Week 2 D-PL-SK-CZ

Week 2 Duitsland – Polen – Slowakije – Tsjechië

 

Dag 8 Vrijdag 27 juli – Polen – Oświęcim (Auschwitz) 113km

Camping Centrum ul. M Kolbego 1. Ozwiecim (Auschwitz) Polen – sitecode 29309

Eigenlijk was vandaag het plan om naar Częstochowa te gaan. Hier bevindt zich het Jasna Góra complex. Dit religieuze complex schijnt het Lourdes van Polen te zijn. Maar omdat we gisteren al genoeg religie hebben ondervonden, besluiten we naar Oświęcim te rijden waar we het voormalig concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz 1 en Birkenau gaan bezoeken. De rit gaat grotendeels over de snelweg A4. In het stadje doen we eerst de nodige boodschappen en rijden we de laatste twee kilometer naar onze overnachtingsplaats. In de grote tuin van een hotel op zo’n 750 meter van Auschwitz 1 staan we hier heerlijk rustig. Een mooie campingplaats met stroom, wc’s en douches treffen we hier aan. Er is plaats genoeg voor het uitkiezen en overal in de tuin staan stroompunten. Bij de receptie van het hotel rekenen we de 84 Zloty’s (ongeveer € 18,00) af voor deze prachtige plek.

Na wat gegeten te hebben lopen we naar Auschwitz 1. We voegen ons in een lange rij wachtende mensen voor de kassa. Tot 16 uur moet je hier toegangskaarten kopen voor de rondleiding met gids. Het gaat tergend langzaam en als we eindelijk de twee kaarten hebben gekocht zijn we anderhalf uur wachten verder. We kunnen mee met de Engelstalige gids. Die leidt ons rond door het complex van Auschwitz 1, door verschillende barakken die zijn ingericht als museum. Na twee uur rondleiding door Auschwitz 1 gaan we in een shuttlebus die ons drie kilometer verderop naar Auschwitz-Birkenau brengt. Hier worden we nog in een uur door de gids rondgeleid over het immens grote terrein met barakken en ruïnes. Het  maakt allemaal een grote indruk op ons wat zich hier tussen 1941 en 1945 heeft afgespeeld. Tegen half zes zijn we terug op de camping in de mooie tuin van het hotel.

 

Dag 9 Zaterdag 28 juli – Rustdag 0km

Camping Centrum ul. M Kolbego 1. Ozwiecim (Auschwitz) Polen – sitecode 29309

We liggen een dag voor op het schema en omdat we hier in de tuin zo heerlijk mooi en rustig staan, besluiten we ook vandaag hier nog te blijven. Het weer is tot nu toe erg goed. Niet zo heet als op dit moment in Nederland, maar heerlijk zonnig en aangenaam. We blijven op de camping, nemen een douche en blijven bij de camper waar we heerlijk buiten zitten. We puzzelen wat en spelen een spelletje Yahtzee. 

 

Dag 10 Zondag 29 juli – Polen – Wieliczka 85km

In de plaats Wieliczka, ten zuiden van Kraków, zijn de zoutmijnen te bewonderen. De mijnen staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Goede reden om dit eens op te zoeken. De rit er naar toe gaat grotendeels weer over de snelweg A4, dus het schiet goed op. Rond half elf plaatsen we de camper op de eerste parkeerplaats die we tegenkomen. Op een groenstrook mogen we de camper parkeren en dient straks als overnachtingsplaats. We betalen hiervoor 50 Zloty’s (€ 11,00). De plaats zelf heeft verder geen voorzieningen. Een korte wandeling naar de ingang van de zoutmijnen waar het goed druk is, maar de langste rij is voor de Polen zelf. Wij kunnen aan de internationale kassa vrijwel meteen de kaarten kopen voor de tour met Engelstalige gids. Na een half uurtje wachten mogen we naar binnen en dalen we meteen over meer dan 300 traptreden in de mijnschacht af. Er volgt een imposante tour door de mijn tot een diepte van 135 meter. Prachtig en blikvanger is de grote kerkruimte in de mijn. Na ruim twee uur gaan we met de lift weer naar boven en voelen we de warmte weer. Buiten is het 28 graden, in de mijn is de temperatuur het hele jaar door constant 14 tot 16 graden. We halen Beau op in de camper en wandelen weer een stukje terug richting het mijn complex waar we die middag heerlijk plaats nemen op het terras.

   

 

Dag 11 Maandag 30 juli – Polen – Zakopane 93km

Laatste plaats in Polen die we aan doen is Zakopane. Deze wintersportplaats ligt tegen de hoge Tatra, het gebergte tussen Polen en Slowakije. Het eerste stuk van de rit gaat vlot over de 57, een vierbaansweg. Maar de laatste 35 kilometer houdt erg tegen door drukte en werkzaamheden. Een kilometer of vier voor onze eindbestemming staan we zelfs een tijdje stil. Rond half elf komen we dan toch eindelijk aan op camping Ustup. Op deze camping is plaats genoeg. Het is er rustiger dan ik verwachtte. Naast de camping is een supermarkt waar we snel wat verse broodjes halen. Na de lunch wandelen we naar het centrum van Zakopane. Toch nog een behoorlijke afstand en we doen er een uurtje over. In de winkelstraat drinken we wat op een terras. Precies op tijd want er valt een flinke regenbui op dat moment, de eerste regen gedurende de gehele reis tot nu toe. Omdat het even blijft regenen nemen we een taxi terug naar de camping. Niet veel later is het weer droog en zitten we de rest van de middag bij de camper in de zon. Morgen verlaten we Polen en gaan we naar Slowakije. Een elektronisch vignet voor de snelwegen in Slowakije heb ik alvast via internet gekocht.

  
Camping Ustup – sitecode 47946

 

Dag 12 Dinsdag 31 juli – Slowakije – Demänovská Dolina 223km

Twee activiteiten liggen vandaag op de route naar onze volgende bestemming in Slowakije. De eerste in Ždiar. Bij Bachledova Dolina willen we een boomtoppenwandeling maken en daarna door naar kasteel Spišský hrad. Maar zo druk het was om in Zakopane te komen, er uit is nog drukker. Over twee kilometer doen we maar liefst anderhalf uur. Vanwege werkzaamheden aan de weg wordt het verkeer uit beide richtingen mondjesmaat om beurten doorgelaten. Als we eenmaal deze werkzaamheden passeren, kunnen we weer doorrijden. Om in Slowakije te komen moeten we ook nog een stukje omrijden via Nowi Targ. Als we na 38 kilometer bij de parkeerplaats van Bachledova Dolina aankomen, mogen en kunnen we er niet op. Het parkeerterrein staat al helemaal vol, we moeten doorrijden. Gevolg van de lange file in Zakopane is dat we hier nu te laat zijn. Dan rijden we maar 66 kilometer door naar kasteel Spišský hrad. We dalen af en komen bij Poprad op de snelweg D1. Een mooie autosnelweg waarvoor we gisteren al een (elektronisch) vignet via internet hebben gekocht. Ook bij het kasteel is het druk, de auto’s staan langs de steile toegangsweg naar boven geparkeerd. We rijden een kilometer door naar het dorpje en kunnen de camper daar makkelijk langs de rustige weg parkeren. We wandelen terug naar de toegangsweg en dan naar boven waar Spišský hrad op een heuvel hoog boven de omgeving van verre afstand te zien is. Het kasteel staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Na de bezichtiging nog een rit van 104 kilometer voor het grootste deel over de snelweg D1 naar de geplande overnachtingsplaats Liptovský Ján. Als we daar na een uurtje rijden aankomen bij de grote parkeerplaats staat deze zo goed als vol met auto’s en een enkele bus. Op Campercontact had ik deze plek gevonden, maar hier overnachten gaat het niet worden. Bovendien zag ik op enkele plaatsen glas van ingeslagen autoramen op de grond liggen. We rijden snel weg terug naar de autosnelweg D1 en besluiten naar camping Bystrina in Demänovská Dolina richting Jasna te gaan. Na 14 kilometer komen we hier aan. Na inchecken bij de receptie in het bijbehorende hotel rijden we omhoog naar een mooi groot veld. Er staan enkele campers en caravans, maar we kunnen een mooie plaats uitzoeken. Het is hier heerlijk rustig in een mooie bosrijke omgeving. ’s Avonds gaan we eten op het terras van een restaurant bij de camping en genieten we van een heerlijke Slowaakse maaltijd voor een goedkope prijs. Deze voor ons alternatieve overnachtingsplaats is een perfecte keuze.

 

Dag 13 Woensdag 1 augustus – Slowakije – Červený Kameň 171km


N 49.12854,  E 18.11224

Geen officiële camperplaats, maar een plek die ik heb gevonden met Google Streetview.  Een verlaten grenspost op de grens van Slowakije en Tsjechië. De route gaat opnieuw weer grotendeels over de autosnelweg D1 die een paar maal wordt onderbroken door tweebaanswegen. Bij afslag Ilava gaan de laatste 20 kilometers binnendoor naar deze grenspost. In het eerste dorpje Pruské wat we tegenkomen doen we even wat boodschappen. We rijden daarna vlot door en de binnenwegen vallen me reuze mee. Bij de grens ziet het er precies zo uit als verwacht van de beelden op Google en we plaatsen de camper naast de grenspost, net voor de kleine brug die de grens vormt naar Tsjechië. Er is weinig verkeer op deze weg tussen Slowakije en Tsjechië, waardoor we hier erg rustig staan. We staan deze reis voor de eerste en waarschijnlijk enige keer vrij. Na een korte wandeling achter de post de bossen in, valt er een flinke onweersbui en blijft het een uurtje regenen. Later blijft het droog en voelt het benauwd aan. Omdat er hier op deze plek geen straatverlichting is, wordt het ’s nachts aardedonker. Maar we slapen hier op deze rustige en donkere plek heerlijk. Het is bovendien goed afgekoeld. Morgen gaan we de kleine brug over naar Tsjechië.

 

Dag 14 Donderdag 2 augustus – Tsjechië – Sloup 145km

Over de kleine brug Tsjechië in gaat het daarna vrij steil omlaag. Na 5,5 kilometer in het eerste dorpje probeer ik bij het postkantoor een tien dagen vignet te kopen, maar word vriendelijk verwezen naar de volgende plaats acht kilometer verderop. Daar in Brumov lukt het wel. Na wat kleine smalle en steile binnenwegen komen we op een doorgaande weg die dwars door de drukke stad Zlín voert. Na vele verkeerslichten zijn we er eindelijk door en kunnen we de snelweg op. Kort na het verlaten van de snelweg doen we boodschappen aan de rand van de stad Vyškov bij een grote Lidl supermarkt. Daarna is het nog maar 30 kilometer naar Sloup. We rijden naar camping Relexa – sitecode 52291  en zien dat er voldoende plaats is. Hier blijven we twee nachten staan zodat we morgenochtend in alle rust de druipsteengrotten kunnen gaan bezoeken.

 

Verder naar week 3