Week 2 Noorwegen 2017
Dag 8 Woensdag 2 augustus – Sjoa 35km
Het is maar een korte verplaatsing van slechts 35 kilometer naar Sjoa. Een korte maar mooie route over weg 257 langs de rivier de Sjoa, waar we later over zullen raften. We gaan namelijk naar het Sjoa NWR Raftingsenter. Hier zullen we twee nachten staan op de bijbehorende camping van de rafting organisatie.
Dag 9 Donderdag 3 augustus – Rustdag 0km
Vandaag op mijn 59e verjaardag gaan we raften. Nooit eerder gedaan dus spannend en met gezonde zenuwen melden Anita en ik ons om 10 uur bij de receptie. Een groep van totaal 18 personen hebben deze dag uitgekozen voor het raften. We krijgen eerst een korte uitleg hoe deze dag er uit gaat zien en vullen daarna een formulier in. Hierna ontvangen we het wetsuit, schoenen, helm en reddingsvest. Het feest kan beginnen! Na een busrit van 25 minuten komen we aan op de startplek bij de Sjoa. Hier volgt eerst een uitgebreide veiligheidsinstructie en leren we enkele belangrijke commando’s. Dan gaan we los. Met drie rubberen boten gaan we stroom afwaarts. Het gaat er soms ruig aan toe, maar alles valt reuze mee. Geen last meer van zenuwen, maar vooral genieten van het spektakel, de prachtige natuur en het mooie zonnige weer. We zullen zo’n drie uur onderweg zijn als we aanmeren op de finishplaats. Het was geweldig leuk en een ervaring rijker. Na de terugrit van 10 minuten volgt er een warme lunch. We hebben zeker geen spijt van deze activiteit. ’s Avonds wordt de bewolking dikker en gaat het regenen.
Vanwege deze natte activiteit was het niet mogelijk een fotocamera mee te nemen. Deze foto’s komen van de website van de organisator.
Dag 10 Vrijdag 4 augustus – Åndalsnes 148km
Het heeft de hele avond en nacht geregend en als we na twee dagen bij het Raftingsenter vertrekken regent het nog steeds. We rijden over de E6 richting Otta. Hier gaan we eerst even het stadje in om er kronen te pinnen en enkele boodschappen te doen. We rijden over de E6 naar Dombås waar we de E136 oprijden richting Åndalsnes. Doel is het Trollstigen bezoekerscentrum (sitecode 43712), maar op deze mix parking overnachten zie ik niet zitten. Na ons bezoek aan het infocentrum besluiten we 750 meter verderop naar camping Trollveggen te rijden. Hier kunnen we zonder problemen een plaats uitzoeken en we staan hier erg mooi. Het is inmiddels droog en maken vanaf de camping een wandeling naar de Eiafossen. Op een klein strandje genieten we van de schoonheid en het bulderende water. Ook later weer in de avond gaat het regenen, weer de hele avond en nacht.
Dag 11 Zaterdag 5 augustus – Geiranger 86km
We gaan vandaag naar Geiranger en de route gaat over de Trollstigen (weg 63). Het is een flinke klim met soms smalle stukken op deze toeristische weg. We gaan vroeg op weg om de drukte daar voor te blijven. Om 07.30 uur rijden we omhoog en het is nog heerlijk rustig. Helaas hangen bijna de gehele route omhoog de bergen in de wolken door het regenachtige weer, jammer. Zonder tegenliggers komen we boven en stoppen hier even om naar de waterval te gaan kijken. Het uitzicht naar beneden wordt door de mist belemmerd. Hierdoor is deze stop van korte duur en gaan we verder berg afwaarts. Na de veerovertocht van Linge naar Eidsdal volgt er nog een spectaculaire afdaling naar onze eindbestemming Geiranger. Ook hier is het fjord tijdens de afdaling moeilijk te zien door de regenwolken. We melden ons bij de receptie op de Geiranger Camping (sitecode 28859) en betalen voor twee nachten. Voor morgen hebben we een rondvaart geboekt door het fjord. Ondanks de regen wandelen we wat rond en lopen we ’s middags de lange trap op langs de grote waterval. Boven volgt een mooi uitzicht over het fjord en de camping.
Dag 12 Zondag 6 augustus – Rustdag 0km
We blijven twee dagen op de camping in Geiranger waar ’s morgens in het fjord twee cruiseschepen door drie kanonschoten worden verwelkomd. Om kwart over elf staan we op pier 2 klaar voor de rondvaart door het fjord. Deze trip hebben we thuis al vast gelegd. Het is een niet al te grote boot, de West Sea, maar we hebben een mooie plaats voor op het dek. Het is bewolkt maar droog met veel minder laag hangende bewolking waardoor het zicht in het fjord nu goed is. We maken een hele mooie tocht van anderhalf uur naar het eind van het fjord en terug. Tegen enen zijn we terug en komt de zon er een beetje door. De rest van de middag wandelen we wat, kopen enkele souvenirs en doen we verder lekker rustig aan. Satelliet tv is hier door de hoge bergen rondom de camping niet te ontvangen, waardoor we helaas de Nederlandse Leeuwinnen niet Europees voetbalkampioen zien worden. Via de smartphone en de NPOradio1 app kunnen we de wedstrijd wel volgen.
Dag 13 Maandag 7 augustus – Stryn – Gamle Strynefjellsvegen – 56km
Als we na twee dagen uit Geiranger rijden is het droog. Boven op de berg waarop we omhoog rijden zien we blauwe lucht. De weg 63 uit Geiranger gaat weer steil omhoog. Het is weer een prachtig gebied waar we door rijden. Na iedere bocht zien we weer een schitterend panorama. Na enige tijd rijden we de 15 op. De weg is hier breed en overzichtelijk want het gaat over een soort hoogvlakte. Bij Grotli slaan we rechtsaf naar de Gamle Strynefjellsvegen, dit is weg 258.
Gamle Strynefjellsvegen is een stukje cultureel erfgoed dat meer dan 100 jaar oud is. Tussen het bergdorp Skjåk en de fjordenplaats Stryn waren vroeger verschillende wegen voor het transport van mensen en noodzakelijke goederen. Het was een moeilijke, inspannende en vervelende reis. In 1881 werd besloten om tussen Grotli en Hjelle een nieuwe weg te bouwen. Zweedse en plaatselijke werkmensen, van beide kanten van de bergen, werkten mee aan het zware bouw werk.
In 1894 was de weg, een meesterwerk van bouwkunde en wegenbouw, klaar voor gebruik. In 1978 werd de oude Strynefjellsvegen vervangen door een 12 kilometer lange nieuwe weg met 3 tunnels. Deze weg is het hele jaar geopend. Niettemin is het de oude weg die uitzicht en perspectief biedt. De contrasten in de natuur zijn op deze weg te zien; met de, door de gletsjers afgeschuurde, afgeronde vormen in het oosten tot de hellingen en meer steile topografie in het westen.
Gamle Strynefjellsvegen is gedurende de winter gesloten en gaat in juni weer open. Het sneeuwruimen was tot in de vijftiger jaren van de vorige eeuw handwerk. In die tijd moesten 200 mannen met schoppen, door meters hoge sneeuwwallen, kilometers lang een weg banen. Tegenwoordig worden de wegen door sneeuwschuivers in een mum van tijd schoongemaakt. Gamle Strynefjellsvegen ligt tussen Grotli en Videsæter en is 27 kilometer lang.
De twintig kilometer naar het Stryn Sommerski Center waar we willen overnachten gaat het grootste deel over grind. Ondanks de smalle weg en grind gaat het zonder problemen. Enkele tegenliggers kunnen we makkelijk passeren bij de vele uitwijkstroken. Het is een geweldig mooi gebied om hier door te rijden en we nemen er dan ook de tijd voor. Bij het ski station is plaats genoeg en de camper staat hier mooi vlak. Het is licht bewolkt en we maken eerst een wandeling met de hond. Langs de weg liggen nog hele stukken met sneeuw. Na de wandeling zitten we nog heerlijk voor de camper genietend van de prachtige natuur en het mooie weer. ’s Nachts staan we hier helemaal alleen, wat een rust!
Dag 14 Dinsdag 8 augustus – Fjærland 176km
Het is ’s avonds snel weer bewolkt geworden en een paar regenbuitjes zijn er gevallen. Het was ook behoorlijk koud geworden, maar dat is niet zo verwonderlijk zo hoog in de bergen. Anita was kort na het avondeten ziek naar bed gegaan. Ik heb me vermaakt met wat puzzelen en tv kijken, maar de kou dwong me om ook wat vroeger dan ik gewend ben de dekens op te zoeken.
Als we weer verder trekken is het droog en bewolkt. Reisdoel vandaag is Fjærland. We willen de gletsjer gaan bekijken en er eventueel overnachten. De afdaling vanaf het ski station naar de 15 is prachtig en weer spectaculair. In Stryn stoppen we even om de nodige boodschappen in te slaan en er diesel te tanken. Onderweg naar Stryn zag ik al een geel bord langs de weg aangeven dat de 60 naar Byrkjelo is afgesloten. Op de rotonde in Stryn wordt dat op een tweede bord nog eens bevestigd. Met de kaart op schoot zoeken we een alternatieve route om in Fjærland te komen. Dat kan alleen maar door verder de 15 te volgen naar Nordfjordeid en vandaar de E39 richting Byrkjelo. Bij Lote moeten we dan overvaren. Het is een stukje om, maar ook deze route is mooi en geen straf om te rijden. Keuze hebben dan sowieso niet. Deze route heeft een brede doorgaande weg, dus schiet het goed op. De veerboot hebben we mee en ook dat gaat vlot.
Bij de gletsjer vinden we snel een parkeerplaats maar je mag er niet (meer) overnachten. Na de korte wandeling naar de gletsjer rijden we acht kilometer verder naar het gletsjermuseum. Het bezoek aan dit museum is kort want het valt ons wat tegen. Een bordje op de parkeerplaats een paar kilometer verderop langs deze weg Fv152 waar we wilden overnachten geeft ook hier aan dat overnachten er niet is toegestaan. We besluiten te kiezen voor camping Bøyum, naast het gletsjermuseum. Een prima plaats.