Week 2 Engeland-Schotland

Week 2 Engeland – Schotland 2016

 

Dag 8 Maandag 15 augustus – Schotland – Fort William 48km

Fort_William-001
Camping Glen Nevis met uitzicht op de Ben Nevis

Een korte rit naar de camping in Fort William. Omdat we de stoomtrein van Fort William naar Mallaig vv. gaan doen, die we thuis geboekt hebben via internet, hebben we voor deze komende twee dagen ook maar een plaats vastgelegd op camping ‘Caravan & Camping Park Glen Nevis’. We staan hier wederom prachtig met uitzicht op de bergen. We hebben erg veel geluk met het weer. De hele dag schijnt de zon volop en wordt het 21 graden.

Fort_William-002 Fort_William-003

 

Dag 9 Dinsdag 16 augustus – Rustdag 0km

Jacobite-001

Hoewel rustdag geen luierdag want we maken na het ontbijt de 4 kilometer wandeling van de camping naar het stadje Fort William waar we die middag de Harry Potter (Jacobite) stoomtrein zullen nemen. Na een kwartiertje wandelen komen we langs Braveheartpark, een parkeerplaats bij een natuurgebied. Hier staat een bordje met een wandelroute naar Town Centre. We volgen deze wandelroute en lopen over de heuvels naar naar het stadje. Het uitzicht is geweldig. ’s Middags gaan we met de stoomtrein naar Mallaig. Het is een leuke belevenis. Na twee uur met een stop bij Glenfinnan komen we in Mallaig aan. Daar eten we wat op een terrasje. In de vooravond na een stop van twee uur gaat de trein weer terug naar Fort William. Onderweg hebben we nu beter zicht op het Glenfinnan viaduct en zien we ook nog tweemaal twee herten. Tegen half negen zijn we weer terug op het station en wandelen we in een klein uurtje over het wandelpad weer terug naar de camping. Het was een prachtige dag, zowel het onbewolkte weer als de leuke treinreis.

Jacobite-002  Jacobite-004

 

Dag 10 Woensdag 17 augustus – Schotland – Sligachan (Skye) 131kmSligachan-001

De komende drie dagen zullen we rondrijden op het eiland Skye. We nemen de veerboot van Mallaig naar Armadale op Skye. Hiervoor hadden we (in het hoogseizoen) eigenlijk de boot moeten reserveren, maar de volgende om 15.35 uur mogen we wel mee. De tijd die we moeten wachten doden we in Mallaig op een terrasje in de zon, ook geen straf. Tegen drieën rijden we terug naar de haven en mogen we plaats nemen in de rij. Precies op tijd varen we naar de overkant en na een half uurtje rijden we het eiland op. De bestemming voor te overnachten ligt 65 kilometer verder, een camperplaats in Sligachan. Een mooie plaats met weids uitzicht, maar de harde wind doet ons besluiten de camper 180 graden te draaien. Hierdoor is het uitzicht wat minder, maar staat de camper met de neus in de wind en kunnen de dakluiken wel open. Met stroom, water, wc’s en douches staan we hier prima.

 

 

Dag 11 Donderdag 18 augustus – Schotland – Kilt Rock (Skye) 39km

Kilt_Rock-001

We gaan eerst in Portree wat boodschappen doen. Op de drukke parkeerplaats vinden we nog een plaats waar de camper kan staan. Vanaf zee waait de mist het stadje in, waardoor het zicht over de baai minimaal is. Na de boodschappen rijden we verder noordwaarts naar Kilt Rock. Dat is een parkeerplaats bij een hoge klif met waterval. Ook hier komt de mist vanaf zee het land op. Bij de bezienswaardigheid is het zoals verwacht druk, maar we hebben een perfecte plaats. Hier blijven we de hele dag en zullen er zoals gepland overnachten.

Een groot deel van de dag staat een Schotse doedelzakspeler vlak bij de camper zijn deuntjes te spelen om er de toeristen te vermaken en er wat bij te verdienen. Tegen vieren vindt hij het genoeg en vertrekt, ook wij vonden het wel genoeg zo!


Traditionele Schotse doedelzakspeler

 

Dag 12 Vrijdag 19 augustus – Schotland – Dunvegan (Skye) 77km

Een rustige overnachting op de overdag drukke parkeerplaats met nog drie campers. ’s Morgens om 8 uur als we naar buiten kijken over de zee is het helder. We rijden langs de kust verder en bezoeken het kleine Skye museum ‘Island of life’. In de verschillende huisjes op het museumterrein krijgen we een beeld van het leven op Skye in vroegere tijden.

  

Daarna vervolgen we de grotendeels single road track langs de kust. Met de vele passeer plaatsen, maar ook het weinige verkeer is het geen probleem hier te rijden. Na ongeveer 25 kilometer gaat het over bredere wegen naar Dunvegan waar we op de camping welkom zijn en een mooie plek krijgen toegewezen. In de middag gaat het regenen, de eerste regen na bijna een week in Schotland. Een paar uur later is het weer droog.

Skye-002 Dunvegan-001

 

Dag 13 Zaterdag 20 augustus – Schotland – Kyle 107km

Talisker-001

We verlaten vandaag na drie dagen Skye, maar niet voordat we de Talisker Distillery bezoeken. Tegen de verwachting is het droog en zonnig. De route naar de whisky fabriek is mooi en rond tienen zijn we daar. We kopen tickets voor de rondleiding door de fabriek en kopen daarna in de bijbehorende winkel whisky. Daarna rijden met nog steeds prachtig weer naar Eilean Donan Castle. Dit kasteel ligt niet op Skye en dus rijden we via de brug het eiland af. Het is zoals verwacht ook hier bij dit kasteel druk, maar de camper parkeren is geen probleem. Ook dit kasteel vinden we de moeite van een bezoek waard. Hier zijn de films ‘Highlander’ en James Bond ‘The World is not enough’ opgenomen.

Na ons kasteelbezoek hebben we een overnachtingsplaats gepland zo’n acht kilometer verder, op een parkeerplaats een weggetje in. Daar staat niemand en het is een prachtige rustige plaats vlak bij een monument en begraafplaats. Later komen er nog vier campers bij staan en zijn we niet meer alleen.

Highland-011 Highland-012

Highland-013 Highland-014

 

Dag 14 Zondag 21 augustus – Schotland – Applecross 80km

Applecross-001

Eigenlijk een rustdag gepland vandaag door twee kilometer verder naar een camping te gaan. Omdat we de afgelopen dagen niet al teveel hebben gereden, besluiten we verder te trekken naar de omgeving van Applecross. Via de A87, A890 en A896 gaat het daarna bijna alleen maar over single road tracks. Het laatste stuk net voor Shieldaig gaan we linksaf richting Applecross en het gaat soms erg steil omhoog met onoverzichtelijke bochten. Na een kilometer of tien op deze lastige weg houden we het voor gezien. We vinden daar een mooie plek met opnieuw een fantastisch uitzicht. De eigenlijke overnachtingsplaats zou nog achttien kilometer verder rijden zijn en als ik het van te voren had geweten zou ik deze weg niet met de camper hebben bereden. De rest van de dag genieten we van het mooie uitzicht, het zonnige weer en wandelen we een stukje naar beneden waar enkele huizen staan.

 

Verder naar Week 3