Week 1 Scandinavië

Week 1 Scandinavië 2015

Dag 1 Donderdag 30 juli – Noord Duitsland – Travemünde 563km

travemunde1
Travemünde – Kowitzberg – sitecode 3621

Het is half een ’s middags als we vertrekken om aan deze reis te beginnen. Een reis die we eigenlijk eerder al wilde maken in 2013, maar door onvoorziene omstandigheden moesten annuleren, liever gezegd uitstellen. Het spreekwoordelijk gezegde ‘van uitstel komt afstel’ gaat dus in dit geval niet op, want we zijn nu eindelijk zover om werkelijk richting het noorden te gaan rijden.

Net voor vertrek vielen er enkele flinke regenbuien, maar als we de camper starten is het weer droog. Bestemming is de camperplaats in Reinfeld (sitecode 9476), niet al te ver van Travemünde. Onderweg in de buurt van Arnhem krijgen we te maken met eenTravemünde fikse stortbui en gaat het wat langzamer over de snelweg, maar kort daarna is het weer droog en wordt het weer ook steeds beter. Net over de grens in Duitsland komt de zon er door en dat zal een flinke tijd van de middag zo blijven.

De trip gaat zonder problemen en zonder files. Ook bij Hamburg rijden we vlot door. Rond half zeven komen we aan in Reinfeld en voor we naar de camperplaats rijden tanken we eerst diesel. Als we daarna de cp op willen rijden blijkt de toegangsweg er naar toe open te liggen en kunnen we de plaats niet bereiken. We besluiten te kiezen voor de cp in Travemünde. Voordeel is wel dat deze plek op minder dan 10 kilometer van de ferry ligt. We staan snel op een mooie plek en na de lange rit maken we een wandeling naar het strand, wat vrij kort bij deze camperplaats ligt.

 

Dag 2 Vrijdag 31 juli – Zweden – Bara 36km (te rijden kilometers)

In het oorspronkelijke reisplan zouden we de ferry Puttgarden – Rødby (DK) en de Øresundsbrug van Kopenhagen naar Malmö nemen, maar vond een beter alternatief met de veerovertocht van Travemünde naar Trelleborg, rechtstreeks naar Zweden. Qua kosten evenveel, maar nu met een hut erbij waar onze Berner Sennenhond in mocht vertoeven en ook nog twee lunchvouchers erbij. Bovendien zouden we 200 kilometer minder rijden en hadden we gedurende de negen uren overtocht een hele relaxte dag.

Om 07.00 uur staan we op en maken we ons klaar voor de korte trip van nog geen negen kilometer naar de haven. We legen op de cp eerst nog even het chemisch toilet en de vuilwatertank en verlaten de mooie ruime cp in Travemünde. Aangekomen op het haventerrein gaat het inchecken snel en makkelijk. We zijn ruim op tijd en wachten even tot we aan boord mogen. Rond half negen kunnen we met de camper de boot op rijden. Omdat onze Berner Sennenhond Beau ook met ons mee is, hebben we dus een hut erbij genomen. Zo kunnen we de viervoeter even rustig achter laten als we gaan lunchen en nog een voordeel is dat we in de hut een voortreffelijke douche en eigen toilet hebben.

travemunde3

Precies op tijd verlaat de ferry de haven van Travemünde op weg naar het Zweedse Trelleborg. De reis zal negen uur duren, Aankomst om 18.30 uur. We vermaken ons prima aan boord en genieten ’s middags op het dek ook nog even van het mooie weer. We komen volgens schema aan en kunnen heel snel van boord. Een korte rit van 28 kilometer naar de eerste overnachtingsplaats in Zweden. Een gratis plekje zonder voorzieningen bij slot Torup in de buurt bij de plaats Bara (sitecode 12611). Nog voor 19.00 uur zijn we op deze mooie en rustige plaats.

ferry-tr-1 ferry-tr-2 

 

Dag 3 Zaterdag 1 augustus – Zweden – Sjötorp 446km

Na een heerlijke rustige nachtrust staat er vandaag een eerste langere trip door het Zweedse landschap op het programma. Het reisdoel voor vandaag is Sjötorp op zo’n 446 kilometer. De route gaat voor een groot deel over snelwegen. Ik maak meteen kennis met de over het algemeen rustige rijstijl van de Zweden.

Rond half twee rijden we het dorp in op weg naar de gratis overnachtigingsplek, maar het is er enorm druk. Het lijkt erop dat er een evenement in het dorp plaatsvindt want er is geen parkeerplaats meer vrij. Op de camperplaats in het dorp staat het ook vol. De enige plaats die nog wel beschikbaar is vinden we niks en is veel te duur. We besluiten een stuk verder te rijden en uit te kijken naar een geschikte plaats of camping. Al vrij snel passeren we een camping aan het meer en we besluiten het hier te proberen. Navraag bij de receptie leert ons dat we welkom zijn en kort bij het strand aan het meer zijn er acht mooie plaatsen gereserveerd voor campers. Er zijn nog een paar plekken vrij en we plaatsen de camper met een mooi uitzicht op het grote meer. Tijd voor een biertje! ’s Avonds zien we de zon wegzakken in het meer, een prachtig gezicht.

zweden2
Ondergaande zon – camping Askevik in Sjötorp

 

Dag 4 Zondag 2 augustus – Zweden – Lisskogsåsen (Dutch Mountain) 227km

De overnachtingsplaats die we vandaag gepland hebben ligt tussen Hagfors en Mora aan de E45. Bij een wegrestaurant ‘Dutch Mountain’ wat door Nederlanders wordt geëxploiteerd (sitecode 27783). We rijden een hele mooie route, vooral het stukje over de 240 is erg mooi. Onderweg komen we door het dorpje Ekshärad, gemeente Hagfors. Het dorpje telt nog geen 1.100 inwoners. We maken op de parkeerplaats bij het kerkje even een stop voor een lunch. Bij deze parkeerplaats bevinden zich op een perceel een aantal handwerkwinkeltjes waar de plaatselijke bevolking hun eigen gemaakte spulletjes presenteren en verkopen. Na de lunch in de camper lopen we even dit terrein op en bekijken we de leuke winkeltjes.

zweden5 zweden4
Ekshärad Hantverksgata

We vervolgen de route door het mooie glooiende landschap en komen aan op de openbare parkeerplaats bij het wegrestaurant langs de E45. Op deze plaats mag men overnachten. Er staat een toiletgebouwtje langs de plaats. Als we eerst even de hond uit laten, lopen we naast het restaurant een pad in. We zien daar verspreid een aantal huizen die allemaal leeg staan. Het is wel een veel mooiere plek dan pal langs de E45 en dus besluiten we de camper op te halen en te overnachten tussen deze leegstaande huizen. We staan hier geweldig mooi en heel rustig.

Vanwege mijn verjaardag die morgen zal plaatsvinden gaan we vroeg in de avond eten in de ‘Dutch Mountain’. De Hollandse saté met frietjes smaken prima.

zweden3
Onze gratis overnachtingsplaats tussen de leegstaande huizen

 

Dag 5 Maandag 3 augustus – Zweden – Åsarna 341km

Al vroeg komen de eerste SMSjes binnen vanwege mijn verjaardag. Tijd om een cadeautje uit te pakken wat ik voordat we aan deze reis begonnen al had gekregen van onze familie. Ik had beloofd dit cadeautje mee te nemen en op mijn verjaardag pas uit de verpakking te halen. Een diner tegoedbon van het restaurant waar onze zoon werkzaam is, lijkt doorgestoken kaart! Maar wel leuk en altijd gezellig daar de avond door te brengen, komt dat na deze reis wel weer goed.

Na een lekker ontbijtje op de heerlijk rustige plaats, waar we van buren geen last hadden, legen we eerst even de vuilwatertank en toilet op de parkeerplaats. We trekken weer verder noordwaarts over de E45 naar Åsarna, een rit van 341 kilometer. Onderweg zien we langs de kant van de weg een vos.

Op de parkeerplaats bij een restaurant en tankstation was het plan te overnachten, maar het is er druk en ongezellig. Net voordat we Åsarna binnen reden passeerde we een weggetje met een bord van een bezienswaardigheid. We besluiten om te keren en dit weggetje in te rijden in de hoop een mooie plek voor de nacht te vinden. En dat lukt! Weer een erg mooi plekje bij een brug met waterval. Hier is het goed toeven in een lekker zonnetje met 23 graden wordt dit de plaats waar we gaan overnachten.

asarna

 

Dag 6 Dinsdag 4 augustus – Zweden – Dorotea 243km

De bestemming vandaag is een camping in Dorotea, Zuid-Lapland. Eerder thuis had ik via het internet deze camping al gevonden en omdat deze plaats mooi op de route ligt besloten om hier twee dagen te verblijven. Deze camping wordt gerund door Nederlanders en ligt naast de doorgaande E45. Het is een mooie camping waar veel campers in de vroege avond een plekje voor de nacht vinden. Rond 13.00 uur rijden we Doro Camping Lappland in Dorotea op na een rit van 243 kilometer. Al gauw na aankomst zitten we naast de camper heerlijk in het zonnetje bij 25 graden.

 

Dag 7 Woensdag 5 augustus – rustdag 0km

Vandaag een rustdag en wordt er dus niet gereden. We lopen na het ontbijt het dorp in en doen daar wat boodschappen. Verder luieren we wat al begint het in de middag te regenen. Tot in de avond blijft het regenen en kunnen we jammer genoeg zoals gisteren niet buiten zitten. ’s Avonds bezoeken we het kleine restaurant van de camping en eten we voor het eerst in ons leven eland. Een heuse eland burger en het smaakte prima!

Dorotea1
Eland burger in Dorotea

 

Dorotea2 Dorotea3

 

Verder naar Week 2