Week 2 Duitsland 2019

Week 2 Duitsland 2019

 

Dag 8 Vrijdag 26 juli – Quedlinburg 54km

Ondanks de warmte waren we toch blij dat we gisteren de wandeling en gondeltocht op de Wumberg hebben gemaakt. Vandaag wel weer warm zomerweer, maar iets minder heet. We gaan richting Quedlinburg. Op de route er heen komen we langs de druipsteengrotten van Rübeland. Het parkeren van de camper valt daar niet mee. De parkeerplaatsen bestaan uit normale vakken voor personenauto’s. Een parkeerplaats verderop hetzelfde. Wel staat hier langs de weg een bord bestemd voor bussen. Hier parkeren we de camper dan maar. Met een gids krijgen we een rondleiding van een uur door de Baumannshöhle.

De Baumannshöhle en de Hermannshöhle zijn de oudste en bekendste toeristische grotten in Duitsland. Volgens de overlevering werd de Baumannshöhle, in het midden van de 16de eeuw, toevallig door de mijnwerker Friedrich Baumann ontdekt, toen hij opzoek was naar ijzererts. Al in 1646 vonden georganiseerde rondleidingen plaats. De Duitse dichter Johann Wolfgang von Goethe was dermate onder de indruk van de imposante druipstenen dat hij de grot meerdere malen bezocht. Naar hem is dan ook de grote holle ruimte – de Goethesaal – met de kunstmatig aangelegde Wolfgangsee en Duitslands enige ondergrondse natuurbühne benoemd.

CP Caravanplatz Am Lehof – sitecode 21512

Na deze bezichtiging volgt nog een ritje van 32 kilometer naar onze bestemming in Quedlinburg. Het is een camperplaats ongeveer 2,5 kilometer wandelen naar het oude stadscentrum. De CP is bij een boerderij. Het doet wat nostalgisch aan en we denken een beetje aan de DDR-tijd. Maar de plek is prima, met stroom, een toilet en douche. Lozen is hier niet mogelijk. De prijs van € 20,- vinden we voor deze plaats wat aan de hoge kant, maar van de andere kant staan we hier heerlijk rustig. Vanweg de warmte wandelen we pas in de vroege avond naar het oude centrum. Quedlinburg heeft inderdaad een erg mooi historisch centrum.

  

 

Dag 9 Zaterdag 27 juli – Bad Harzburg 109km

Vandaag gaan we eerst een kasteel bezoeken. Slot Falkenstein op 25 kilometer van Quedlinburg. Onderweg eerst nog even boodschappen inslaan bij een Lidl. Op de grote parkeerplaats vlak bij Slot Falkenstein kunnen we de camper in de schaduw zetten. Het kasteel Falkenstein staat op de 134 meter hoge bergtop in het Selketal. De wandeling vanaf de parkeerplaats neem de bezoeker mee door een mooi natuurgebied. Wij nemen echter het treintje zodat we de twee kilometer niet naar boven hoeven te lopen. Kasteel Falkenstein over de Selke vallei is zo sterk gebouwd en bewaakt dat aanvallers haar door de eeuwen heen nauwelijks iets konden aanrichten. Het beste bewaarde kasteel in de Harz was al in de negentiende eeuw publiek toegankelijk, vandaag de dag is het museum kasteel Falkenstein een geliefde toeristische bestemming. Bij de poort worden we opgewacht door een grote groep vrijwilligers in klederdracht. Helaas zijn we net te laat voor de roofvogelshow.  We kunnen het slot museum zelf op eigen gelegenheid doorlopen. 

Na deze bezichtiging en de rit met het treintje weer naar de parkeerplaats, lunchen we eerst in de camper. daarna vertrekken we naar Wernigerode. Daar bevalt ons de CP niet. Het staat er op een plaats na vol en de plaatsen zijn erg krap. We besluiten deze plaats te verlaten en rijden verder naar Bad Harzburg. Daar bij de CP ‘An der Sole-Therme’ zien we het wel zitten om hier te blijven. Het is een grote CP met plaats voor zestig campers en de plaatsen zijn wat ons betreft ruim genoeg. De kosten voor deze overnachting zijn € 12,- per 24 uur. Stroomzuilen staan er voldoende. Stroom kost hier de normale prijs van € 0,50 per kWh. Ook kunnen we gebruik maken van een gratis douche en wc.

 

Dag 10 Zondag 28 juli – Rustdag 0km

Volgende bestemming zou eigenlijk een CP of camping in Altenau zijn, maar de website van deze plaats geeft aan dat deze vol staat. We zouden daar dan twee dagen willen blijven. Omdat we gisteren al naar Bad Harzburg door zijn gereden liggen we op schema. Voor vandaag blijven we dan ook hier nog een extra dag staan. In de ochtend wandelen we door het stadje. Een gezellige en lange voetgangerszone met veel horeca en terrassen. Vlak bij de CP zien we ook een boomtoppenwandelroute. Op de helling van de Burgberg ligt het klimbos van Skyrope. Ieder weekend tussen april en oktober kan men hier in de touwen klimmen.

 

Dag 11 Maandag 29 juli – Beverungen 130km

Het grote voordeel van een camper is dat je de route of bestemming eenvoudig kunt wijzigen of aanpassen. Zo ook vandaag. Plan was om even verderop in Clausthal-Zellerfeld voor twee dagen te proberen een plaats op een camping te nemen, maar het weer in het Harz-gebied wordt vandaag de gehele dag regen! Volgens diverse weer-apps zou het echter in Beverungen, een van de volgende bestemmingen, daar vandaag droog moeten zijn. We verlaten het Harz-gebergte en sturen de camper richting het westen naar Beverungen. In het dorpje Würgassen bij die plaats ligt aan de rivier de Weser een camperplaats bij een hotel. In de stromende regen verlaten we Bad Harzburg en rijden ondanks het regenachtige weer en soms slecht zicht door een mooi gebied richting A7. Het stuk Autobahn A7 wat we op weg naar Beverungen rijden is één grote bouwput, maar files zijn er gelukkig niet. Het laatste deel van de route gaat weer binnendoor over prima wegen. Bij aankomst op de CP die pal naast de Weser ligt zien we dat er plaats genoeg is. Het is een mooie CP met plaats voor zestien campers, voor de helft eventueel met stroom. De plaats met stroom kost € 13,- waar je met de kassabon € 3,- korting krijgt bij gebruik van het restaurant of terras.

CP Landhotel Alte Linde – sitecode 64975

Het is nog niet helemaal droog als we snel nog even naar de bakker lopen in het dorpje, maar bij terugkomst is het droog. Het wordt die middag snel weer prachtig weer. Een prima keuze dus om alvast deze plaats op te zoeken. Na de verse broodjes wandelen we met Beau langs de Weser naar de brug en via de overzijde weer terug naar het dorp Herstelle aan de andere kant van de Weser. Daar ligt een voet-fiets veerbootje en komen zo weer aan de overkant bij de CP makkelijk terug.

 

Dag 12 Dinsdag 30 juli – Rustdag 0km

We staan hier zo mooi en rustig bij Landhotel Alte Linde op deze prachtige CP, dat we vandaag ook hier blijven. Het wordt vandaag weer mooi zomers weer met veel zon en 28 graden. Op tijd maak ik in de ochtend door het dorpje de wandeling naar de bakker, want het is maar een kleine winkel met beperkt assortiment. De laatste broodjes liggen in het schap.

  

’s Middags maken we een wandeling naar het klooster aan de overzijde van de Weser. Het klooster van het Heilig Kruis dat hoog boven de plaats zichtbaar is. Met het veer en een korte wandeling zijn we snel boven. Het oude klooster gedeelte is helaas niet toegankelijk. In het andere complex is alleen de vrij moderne kapel te bezichtigen. Dat valt helaas wat tegen, we gaan maar weer terug naar het veerpontje. De veerman laat het pontje door middel van een kabel die over de Weser is gespannen door de stroming zonder enige moeite de overkant bereiken. We laten ons even verwennen met een heerlijke coupe ijs en een paar biertjes op het terras van Alte Linde. De twee keer drie Euro korting op deze rekening is dan mooi meegenomen.

 

Dag 13 Woensdag 31 juli – Höxter 19km

CP Flossplatz Höxter – sitecode 794

Vandaag weer een kleine verplaatsing. Naar Höxter waar zich eveneens een CP zich bevindt aan de Weser. Na eerst wat boodschappen gedaan te hebben in Beverungen bij een grote supermarkt komen we aan de goede kant van de Weser bij de camperplaats. Want bij de CP ligt de brug over de rivier naar het centrum van de stad, maar daar mogen campers en ander zwaar verkeer niet meer overheen vanwege slijtage van deze brug. Op de vrij grote CP zijn er genoeg plaatsen vrij en zelfs nog op de eerste rij direct aan de Weser. ’s Middags wandelen we de brug over en nemen het fiets- en wandelpad langs de Weser richting slot Corvey. Dit slot staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Omdat we de hond ook mee hebben, houden we het bij de tuin van het slot. Op de terugweg pakken we een terrasje. Later gaan we ook nog even het centrum van Höxter in. We vinden het niet echt een aantrekkelijke plaats. De overnachting op de CP daar in tegen is prima.

 

Dag 14 Donderdag 1 augustus – Ottenstein 30km

We passen de route enigszins wat aan en kiezen voor een vrij recent aangelegde CP in het dorpje Ottenstein. Via een steile weg met veel bochten komen we boven op de hoogvlakte waar Ottenstein zich bevindt. De CP ligt in het rustige boerendorpje. Een mooie plek met sanistation, voldoende stroompalen, een barbecue en info vitrine met folders. Ook ligt er op deze CP een Jeu de Boules baan met de ballen in de vitrine. Slechts € 5,- in een envelop laten we voor deze overnachting achter in een brievenbus in de Breite Strasse op nr. 67. Wat boodschappen kunnen we doen in een knusse kleine buurtsuper van de Edeka. Het is een mooie plaats met wandelmogelijkheden, wat we in de middag ook doen. Met nog een andere camper staan we hier voor de overnachting erg rustig. 

CP Stellplatz Bruchstrasse Ottenstein – sitecode 29838

 

Verder naar week 3