Week 3 D-PL-SK-CZ

Week 3 Duitsland – Polen – Slowakije – Tsjechië

Dag 15 Vrijdag 3 augustus – Rustdag – 0km

Ook dit jaar zijn we weer met de camper op mijn verjaardag onderweg. Al vroeg ontvang ik op mijn smartphone de eerste felicitaties voor mijn 60ste verjaardag. Anita heeft wat versieringen aan de luifel aangebracht, zodat iedereen op de camping wel kan zien dat er hier wat te vieren valt. Rond half negen wandelen we naar de ingang van de grotten aan de andere kant van het dorp. We kopen kaartjes voor de lange tour die zo’n anderhalf uur met een gids zal gaan duren. In de grot is het 7 a 8 graden, maar we hebben allebei een vestje mee. Wel een groot verschil met buiten, waar het om negen uur al meer dan 25 graden is. We kunnen meteen al met de gids en kleine groep de grot in. Geen lange wachtrij deze bezienswaardigheid. Helaas doet de gids de tour alleen in de Tsjechische taal, maar als we iets willen weten kunnen we vragen stellen in het Engels. Wij houden het voornamelijk op kijken en foto’s maken. In deze landen moet je trouwens apart een klein bedrag bij je toegangskaarten betalen om foto’s te mogen maken of te filmen. Na anderhalf uur komen we weer naar buiten en voelen we meteen de warmte daar. Het was een hele mooie tour door deze druipsteengrotten, zeer de moeite waard.

 

 

 

Dag 16 Zaterdag 4 augustus – Tsjechië – Třeboň – 233km

Na de rustdag op mijn gezellige verjaardag rijden we weer een wat langere afstand, maar grotendeels over snelwegen. We gaan naar Třeboň. Deze plaats ligt ten oosten van de stad České Budějovice en niet al te ver van de Oostenrijkse grens. Het eerste deel gaat over goede binnenwegen. Bij de tweede stad van Tsjechië Brno gaan we de snelweg op richting Praag. Er wordt hier flink aan de weg gewerkt en dat is nodig want de autosnelweg is hier erg slecht. Gevolg is dat ik later ontdek dat er een wieldop is verloren, waarschijnlijk op dit stuk snelweg. Bij Velká Bíteš verlaten we de slechte autobaan en rijden binnendoor over weg 23. Ongeveer 85 kilometer voor onze eindbestemming is er een wegafsluiting, maar een omleiding staat niet duidelijk aangegeven. Als we via een andere weg verder rijden komen volgens het navigatieapparaat er een aantal kilometers bij. Het blijft lang onduidelijk of we wel in de juiste richting rijden als we opnieuw op een wegafsluiting stuiten. Weer moeten we kiezen voor een alternatieve weg en de kilometers lopen weer op. Uiteindelijk over een smalle landbouwweg en tien kilometer verder kunnen we weer weg 23 vervolgen en zitten we weer op de juiste route. De wegblokkades hebben ons zeker 20 kilometer en een half uur extra gekost.

We koersen naar Autokamp Třeboň – sitecode 63794, een grote camping aan een meer net buiten Třeboň. We mogen zelf een plaats uitzoeken en ondanks dat het er aardig vol staat vinden we een geschikte plaats. Tegenover de ingang van de camping ligt een mooi bospark met een kerk. Hier maken we een wandeling met Beau. Vanaf de camping rijdt er een toeristentreintje naar het centrum. We nemen dit vervoersmiddel en wandelen daarna het mooie plein op in dit centrum. We treffen het, want er staat een groot podium waarop een bigband zit te spelen. Rondom het plein zijn er genoeg terrasjes te vinden zodat we hier even kunnen genieten van de klanken van de muzikanten en uiteraard een Tsjechisch biertje. Terug op de camping zien we dat de schaarse vrije plaatsen nu ook zijn bezet. Voor één nacht is het wel een goede overnachtingsplaats, maar eigenlijk vinden we deze camping te groot en massaal. Het historische centrum en mooie bospark maakt daar in tegen weer veel goed.

 

Dag 17 Zondag 5 augustus – Tsjechië – Železná Ruda – 137km

Laatste overnachting in Tsjechië hebben we gepland in Železná Ruda. Deze plaats ligt vlak voor de Duitse grens. We vertrekken vroeg op deze zondagochtend en verlaten de drukke camping al om kwart over acht. Het is lekker rustig op de weg en als we door een deel van de stad České Budějovice over vierbaanswegen rijden gaat dit lekker vlot. Het laatste deel naar onze eindbestemming gaat door een mooi bosrijk en heuvelachtig gebied. Camping Železná Ruda – sitecode 51088 ligt langs de doorgaande weg naar Beieren, maar de drukte op deze weg valt reuze mee. Er is plaats genoeg op deze leuke camping die door jongeren wordt beheerd. We kunnen de camper op het gras plaatsen, maar de plaats is zo schuin dat we de camper niet recht kunnen krijgen met de keggen. We laten het maar zo voor deze laatste overnachting, hij staat wel schuin, maar te doen. Het weer is nog steeds erg mooi, de zon schijnt de hele dag en de temperatuur hier is zo rond de 28 graden. We luieren wat op de camping bij de camper en maken die middag ook nog gebruik van de douches. Aan het eind van de middag als Anita begint te koken, word ik ziek. Het begon met wat buikkrampen, maar al snel volgt er koorts en een beroerd gevoel. De avondmaaltijd sla ik maar over en kruip in bed. De volgende ochtend voel ik me weer wat beter. Nog wel wat buikkrampen en diarree, maar verder gaat het prima en we kunnen alles weer doen zoals gepland. 

 

Dag 18 Maandag 6 augustus – Duitsland – Eging am See – 103km

Gelukkig gaat het vandaag weer beter en kunnen we ons gepland bezoek aan het Museumsdorf Bayerischer Wald door laten gaan. Een korte rit van 66 kilometer naar Tittling komen we nog voor tien uur aan op een vrijwel lege parkeerplaats bij het openluchtmuseum. Ook onze Berner Beau mag mee en we wandelen in een rustig tempo het openluchtmuseum door. Het museum laat zien hoe de mensen in deze regio van Beieren vroeger leefden. Dit soort musea heeft altijd wel een grote interesse bij ons. Na anderhalf uur zijn we rond en vertrekken we weer. We willen 9 kilometer van het museumdorp overnachten op camping Schrottenbaummühle in Fürsteneck. Maar daar aangekomen bevalt ons de plaats niet. Het staat er op een enkele plaats voor een schuur na vol en op het grote grasveld mogen we met onze camper niet over een bruggetje. Dus rijden we 18 kilometer terug naar Eging am See. Op Bavaria Kur-und Sport Camping is wel plaats genoeg. Alleen zijn we net een paar minuten over twaalf daar en dan is de slagboom automatisch tot twee uur gesloten. We kunnen de camper voor deze twee uur op een plaats rechts van het hoofdgebouw plaatsen. De tijd tot de slagboom weer automatisch open gaat doden we door met Beau een mooie wandeling te maken. Iets voor tweeën rijden we de camper tot voor de slagboom en precies om twee uur gaat hij open en kunnen we de camping op. Van te voren had ik al over de camping een ronde gelopen en een leuke plek gezien. Daar plaatsen we de camper en we staan hier uitstekend. 

  

 

Dag 19 Dinsdag 7 augustus – Duitsland – Kelheim – 126km


Wohnmobilstellplatz “Am Pflegerspitz” Kelheim – sitecode 390

Kelheim heeft een vrij nieuwe camperplaats die naast de oude ligt. Op de oude camperplaats wordt de kermis opgebouwd als we daar zijn. De nieuwe CP is bijzonder mooi aangelegd. De plaatsen zijn gescheiden door haagjes. Er staan stroompalen en een betaalautomaat. Ook een sanistation ontbreekt niet. Vanaf de CP loop je vrij kort naar het centrum langs de brouwerij van het witbier Schneider Weisse.

Door de grind op de CP en de felle zon met hoge temperatuur voelt het wel warm aan op deze plek. We draaien daarom maar de luifel uit zodat we uit de zon naast de camper kunnen zitten. ’s Middags wandelen we het stadje in en drinken we een wit biertje van Schneider op het terras van de brouwerij. We lopen daarna even naar de oever van de Donau waar de rondvaartboten vertrekken door de Donaudurchbruch naar het klooster met brouwerij Weltenburg. We hebben namelijk deze tocht voor morgen gepland. Maar al informerend bij de kassa blijkt dat de boten vanwege de te lage waterstand door de droogte deze zomer niet kunnen varen naar Weltenburg. Dat is pech, want we wilden in Kelheim twee nachten blijven staan. Dat doen we dan niet, deze plek komen we later zeker nog eens terug en hopen dan wel naar Weltenburg te kunnen varen.

 

Dag 20 Woensdag 8 augustus – Duitsland – Leidersbach – 308km


CP Hofwiese Leiderbach – sitecode 10709

Omdat we maar een nacht in Kelheim blijven, liggen we weer een dag voor op ons routeschema. We gaan wel zoals gepland naar Rothenburg ob der Tauber, een rit van 187 kilometer. Al voor de lunch komen we hier aan op de CP bij het stadje. Slechts één plaats is er vrij. Een mooie wandeling door Rothenburg waar het druk is met vooral Aziatische selfistick toeristen. Het is een van de mooiste historische stadjes die we gezien hebben. We lunchen er en nemen ook nog even plaats op een terras van een hotel als we daarna weer terug wandelen naar de camper. Daar zijn we nog vrij vroeg in de middag en de plaats is eigenlijk niet geschikt om er fatsoenlijk buiten te zitten. De plaatst stinkt ook nog. Ik stel Anita voor om te vertrekken naar een plaats die op de route ligt maar niet gepland deze reis; Leidersbach. 

In het dorp Leidersbach is een gratis camperplaats Hofwiese – sitecode 10709. Via de A7 en drukke A3 gaat het redelijk. De laatste paar kilometer op de A3 hebben we wat filevorming vanwege wegwerkzaamheden, maar we staan niet stil. Als we het laatste stukje binnendoor rijden stuiten we op een wegafsluiting. We kunnen niet verder de laatste tien kilometer naar Leidersbach. We keren om en rijden een alternatieve route. Uiteindelijk kost het tien extra kilometers, maar we komen dan toch een half uurtje later eindelijk aan op de CP Hofwiese. Er staan slechts twee campers op deze mooie gratis plaats in een dorp met veel bruids- en avondmode winkels. Op de CP staat een stroompaal die voor 1 Euro 6 uur stroom levert. Ook een sanistation waar je het chemisch toilet en vuilwatertank kunt legen en schoon drinkwater kunt tanken is aanwezig. Hier blijven we twee nachten staan. 

  

 

Dag 21 Donderdag 9 augustus – Rustdag – 0km

Vanwege ons eerdere vertrek uit Kelheim liggen we weer een dag voor op het schema. Een rustdag op deze mooie en gratis CP maakt dat weer helemaal goed. We gaan vandaag een bewegwijzerde wandeling maken. Het wordt een Nordic wandelroute nr. 1 van zes kilometer rondom Leidersbach. Vanaf de CP lopen we bij de kerk de trappen op en volgen we de bordjes. De wandelroute wordt door middel van deze bordjes goed aangegeven. Als we aan de andere kant van Leidersbach door een bos wandelen komen we op de panorama kruisweg met beeltenissen en een kapelletje. Dan dalen we vrij steil af naar het beginpunt van deze wandeling, de CP.

Later die middag wandelen we ook weer via de kerk de trappen op en rechtsaf boven het dorp langs naar de Netto supermarkt voor wat boodschappen. Een wandeling van ongeveer twee kilometer. Het is warm en zonnig, maar net voordat we bijna bij de camper terug zijn betrekt de lucht en begint het enorm te waaien. Het gruis van de camperplaats waait ons tegemoet en net als we in de camper zijn barst er een onweersbui los. Mooi op tijd terug weer! 

 

Dag 22 Vrijdag 10 augustus – Duitsland – Idstein – 99km

Vandaag gaan we naar Idstein, ten noord-westen van Frankfurt. Idstein heeft ook een historisch centrum en bovendien een mooie CP aan de rand van dit centrum. Via de vierbaans B469 en A3 rijdt het vlot door en zonder files komen we lekker vroeg aan op de CP. Er staan enkele campers, maar plaats genoeg. De CP is een betaalde plaats, maar de betaling moet je doen in het toeristenbureau in het centrum. In een kwartier wandelen we het centrum in en gaan eerst het staangeld betalen. Na een rondgang door het niet al te grote historische centrum lunchen we op een terrasje van een bakkerij. De rest van de dag blijven we bij de camper en genieten we opnieuw van het mooie weer. De temperatuur is gelukkig iets lager. Met een 22 graden is het heerlijk weer.

 

Dag 23 Zaterdag 11 augustus – Duitsland – Mendig – 132km

De reis loopt op zijn eind, de laatste overnachting komt er aan. Maar voordat we naar Mendig rijden, gaan we eerst Burg Eltz bezoeken. Dit kasteel ligt in Wierschem, niet al te ver van Cochem. Het is een rit van 105 kilometer en over de rustige autobahn A3 en A48 zijn we al vroeg op de parkeerplaats van het kasteel. Om bij het kasteel te komen wandelen we over de toegangsweg erg steil naar beneden. Vanaf deze weg hebben we mooi zicht op het prachtige kasteel wat lager ligt. We kunnen nadat we de toegangskaarten hebben gekocht meteen aansluiten bij een kleine groep met Duitstalige gids. Hij leidt ons in een uur rond door diverse vertrekken van het kasteel. Wij vinden het een van de mooiste kastelen die we tot nu toe hebben bezocht. Ook de ligging in het dal is bijzonder. Na een kop koffie op het terras van de burcht moeten we weer omhoog. Maar dat doen we op deze erg steile weg niet lopend, we nemen de shuttlebus. Voor een paar euro zijn we in enkele minuten weer boven op de parkeerplaats. 

We rijden naar Mendig in slechts 27 kilometer van de burcht. Naast de Vulkan Brauerei staan we hier weer op een gratis CP. Er staan twee stroompalen met ieders zes aansluitingen en er is een sanistation. Mooie plek weer en het blijft toch super mooi dat er in Duitsland en Frankrijk veel van deze plaatsen zijn terwijl het in eigen land mede door toedoen van die verschrikkelijke Recron dit haast onmogelijke blijkt. Als afsluiting van deze mooie rondreis wil ik ook hier graag bij de brouwerij uit eten. Als ik de website bekijk en probeer de reserveren voor de avond blijkt dat niet (meer) mogelijk. Daarop besluit ik in het restaurant zelf maar eens poolshoogte te gaan nemen. Helaas blijkt het reserveringssysteem gelijk te hebben, het restaurant zit vanavond vol. Maar buiten op het terras van de brouwerij kunnen we wel eten, met dezelfde kaart als binnen en men kan voor het terras niet reserveren. We gaan even na half zes op goed geluk richting het terras en er zijn een paar tafeltjes vrij. In een lekker zonnetje eten we hier een heerlijke Duitse maaltijd en smaakt het Vulkan-bier prima. Een mooie afsluiting van opnieuw een geweldig mooie camper reis.

 

Dag 23 Zondag 12 augustus – naar huis – 253km

Het zit er op, we gaan weer naar huis. Rond kwart over acht verlaten we de rustige en mooie camperplaats in Mendig en rijden al snel op de autosnelweg A61 richting Venlo. Het is erg rustig op de weg, er is amper verkeer en dus gaat het lekker vlot. Iets over elven zijn we thuis in Midden-Brabant. We kijken terug op een perfect verlopen reis door Duitsland, Polen, Slowakije en Tsjechië. In Polen zijn we deze eerste keer alleen in het zuiden geweest, maar andere delen van Polen zullen we in de toekomst zeker gaan bezoeken.

 

Totaal gereden: 3.225km