Week 2 Nederland september 2021

Week 2 Nederland september 2021

 

Dag 8 – Donderdag 16 september – Sint Jacobiparochie – 66km

Camperpark Zwarte Haan in Sint Jacobiparochie – sitecode 9490

In Drachten langs de route naar de volgende overnachtingsplaats doen we eerst weer boodschappen bij een Lidl. Ook tanken we er diesel zodat we weer vooruit kunnen. Het plan was eerst te overnachten op een minicamping in Sint Annaparochie, maar we besluiten toch te kiezen voor de 6km verderop gelegen camperplaats Zwarte Haan in Sint Jacobiparochie. Deze CP bij het gelijknamige restaurant ligt tegen de Waddenzeedijk. We plaatsen de camper op een van de nog vele vrije plaatsen.

Als ik de keggen tegen de voorwielen heb gelegd om de camper wat meer waterpas te zetten start de camper ineens niet meer. Een klik hoor ik en geen stroom meer. O nee, toch niet weer zoals we vorig jaar hadden in Frankrijk? Ik wil eerst maar eens de spanning van de startaccu meten met een multimeter om te ontdekken wat er aan de hand is. Met de multimeter bij de hand open ik het luik voor de bestuurderstoel waaronder de startaccu zich bevindt. De minpool van de accu is verbonden met een makkelijke clip die je los en vast kunt klikken. Als ik die beroer zie ik dat hij los zit. Mogelijk heeft de beheerder van de stalling de clip niet goed vast geklikt. Deze clip wordt namelijk door de beheerder los geklikt wanneer de camper in de stalling op zijn plaats staat om zo alle spanning van de startaccu te halen. Zo blijft tijdens de winter en lange stalling de accu op peil en loopt niet leeg door sluipverbruik. Wanneer ik de clip weer goed vast klik, is de spanning terug en werkt alles weer normaal. Een opluchting gelukkig! Snel staat de camper nu op de keggen en mooi recht.

Vandaag eens geen fietstocht. Geen zin om te fietsen, we maken een korte wandeling de Waddenzeedijk op en spotten er met de verrekijker veel vogels. Verder doen we het lekker rustig aan en zitten heerlijk bij de camper in de zon. Morgen gaan we de afsluitdijk over.

 

 

Dag 9 – Vrijdag 17 september – Julianadorp – 94km

SVR Camping Mariahoeve in Julianadorp – sitecode 21228

In Julianadorp vlak bij Den Helder willen we twee dagen overnachten op een minicamping. De rit over de afsluitdijk gaat ondanks de werkzaamheden daar voorspoedig en zonder files komen we aan bij de minicamping waar we graag willen staan. Het is SVR Camping Mariahoeve waar 25 plaatsen mogelijk zijn.

We worden vriendelijk begroet door Tiny en haar herdershond Dora. Met de vraag of er een plaatsje vrij is voor twee nachten vindt ze nog een laatste plekje voor ons en staan we hier prima. Zo half september blijken de meeste campings in deze regio allemaal redelijk vol te staan. Als we eenmaal de camper op de plaats hebben staan, gaan we een strandwandeling maken. Het strand ligt op loopafstand van de camping. We maken de wandeling over het strand naar paviljoen Citadel waar we heerlijk in de zon uit de wind op het terras genieten van een speciaal biertje.

 

Dag 10 – Zaterdag 18 september – Julianadorp – 0km

Vandaag gaan we fietsen op Texel. Via internet heb ik de tickets voor de veerboot al gekocht. Vanaf de camping is het ongeveer tien kilometer fietsen naar de haven. Omdat ’s morgens de veerboot elk half uur vertrekt hoeven we niet lang te wachten. Na een kleine 20 minuten varen fietsen we het eiland op en gaan we rechtsaf over de dijk richting Oudeschild. We fietsen de route ‘De Waal, De Koog en Oudeschild’ van 35km.

In pittoreske dorpje Oosterend gaan we lunchen op het terras van bistro ’t Kerckeplein. Een mooie en lekkere stop op deze leuke fietsroute. De route gaat verder naar de andere kant van Texel. Na De Koog fietsen we door een mooi duinengebied, het Nationaal Park Duinen van Texel.

Voordat we later de veerboot naar Den Helder weer terug nemen willen eerst nog ergens een drankje doen op een terras. We besluiten naar Den Hoorn te fietsen alvorens naar de haven. In het kleine dorp zien we wel een terrasje, maar helemaal vol, geen plaats. Jammer, dan maar door naar de haven. Iets voor half vier zijn we bij de veerboot, waar de eerst volgende pas om vier uur gaat. We nemen plaats bij een cafetaria waar we genieten van een heerlijk ijsje.

In Den Helder nemen we een andere fietsroute terug naar de camping. We fietsen bij de haven het fiets/wandelpad op die door de duinen gaat en komen langs vuurtoren ‘Lange Jaap’ die vanwege de slechte staat waarin dit monument zich verkeert nu in het nieuws is. Het is een hele mooie route door de duinen langs de Noordzee die we vlak bij de camping verlaten.

 

Dag 11 – Zondag 19 september – Harmelen – 117km

CP Polderhaan in Harmelen – sitecode 78033

Op de camperplaats Polderhaan in Harmelen in de provincie Utrecht worden we begroet door een heus orkest. Een kunstwerk van Jos, de beheerder van de CP. Op en rond de gehele CP zie je deze en andere kunstwerkjes van Jos terug. We worden hartelijk begroet door Jacqueline op de vrolijkste camperplaats van Utrecht zoals ze zelf zeggen. We kiezen een mooie plaats uit nadat we de vuilwatertank hebben geleegd en de schoonwatertank hebben gevuld met drinkwater.

Na de lunch fietsen we naar Kasteel De Haar in Haarzuilens. Dit prachtige kasteel ligt op ongeveer 15 minuten fietsen. We hebben gisteren al toegangskaarten gekocht voor het kasteel en de grote tuin, helaas ook hier weer met een toegangstijdslot. Dat is pas om 15 uur, maar we kunnen eerst buiten de tuinen in. Het is prachtig zonnig weer en we wandelen hier heerlijk rond. We proberen iets eerder het kasteel in te komen, maar het toegangspoortje blijft voor ons nog dicht. Dan gaan we even een terrasje op voor koffie. Tegen drieën proberen we het nog eens en dan lukt het wel om binnen te komen. Niet alleen buiten, maar ook binnen is het een prachtig kasteel. We lopen op eigen tempo de open gestelde vertrekken door en vinden het allemaal erg mooi.

Anderhalf uur later fietsen we weer terug naar de CP en nemen we plaats op een van de picknickbanken. Onder het genot van een biertje en wijntje vraag ik aan beheerder Jos naar de mogelijkheden om een van het muzikanten kunstwerk te kopen. Een bordje bij het orkest vermeldt namelijk dat je ze kunt kopen. Omdat ik in ons orkest waarin ik speel de paukenist ben wil ik graag weten of ik die kan kopen. Jos vertelt dat hij in de winter een aantal bestellingen gaat maken en daar kan de paukenist ook bij. Na een prijsafspraak bestel ik deze muzikant met niet op drie maar zoals ik zelf speel op vier pauken. We zullen de winter afwachten tot het kunstwerk klaar zal zijn om af te halen in Harmelen.

Update:

Op dinsdag 14 december rijden we met de personenwagen naar Harmelen, want we kregen een paar dagen daarvoor een berichtje van Jos dat het kunstwerk klaar is en opgehaald kan worden. Bij ons bezoek worden we weer hartelijk ontvangen door Jos en Jacqueline. De mier als paukenist met vier pauken staan klaar in de loods en het is erg mooi geworden. Thuis in ons tuintje heeft het kunstwerk een definitieve plaats gekregen. We zijn er erg blij mee!

  

 

Dag 12 – Maandag 20 september – Rucphen – 99km

Eerst een afspraak in Breda

We moeten vandaag terug naar Brabant. Eerst naar Breda om precies te zijn waar ik om 14 uur een afspraak heb bij de bedrijfsarts. Dat zal omdat ik bijna een jaar in de ziektewet zit een eerstejaarsevaluatie zijn. Rond half twaalf verlaten we de mooie CP in Harmelen en rijden naar Breda. Het kantoor waarin de bedrijfsarts zijn spreekuur houdt ligt op een industrieterrein en we kunnen er makkelijk met de camper komen en parkeren. Daar aangekomen lunchen we eerst in de camper voordat ik me bij de arts meld. Na een klein uur zijn we daar klaar met evalueren en kunnen we verder. Omdat het al rond drie uur in de middag is rijden we niet te ver en gaan we overnachten op de CP in Rucphen 18km verder.

CP De Rucphense Weide in Rucphen – sitecode 94928

Camperplaats De Rucphense Weide is nog een vrij nieuwe CP met plaats voor 35 campers. Bij aankomst staan er behoorlijk wat campers, maar een vrije plaats is snel gevonden. We maken even een korte wandeling door het dorp, niet al te ver van de CP, maar we vinden geen terras wat open is en het centrum stelt ook niet veel voor zodat we weer snel terug zijn bij de camper. Na het avondeten komt de beheerder het staangeld van € 13,50 ophalen. Dat is inclusief stroom en water.

 

Dag 13 – Dinsdag 21 september – Kwadendamme – 66km

Minicamping ’t Kwedammertje in Kwadendamme – sitecode 84730

Het zou eerst het plan zijn om in Rucphen twee nachten te blijven en er vandaag een fietstocht te maken, maar gisteren besloten we hier toch niet te blijven. We gaan naar de provincie Zeeland, naar Kwadendamme. Deze plaats, die ligt in de Zak van Zuid-Beveland, zouden we aan het eind van deze vakantie pas aan doen maar ook dit hebben we gewijzigd. Ik had gisteren al gebeld met minicamping ’t Kwedammertje of er plaats is.

Ook op de camping in Kwadendamme worden we hartelijk begroet door Marianne. Ze loopt met ons eerst even over de camping en wijst ons een aantal vrije plaatsen aan waar we eventueel willen staan. En een hele mooie plek kiezen we met prachtig uitzicht. We spreken af voor twee nachten, maar het zullen er uiteindelijk vier worden, want het bevalt ons hier zo goed.

Na de lunch gaan de fietsen weer van de camper en we gaan Goes verkennen. Maar eerst bezoeken we net buiten Kwadendamme Berkenhof’s Tropical Zoo. Jaren geleden zijn we hier ook al eens geweest, toen met de stoomtrein Goes – Hoedekenskerke en weer terug we deze plaats ook aan deden. Het zijn vooral prachtige vlinders die je hier kunt bewonderen en vrij in het gebouw rond vliegen. Maar vergeleken met het eerdere bezoek is het nu veel groter geworden, meer uitgebreid en ook meer soorten andere dieren. Ook is er een leuke speelplaats met zand en water bij gekomen voor de kleintjes. Ook nu weer de moeite van een bezoek waard. We fietsen verder naar Goes dat een mooie binnenstad heeft. Nadat we de fietsen aan de rand van het centrum hebben geparkeerd, lopen we de binnenstad in en nemen we plaats op een terrasje op deze eerste herfstdag, maar met nog steeds mooi (na)zomerweer.

  

 

Dag 14 – Woensdag 22 september – Kwadendamme – 0km

In Nieuwdorp dicht bij Borsele gaan we het Bevrijdingsmuseum Zeeland bekijken. Met de zo makkelijke fietsknooppunten zet ik de route er heen uit die gaat door de dorpjes Nisse, ’t Vlaandertje en ’s-Heerenhoek.

Ontstaansgeschiedenis

Het museum is ontstaan uit de particuliere collectie van Kees Traas (1958).

Het dorp Nieuwdorp in Zuid-Beveland wordt bevrijd op 30 oktober 1944. De vader van Kees, Lau Traas, is dan 18 jaar oud. Om te kunnen helpen met de bevrijding van Nederland besluit hij zich aan te melden als oorlogsvrijwilliger bij het Canadese leger. Later wordt deze groep oorlogsvrijwilligers onder de naam Bataljon Zeeland uitgezonden naar voormalig Nederlands-Indië. Pas in februari 1948 komen ze terug in Nederland.

Vanwege het verblijf van vader Lau in Nederlands-Indië, ontstaat er bij Kees al snel interesse voor de Tweede Wereldoorlog en het Bataljon Zeeland. Van zijn dorpsgenoot Klaas Schoolmeester krijgt hij een Canadese helm, die deze in 1944 op de Sloedam had gevonden. Het wordt het eerste stuk van een imposante verzameling die na verloop van tijd niet minder dan 40.000 objecten omvat.

In 2001 besluit Kees om zijn complete collectie onder te brengen in een stichting om ervoor te zorgen dat niet alleen de objecten, maar ook de verhalen bewaard zullen blijven voor toekomstige generaties. De collectie wordt tot 2006 geëxposeerd in een authentiek Zeeuwse boerderij.

Bron: https://bevrijdingsmuseumzeeland.nl/over-ons/ontstaansgeschiedenis/

Een prachtig museum met een grote collectie spullen uit de tweede wereldoorlog. We zijn zelfs verrast omdat het museum veel groter is dan we dachten.

  

  

  

 

Verder naar week 3