Week 2 Duitsland 2022

Week 2 Duitsland 2022

 

Dag 8 – Donderdag 9 juni – Eschede 71km

Overnachting: gratis – lozen gratis, water betaald, geen stroom

  

Als je het snel leest lijkt het Enschede, maar we zijn en blijven toch echt in Duitsland. Eschede ligt vlak bij Celle met zijn historische Alt-Stadt. De route voert ons eerst over de B209 en een kilometer of zestien over de A7. Man wat is die A7 een slechte snelweg. Eerdere reis vond ik dat al in de buurt van Würzburg, maar hier tussen Hannover en Hamburg is het ook kedeng-kedeng. Bij afslag Soltau gelukkig er af richting Bergen waar we net voordat we de plaats in rijden boodschappen doen bij een grote Edeka supermarkt. Het stuk van Bergen naar Eschede is weer leuk om te rijden. Rustig en door bossen. De CP oprijden lijkt het ons niks, maar we oordelen te vroeg. Het werkelijke deel voor de campers ligt iets verder naar achteren. Er staan drie campers en kunnen de onze makkelijk kwijt en wel zo dat er geen bomen het zicht ontnemen voor de tv ontvangst. De net gekochte broodjes zijn lekker. We maken ons op om met de trein naar Celle te gaan. Het station van Eschede ligt op 1 kilometer lopen van de CP. Met 9 minuten en onze 9 Euro kaarten zijn we lekker snel in het stadje. Vanaf het station is het ongeveer 1,5 kilometer naar het historisch centrum van Celle.

Vlakbij de kerk staat het fraaie raadhuis. Dit gebouw stamt in de oorsprong uit de 14e eeuw, maar werd in de 16e eeuw verbouwd in de Noordduitse renaissance stijl. Aan de zuidzijde van het raadhuis staan nog twee schandpalen waar in vroegere tijden misdadigers te kijk werden gezet. De oude binnenstad van Celle is vrijwel helemaal bewaard gebleven. Veel straten zijn bebouwd met aaneengesloten rijen vakwerkhuizen. Een aantal ervan is versierd met spreuken en houtsnijwerk. Een van de fraaiste huizen is het Hoppener Haus in de Poststrasse, daterend uit 1532. De gevel ervan heeft mooie houtgesneden beelden.

We wandelen rond door de Alt-Stadt en na opnieuw een lekkere ijscoupe op een terras gaan we ook nog even shoppen. Ik heb nog wat nieuwe broeken nodig want voor we vertrokken heb ik er drie weg moeten gooien die behoorlijk versleten waren. Bij C&A slaag ik en neem er drie nieuwe mee, deal geslaagd. Daarna wandelen we weer terug naar het station om er de trein terug te nemen naar Eschede. Na het eten maken we nog even een wandeling. We volgen een korte route van bijna vijf kilometer die met bordjes is uit gezet.

Afgelopen nacht heeft het geregend, maar vandaag weer mooi en zonnig weer. Temperatuur 21 graden. De vooruitzichten worden zelfs beter, het wordt iets warmer, droog en zonnig. Mooi weer komend weekend in Berlijn! Morgen eerst ooievaars gaan spotten. 

 

 

Dag 9 – Vrijdag 10 juni – Rühstädt 154km

Overnachting: gratis – geen voorzieningen 

Zoals ik gisteren al aankondigde gaan we vandaag ooievaars spotten. In Rühstädt wat geen stad is maar een gehucht vlak bij de rivier de Elbe schijnen er veel ooievaars te nestelen op een groot aantal huizen. Na legen van het toilet gaan we op weg. Water hebben we ook nog nodig, maar op de CP van Eschede krijg je volgens sommige reacties op Campercontact maar 25 tot 30 liter voor een Euro. Rijkelijk duur dus en als zuinige Hollanders zoeken we een alternatief. Niet ver van onze eindbestemming van vandaag is er in Wittenberge aan een haven langs de Elbe een CP.  Daar komen we toch langs op weg naar Rühstädt. We gaan er eens kijken of we daar de watertank kunnen vullen. Snelwegen rijden we op deze route niet. Over de B71 en B190 rijdt het goed door. Op de CP in Wittenberge is het even zoeken naar het sanistation en het geluk is aan onze zijde. De waterkraan is gewoon zonder kosten beschikbaar. Dus vullen we de schoonwatertank met dit gratis water. 

  

Daarna is het nog een kleine twintig minuten naar Rühstädt. Als we de plaats binnenrijden op zoek naar de CP zien we al de vele ooievaars op de nesten. Nergens anders in Duitsland broeden zoveel ooievaars op één plek als in Rühstädt. Meer dan 30 paar ooievaars verhuizen elk jaar naar een verblijf op de daken van huizen in het dorp. In het recordjaar 1996 waren er 44 paar! Het dorp kreeg in 1996 de titel “European Stork Village” van de Euronatur Foundation. De ooievaars vinden hun voedsel in de natte weiden Langs de Elbe en je kunt de vele ooievaars zien zoeken naar voedsel achter enkele tractoren in de buurt van het dorp.

Na de lunch pakken we de fietsen en rijden een mooi rondje langs de Elbe. Als we na een paar uurtjes weer terug zijn, lopen we het plaatsje in om de ooievaars te fotograferen. Ook nemen we een kijkje in het NABU-bezoekerscentrum.

 

 

Dag 10 – Zaterdag 11 juni – Prenden / Wandlitz 168km

Overnachting: gratis – water betaald, stroom € 1,00 / 6 uur

Een domper, ik ben gisteren ziek geworden. Hoge koorts, hoofd- en spierpijn en erg moe. Het lijkt wel de symptomen die ik had van de booster vaccinatie. Toch gaan we verder. Naar de CP in Prenden / Wandlitz. Het is een crime om er te komen, twee keer een grote omleiding. We rijden zelfs twee keer een rondje Oranienburg. Uiteindelijk komen we met veel vertraging aan. Bij het binnen rijden de CP op moet een poort open, en door de vermoeidheid zie ik het niet zo scherp meer. Ik draai te kort in en een scherm ligt er bijna af. Meteen na aankomst moet ik overgeven.  Dat wordt geen bezoek aan Berlijn vandaag. Ik kruip weer in bed en slaap van 17 uur tot de volgende ochtend. Morgen maar eens kijken hoe het gaat om Berlijn te bezoeken.

 

 

Dag 11 – Zondag 12 juni – Prenden / Wandlitz 0km

Overnachting: gratis- water betaald, stroom € 1,00 / 6 uur

Ondanks ik ziek ben gaan we toch de stad in. Met de fiets eerst 4,5km naar Klosterfelde, een kleine twintig minuten. Daar op de trein naar Berlin-Karow. We stappen over op de S-Bahn, de S2. In station Brandenburger Tor stappen we uit. Even een paar foto’s maken van de Tor. Over Unter den Linden lopen we naar het Duits Historisch Museum. We zien er drie exposities van componist Richard Wagner, Karl Marx en Angela Merkel. Het trappen lopen is bijna niet te doen. Mijn conditie is erg laag. We besluiten na dit museum bezoek met de metro naar de Kurfurstendamm te gaan om er te lunchen in het Hard Rock Café. Na een paar dagen niet gegeten te hebben kies ik voor een salade die ik voor de helft op krijg. Na nog eerst een shirtje te hebben gekocht weer terug met metro, trein en fiets naar de CP waar ik uitgeput neer plof op bed.

 

 

Dag 12 – Maandag 13 juni – Prenden / Wandlitz 0km

Overnachting: gratis – water betaald, stroom € 1,00 / 6 uur

Ook vandaag weer Berlijn in. Nog steeds flink ziek, dag vier al. Eigenlijke plan was een bezoek aan twee musea, maar onderweg in de metro zeg ik tegen Anita dat ik een arts wil raadplegen. We stappen uit in station Museumsinsel en met Google zoek ik naar mogelijkheden voor hulp. In de Oranienburgerstraße zien we een praktijk en aan het pand pronken flinke platen van artsen. Zou er eentje hulp kunnen bieden is de vraag? We gaan eens informeren. Aan het loket vertel ik wat er loos is, maar helaas zijn deze artsen allemaal specialisten en niet gespecialiseerd in een zieke Hollander. We worden vriendelijk verwezen naar het ziekenhuis een stukje terug. Daar op de Rettungshilfe (eerste hulp) in het Alexianer St. Hedwig Krankenhaus zou men mij wel kunnen helpen en bovendien heeft het ziekenhuis zelf een lab om bloed en urine te onderzoeken.

We melden ons in het ziekenhuis bij deze afdeling en bijna worden we weggestuurd door een jonge knaap. Maar hij komt er op terug en stuurt ons door. Na een korte intake en doorgeven van mijn zorgverzekering gegevens mag ik leuteren in een plastic potje. De urine die ik plas in het potje is donker rood, niet goed dus! Na kort wachten word ik opgehaald door een verpleegkundige, Anita mag niet mee en blijft in de wachtkamer. Het grote onderzoek gaat beginnen. Fijn ik ben er op de juiste plek! Er wordt bloed afgenomen, bloeddruk en temperatuur (koorts 38.7) gemeten en ook het zuurstofgehalte. Vanwege de koorts krijg ik een infuus met vocht. Het zakje van een halve liter druppelt rustig mijn ader in. Dan wordt het wachten op de uitslagen. Lang wachten. Ook Anita moet lang wachten in de wachtkamer op nieuws. Dan komt eindelijk de vriendelijke arts Isabel langs en controleert eerst met een echo de nieren. De uitslag van het hartfilmpje is gelukkig goed. 

Het is nog als laatste wachten op de uitslag van de urine test. Ik mag op mijn verzoek van de dokter dat afwachten in de wachtkamer bij Anita die ik bij praat. Een paar minuten later komt Isabel me al weer halen. De uitslag is binnen en de oorzaak van dit alles is bij mannen een zeer zeldzaam voorkomende urineweginfectie. Ze wil mij opnemen, maar dat wil ik niet. Dat begrijpt ze gelukkig en ze geeft me een recept mee van antibiotica voor zeven dagen. Wel staat ze er op een paar dagen rust te houden. Dat zal wel goed gaan op deze rustige CP. Na ophalen van de medicijnen gaan we terug naar de CP waar we tegen half acht pas terug zijn. Een lange middag in het ziekenhuis, maar blij dat ik deze stap heb gezet. Nu weten we de oorzaak en kan de antibiotica zijn werk gaan doen. 

 

 

Dag 13 – Dinsdag 14 juni – Prenden / Wandlitz 0km

Overnachting: gratis – water betaald, stroom € 1,00 / 6 uur

Verplichte rust houden op de camperplaats.

 

Dag 14 – Woensdag 15 juni – Prenden / Wandlitz 0km

Overnachting: gratis – water betaald, stroom  € 1,00 / 6 uur

Ook vandaag een verplichte rustdag. Nog steeds niet aan de betere hand. De antibiotica moet nu eens zijn best gaan doen.

  

 

Verder naar week 3