Week 2 Frankrijk 2014

Week 2 Frankrijk 2014

Dag 8 Donderdag 17 april – Mortagne-sur-Gironde 233km

Mortagne-sur-Gironde

Vandaag maken we een wat langere rit verder naar het zuiden. We gaan naar de mooie camperplaats aan het haventje in Mortagne-sur-Gironde (sitecode 1606). Een rit van 233km. Deze wat langere rit binnendoor vinden we wel te doen, zeker omdat we in Mortagne-sur-Gironde een extra dag willen blijven. De route gaat via Niort, La Rochelle en Rocheford. Na een mooie rit komen we in de loop van de middag aan op camperplaats ‘Parking Port de plaisance de Mortagne’ bij de jachthaven. De CP bestaat min of meer uit twee delen.

We rijden langs het eerste deel voorbij een huis wat halverwege staat om een mooi plekje uit te zoeken. Hoewel vroeg in het seizoen staan er al heel wat campers op de 60 plaatsen tellende CP. Gelukkig zijn er nog een aantal mooie plaatsen zodat we onze zwerfmobiel kunnen parkeren. Alle plaatsen hebben een stroomaansluiting en er staan genoeg watertappunten. We kijken uit over het gezellige haventje waar er verschillende jachten bij hoog water in de vroege avond te water worden gelaten. Ook voor de boten is het seizoen begonnen zo te zien.

Mortagne-sur-Gironde  Mortagne-sur-Gironde Mortagne-sur-Gironde

Dag 9 Vrijdag 18 april – Mortagne-sur-Gironde – Rustdag

Vandaag wordt er niet gereden, maar hebben we een rustdag. We wandelen wat met onze Berners en genieten vooral van het mooie warme weer en de omgeving. Een heerlijke dag om te luieren.

 

Dag 10 Zaterdag 19 april – Blasimon 148km

Het is zaterdagochtend 19 april als we aan de overkant van het haventje eerst de wc en grijswatertank legen en schoon drinkwater innemen. We hebben vandaag een rit van 148km te rijden naar Blasimon. Bij Bordeaux nemen we een stukje tolvrije snelweg rond de stad. Ten zuid-oosten van de stad verlaten we deze rondweg en koersen we naar La Sauve-Majeure waar we de abdij bezoeken. De abdij van Sauve-Majeure is gelegen in het dorp La Sauve in het Franse departement Gironde, in de wijngaarden van Entre-Deux-Mers. Hoewel er nog slechts een ruïne over is gebleven, is de abdij een interessant voorbeeld van Romaanse kunst. De prachtig gebeeldhouwde kapitelen vormen de voornaamste bezienswaardigheid. In december 1998 werd de abdij opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst als onderdeel van de Pelgrimsroutes in Frankrijk naar Santiago de Compostella.

La Sauve-Majeure La Sauve-Majeure La Sauve-Majeure

Onderdeel van de bezichtiging van deze abdij is de beklimming van de toren. Hierboven hebben we een mooi uitzicht over de wijnstreek van de Bordeaux wijnen. Na de abdij te hebben bezocht is het nog een kleine 25km naar Blasimon (sitecode 14339), de camperplaats bij wijnboer Chateau La Peyraude. Een gratis camperplaats inclusief stroom waar het erg goed toeven is. We staan op een grasveld voor het Chateau met uitzicht op de wijnranken. Natuurlijk gaan we enkele Bordeaux wijnen proeven. Opnieuw slaan we onze slag en kopen we ook bij deze wijnboer heerlijke wijnen in.

IMG_1297

  

 

Dag 11 Zondag 20 april – Mimizan [Plage] 148km

Mimizan Plage

Het leek ons eens mooi de Altantische kust te zien tussen Bordeaux en de Spaanse grens. We besluiten te rijden naar Mimizan [Plage] (sitecode 1791). Het eerste stuk van de route gaat door het wijngebied van Bordeaux. Dichter naar de kust komen we door een groot bosgebied waar aan de vele gekapte bomen die langs de weg liggen aan bosbouw wordt gedaan. Onderweg is voor het eerst deze reis de zon achter de wolken verdwenen en valt er zelfs wat lichte regen. Aan de kust aangekomen is het weer droog maar de zon zien we niet meer. De camperplaats ligt tegen de duinen. Het is er druk maar er zijn nog wel een aantal plaatsen te vinden. Wel zijn het zeer krappe met lijnen afgebakende plaatsen. De campers staan zo dicht naast elkaar dat we de spiegels maar voor alle zekerheid inklappen om het pad tussen de campers niet nog krapper te maken dan het al is. Het geeft me een beetje een bekrompen gevoel, zeker na de vele mooie ruime en rustige camperplaatsen die we tot nu toe hebben bezocht. We wandelen over de duinweg naar boven en kijken uit over de Atlantische Oceaan. Het waait er flink en met de bewolking, soms een klein drupje regen en de drukke camperplaats valt het me allemaal wat tegen.

 

Dag 12 Maandag 21 april – Lourdes 198km

Het meest zuidelijke deel van onze reis ligt in bedevaartplaats Lourdes. Kort na het vertrek uit het voor ons tegenvallende Mimizan breekt de zon weer door en ziet alles er weer veel vriendelijker uit. We bolderen weer in een rustig tempo over de landelijke wegen naar het zuiden en doen onderweg weer de nodige boodschappen en zorgen dat de camper ook weer wordt gevuld met diesel. Op ongeveer 80 km van Lourdes (volgens onze navigatie) zien we in de verte al de besneeuwde toppen van de Pyreneeën opdoemen. Een prachtig plaatje in een stralend zonnetje! Zo mooi dat we de camper op de rustige landelijke weg even stoppen om van dit plaatje te genieten. Het was de bedoeling te overnachten op CP Loubajac (sitecode 23484), ongeveer 7km van Lourdes, maar tijdens de rit stel ik Anita voor om toch naar de camping in Lourdes te rijden. Er liggen twee campings vrij kort bij het heiligdom van Lourdes. De eerste kleinere camping waar we langsrijden is nog gesloten. De tweede grotere camping ‘Camping de la forêt’ (sitecode 27122) is wel open. We melden ons bij de receptie en worden hartelijk ontvangen door de beheerder. De Acsi-kaart levert ons ook nog een mooie korting op en we plaatsen de camper op een mooie ruime plaats. Op de camping staan voornamelijk campers die de stad en het heiligdom net als wij aandoen om na een of twee nachten weer verder te trekken. Vanaf de camping loop je op een pad in een kwartiertje binnendoor naar het heiligdom.

Lourdes - Camping Lourdes

Kort nadat we hier aankomen is de zon weer verdwenen achter de wolken en gaat het regenen. Na het meeste van het heiligdom en de grot te hebben gezien en ook nog de kruisweg te hebben gelopen naar boven gaat het harder regenen en besluiten we terug te gaan naar de camping. Het mooie weer is voor even voorbij en het wordt verplicht binnen zitten in de camper. We hebben de camping voor twee nachten betaald. Morgen opnieuw een rustdag met hoop op beter weer.

 

Dag 13 Dinsdag 22 april Lourdes – Rustdag

Vandaag zoals gezegd opnieuw een rustdag en lekker genieten van de stilte en rust op de camping. Helaas tikt zowat de gehele dag de regen op de camper en kunnen we niet lekker buiten zitten. Het blijken de twee slechtste dagen van de gehele reis te zijn wat het weer betreft.

 

Dag 14 Woensdag 23 april – Monbazillac 248km

Het is woensdag als we na het ontbijt en de koffie de camper weer klaar maken voor vertrek. Het mooie weer is weer terug en in een lekker zonnetje maken we ons klaar om een trip van 248km te gaan rijden. Bestemming is Monbazillac, iets ten zuiden van Bergerac. Ons doel is te overnachten op de cp Chateau du Haut Pezaud (sitecode 22220). Na een mooie rit via Tarbes, Auch, Agen en Villeneuve-sur-Lot komen we rond 14.00 uur aan op het wijngoed van Christine Borgers. Toch weer een prachtige plaats uitgekozen met mooi uitzicht over de wijnranken.
In de vroege avond kunnen we bij Christine een aantal heerlijke wijnen proeven. Ook nu weer wijn gekocht uit deze Bergerac streek.

IMG_1365 IMG_1366 IMG_1369

Verder naar Week 3