Week 1 Noorwegen 2017

Week 1 Noorwegen 2017

 

Dag 1 Woensdag 26 juli – Duitsland – Salzbergen 213km

 

Salzbergen – sitecode 25403

Dag van vertrek is nog wel eerst een gewone werkdag. Als ik om iets over vijven thuis kom, eten we eerst en neem ik snel een douche. Ondertussen heeft Anita de laatste spullen in de camper geplaatst. De reis richting Noorwegen kan beginnen en om 17.50 uur rijden we de straat uit.

Om op donderdag niet de bijna 600 km te hoeven rijden, vertrekken we daarom op woensdagavond. De eerste overnachtingsplaats is een gratis CP (camperplaats) in Salzbergen. De plaats ligt dicht bij de A30 tussen Hengelo en Osnabrück. Het is de vraag of er plaats is zo laat op de dag, want er zijn maar vier plaatsen, maar net na 20 uur als we arriveren zijn er slechts twee plekken bezet. Mooi, we kunnen hier staan en het is een prima gratis plaats. Stroom kost € 1,- voor acht uur en verder kunnen we eventueel lozen en water tanken.

We vermaken ons de rest van de avond met televisie kijken.

 

Dag 2 Donderdag 27 juli – Duitsland – Travemünde 356km

De eerste echte vakantiedag rijden we naar Travemünde bij Lübeck. Daar zullen we morgen, vrijdag, de boot nemen naar Trelleborg Zweden. Deze route namen we in 2015 ook en was ons heel goed bevallen. Ook nu gaan we naar de CP Kowitzberg in Travemünde. Het weer is mooi, zonnig en warm en we rijden zonder files naar het noorden. Voordat we naar de CP rijden, gaan we eerst even naar een dierenspeciaalzaak in Travemünde die dicht bij de overnachtingsplaats ligt. We zijn namelijk de voeder- en drinkbak van Beau vergeten. De winkel ligt mooi op de route en we hoeven er amper voor om te rijden. Daarna snel naar de CP. Bij aankomst zien we dat het aardig vol staat, maar vinden nog een mooie plaats.

Na de lunch lopen we de boulevard op en zien we dat het de Travemünder Woche is. Een groot festival met veel horeca, muziek en activiteiten. We vermaken ons toch eigenlijk geheel onverwachts heel gezellig de gehele middag op deze plaats.

 

 

Dag 3 Vrijdag 28 juli – Zweden – Råå 97km (9 + 88)

Vandaag maken we de oversteek naar Zweden. Met de veerboot van TT-line, waarmee we twee jaar geleden deze overtocht ook al hadden gemaakt. De route gaat van Travemünde naar Trelleborg.

We staan om 07.15 uur op en laten eerst Beau even uit. Douchen en ontbijten doen we later. We hebben ook nu weer een hut erbij geboekt waar de hond ook in mag. Aan boord kunnen we douchen en eten. We tanken eerst diesel in Travemünde en na een kort ritje van 9 kilometer kunnen we snel inchecken en plaats nemen in de wachtrij. Het inschepen gaat ook nu weer vlot en precies op tijd om 09.30 uur varen we. Het weer is goed, licht bewolkt en warm. 

We zoeken eerst onze hut op, maar krijg de deur met de ontvangen kaart niet open. Wat ik ook probeer, de deur blijft dicht. Bij de receptiebalie krijg ik een andere sleutelkaart, maar ook met deze nieuwe kaart wil de deur niet open. Terug bij de balie krijgen we een andere hut toegewezen, de hut er naast. Die deur wil wel open en we kunnen onze tas en spullen nu snel kwijt.

 

De overtocht gaat weer relaxed en de lunchbuffet vouchers die we ook deze keer weer erbij hebben geboekt geven ons opnieuw een lekkere en uitgebreide lunch aan boord. In de middag zitten we heerlijk op het dek in de zon. Om precies 17.45 uur komen we in Trelleborg aan en binnen een kwartier rijden we van boord. 

We rijden de 88 kilometer over de snelweg naar Råå waar we een druk bezette CP aantreffen. Maar we hebben nog een mooie plek en kunnen er zoals gepland overnachten. 

CP Råå – sitecode 23770

 

Dag 4 Zaterdag 29 juli – Noorwegen – Moss 461km

Al vroeg wakker rond half zeven zie ik door het dakluikje dat de zon schijnt. Nog even blijven liggen. Als we na de koffie rond half tien vertrekken is de zon niet meer te zien en is het gaan regenen. Gedurende de hele route tot aan de Noorse grens zal het blijven regenen en dat maakt het rijden extra vermoeiend. Bij Göteborg komen we zelfs in een file terecht en gaat het allemaal langzaam. Onderweg maken we twee korte stops waarvan bij de eerste we de wc kunnen legen. Bij het passeren van de Noorse grens, zonder enige controle, is het gelukkig droog. Om 17.15 uur komen we na de lange rit aan op de plaats in Moss. Het is geen officiële CP maar een parkeerplaats bij een glaswerkwinkel en boerderij. Deze plaats vond ik met behulp van Google.
Coördinaten van deze plaats: (N 59.424221, E 10.608496).

Het is een prima overnachtingsplaats, want de weg hier naar toe houdt hier op. Wel is het laatste stukje smal met aan weerszijden bomen, maar dat gaf verder geen problemen. Een korte wandeling naar een strandje en rondom de gebouwen bij het droge weer maken de lange rit weer snel goed. We zijn in Noorwegen!

 

Dag 5 Zondag 30 juli – Oslo 80km

Voksenkollen – Oslo

De zon schijnt en we maken met dit mooie weer de rit naar Oslo, de hoofdstad van Noorwegen. Eerst vullen we de watertank bij de camperplaats aan de haven, waar we toch langsrijden. Al snel rijden we op de ringweg rondom Oslo. Aan de noordkant van de stad verlaten we Ring 3 en rijden bergop richting Holmenkollen. We gaan naar de CP Voksenkollen die op de berg ten noorden van de stad ligt. Het is de parkeerplaats nog voor de grote plaats bij de televisietoren. Er staan al aardig wat campers, maar we vinden opnieuw een mooie plaats op de geheel geasfalteerde parkeerplaats. Deze CP is gratis maar zonder voorzieningen. Kortbij ligt metrostation Voksenkollen waarmee we in 35 minuten beneden in het centrum van Oslo kunnen komen. We zouden eigenlijk pas morgen de stad in gaan, maar omdat het weer nu goed is besluiten we deze middag al met de T-Bane de stad in te gaan. Een kaartje voor de rit met deze metro hoef ik niet uit de automaat te halen, met een makkelijke app op mijn telefoon is het kaartje voor ons beide snel gekocht.

We gaan in de stad eerst naar het koninklijk paleis waar om half twee de wisseling van de wacht plaats zal vinden. Helaas deze middag zonder muziek, waardoor de ceremonie ons wat tegenvalt. Hierna wandelen we naar het Vigelandspark, bekend van de vele beelden. Het is een mooi park, maar op deze zondagmiddag erg druk. Na terugkomst met de metro bij de camper begint het te regenen. Mooi op tijd terug. Het valt er met bakken uit de hemel, maar in de camper zitten we droog.

 

Dag 6 Maandag 31 juli – Beitostølen 236km

We blijven niet in Oslo, we besluiten een dag eerder te vertrekken naar onze volgende bestemming; Beitostølen. Onderweg lozen we eerst bij Shell in Vik en rijden we verder naar Fagernes waar we het Valdres Folkemuseum bezoeken. Een openluchtmuseum met onder andere een gebouw waar de traditionele Noorse viool, de hardingfele, wordt gebouwd. Met de instrumentenmaker heb ik een leuk gesprek en hij vertelt honderduit hoe deze muziekinstrumenten worden gebouwd. In een volgend gebouw zien we traditionele Noorse dans en klinken de klanken van deze Noorse instrumenten. We wandelen heel het museumterrein rond en vinden deze stop op weg naar Beitostølen zeer de moeite waard.

  

Na deze bezichtiging is het nog zo’n 50 kilometer naar onze geplande overnachtingsplaats langs weg 51. Ongeveer 10 kilometer voorbij Beitostølen rijden we langs de eerste mogelijke plaats, maar die staat vol. Uiteindelijk komen we aan bij CP Øystre Slidre statsallmenning (sitecode 29338) waar we een prachtige plek vinden. Het uitzicht is fenomenaal! We staan hier werkelijk prachtig.

 

Dag 7 Dinsdag 1 augustus – Randsverk 33km

We liggen een dag voor op ons schema en rijden naar een parkeerplaats op een zijweg van de 51 richting Gjendesheim. Deze plaats staat vol en er lopen parkeerwachters om het verkeer in goede banen te leiden op deze betaalde parkeerplaats. Overnachten mag hier van de heren niet en dus keren we om en gaan verder. We besluiten te overnachten op de camping in Randsverk. Deze camping ligt op de kruising van de 51 en 257. Er is plaats en we zijn welkom. Het weer is mooi, half bewolkt en rond de 20 graden. Die middag maken we een wandeling en zitten we bij de camper ook nog heerlijk in de zon. Het is de rustdag die we eigenlijk in Oslo hadden, maar nu in een prachtige natuur.

 

Verder naar Week 2