Pannenwerk’ op de Kaai ontleent nog zijn naam aan deze industrie.

De fietstocht die we op deze zonnige zondag gaan maken voert ons eerst door het centrum. Daarna gaan we de dijk op langs het Zwarte Water richting Genemuiden. Daar nemen we het pontje over het Zwarte Water en fietsen door Zwartsluis weer terug naar Hasselt. Weer een mooie ronde gefietst. Als we terug zijn op de CP zetten we eerst de fietsen terug op de drager en wandelen we daarna terug naar het centrum om op een terrasje bij een café een speciaal biertje te nuttigen.

 

Dag 5 – Maandag 13 september – Hardenberg-Collendoorn – 39km

We hebben twee keer eerder overnacht bij de familie Pullen en dit wordt dan een derde en waarschijnlijk laatste maal. Niet omdat we deze CP niet goed vinden, in tegendeel maar we gaan meestal niet te vaak terug naar een zelfde plek terwijl er nog zoveel andere mooie plekken zijn. Maar nu ligt het mooi op de route en we willen ook hier nu eens een fietstocht maken.

We checken uit op de automaat met het eerder verkregen ticket en betalen het overnachtingsgeld. De slagboom gaat open en gaan eerst voordat we Hasselt uit rijden langs bij een plaatselijke supermarkt, de Boni. Hier kunnen we de nodige boodschappen voor een paar dagen weer inslaan.

CP Familie Pullen in Hardenberg-Collendoorn – sitecode 9633

Na een korte rit zien we op de CP dat er aan gewerkt is. Vorige keer was het nog een gewoon grasveld en kon je staan zoals het uitkwam, nu heeft de familie Pullen er verharde stroken aangelegd waarop je de camper comfortabel kunt plaatsen. Voordat we de fietstocht ‘Rondje Vechtdal, Gramsbergen en Hardenberg’ gaan doen maken we enkele broodjes klaar om mee te nemen voor onderweg. De tocht van 35km valt me wat tegen. Het landschap is veel van het zelfde, polder landerijen met vee. Terug fietsend door Hardenberg zien we een ijssalon en stoppen hier als liefhebbers van ijs.

Als we in de camper tv willen kijken hebben met de DVB-T2 ontvanger geen signaal. De postcodecheck van de CP op de website van Digitenne geeft aan dat er waarschijnlijk geen bereik op deze plaats mogelijk is. Tsja dat hadden we al gemerkt. Maar ik ga toch eens een beetje experimenteren met de antenne met zuignap. Met een verleng coax kan ik hem ook buiten de camper ergens plaatsen en vind op een specifiek plaatsje op de voorraam een plek waar ik wel signaal heb. Met wat centimeters naar links, rechts, naar boven of onder krijg ik toch een vol signaal en kunnen we storingsvrij kijken naar het NOS-Journaal. Gedurende de avond vermaken we ons met wat spelletjes dobbelen.

 

Dag 6 – Dinsdag 14 september – Dwingeloo – 46km

Op tweede Pinksterdag in mei van dit jaar stonden we op de mooie en ruime CP Stee in Lhee. Helaas was het toen een regenachtige dag zodat we niet de geplande fietstocht maakten, maar het bij een flinke wandeling hielden. Nu is het stralend weer en reden om nog eens naar deze CP te rijden om er alsnog de tocht per fiets te gaan maken.

Ook ditmaal, hoewel veel drukker op de CP dan in mei, is plaats nummer nog 5 vrij. We staan dus weer op dezelfde plek. De fietstocht ‘Een rondje Dwingelderveld’ van 34km gaan we doen. Uiteraard gaat de route door het Nationaal Park Dwingelderveld.

Het gebied van dit park is al tijdens de ijstijd gevormd. Door het ijs uit Scandinavië ontstond er in een groot deel van het park een kleileemlaag. Hierdoor kon het regenwater niet direct wegzakken in de bodem. Het waren omstandigheden voor de bloei van zeldzame en bedreigde soorten flora en fauna die zich in dit gebied vestigde.

In het Dwingelderveld worden twee schaapskuddes door elk een herder gehoed. Ook zijn er in het Dwingelderveld stukken heide en bos afgerasterd waar schapen en runderen grazen zonder herder. Deze dieren zoeken zelfstandig hun weg door het gebied en scharrelen hun kostje bij elkaar.

  

 

Dag 7 – Woensdag 15 september – Appelscha – 21km

CP Appelscha – sitecode 49872

Vandaag gaan we naar de provincie Friesland, maar we verlaten Drenthe niet meteen. We rijden naar een vrij nieuwe CP in Appelscha op slechts 21km rijden van Dwingeloo. Bij aankomst parkeren we de camper even buiten de toegangspoort en zien we als we de CP op lopen dat het helemaal vol staat. Maar achter het sanitair gebouw is nog een tweede veld en daar zijn wel enkele plaatsen vrij. Het ziet er allemaal mooi aangelegd uit. De beheerders van deze CP doen veel moeite om er een mooie plaats van te maken en dat is heel goed gelukt. Alles is met zorg aangelegd. We doen € 15,- in een envelop en stoppen die in de bus die aan het sanitair gebouw hangt. De kosten zijn inclusief stroom, water en lozen. Douchen is ook mogelijk tegen extra kosten.

De fietsen gaan weer van de camper, want we gaan naar Veenhuizen wat dan weer in Drenthe ligt. We bezoeken daar het Gevangenismuseum en daarna de bierbrouwerij Maallust. Het is voor ons een verrassend mooie route van 13km door natuurgebied Het Fochteloërveen. Een 2500 ha groot natuurgebied op de grens van Friesland en Drenthe. Het geldt als een van de weinige en best bewaarde hoogveengebieden in Nederland.

Het Nationaal Gevangenismuseum

De Maatschappij van Weldadigheid bouwde drie gestichten in Veenhuizen. Alleen het Tweede Gesticht staat nog overeind. Hierin is nu het Gevangenismuseum gevestigd. In dit interactieve museum kom je alles te weten over de geschiedenis van Veenhuizen. Maar ook hoe criminelen in Nederland door de eeuwen heen werden gestraft en behandeld.

Vanwege de nog steeds geldende corona maatregelen met beperkingen hebben we via internet de nodige toegangskaarten voor het museum al gekocht met een tijdslot. Een tijdslot waarin je het museum binnen kunt. Omdat we drie kwartier te vroeg zijn, mogen we nog niet naar binnen, maar kunnen we al wel eerst het buitenterrein op. We lopen er rustig rond, kijken in een bus met cellen waarin gedetineerde werden vervoerd en zien er enkele gepantserde auto’s. Vanaf het buitenterrein kunnen we ook een cellencomplex binnen gaan. Als ons tijdslot zich aan dient kunnen we ook het museum binnen gaan.

 

 

 

 

Brouwerij Maallust

Vlak bij het gevangenismuseum bezoeken we brouwerij Maallust. Onlangs zagen we in het tv programma ‘Binnenste Buiten’ op NPO2 hier een reportage over en ontdekte ik dat deze brouwerij dicht bij het museum staat. Mooi te combineren dus, want in de brouwerij kun je een proeverij doen. Lange tijd was gevangenisdorp Veenhuizen een zelfvoorzienend dorp. Naast de gevangenissen waren er ook scholen, kerken, een spinnerij en boerderijen. Op het industriecomplex werden de landbouwproducten uit de omgeving verwerkt. In wat ooit de graanmaalderij was is nu bierbrouwerij Maallust gevestigd. Onder de oude dakspanten en de restanten van de droogmachines staan de koperen ketels. Hierin brouwen ze sinds 2011 op ambachtelijke wijze heerlijk speciaal bier.

Vanwege de corona beperkingen helaas geen rondleidingen, maar in de brouwerij winkel met bar kunnen we wel deze proeverij doen. We bestellen de kleine proeverij. Vier kleine glaasjes met een weizener, blond, dubbel en trippel. Na deze geslaagde proeverij kopen we een doos met deze vier soorten bier en fietsen terug naar Appelscha. Het was een geslaagde combinatie, eerst het museum en daarna de brouwerij.

   

 

Verder naar week 2