Week 3 Engeland-Schotland

Week 3 Engeland – Schotland 2016

Dag 15 Maandag 22 augustus – Schotland – Fortrose 160kmGolspie-001

Door niet op de camping te overnachten maar verder te trekken, liggen we nu een dag voor op het schema. Ook vandaag zullen we nog een tweede dag op het gemaakte schema inlopen. Het is namelijk zwaar bewolkt als we om 7 uur vertrekken. We verlaten de plaats zo vroeg om zodat we hopelijk zonder tegenliggers de tien kilometer weer terug kunnen rijden naar de t-kruising. Slechts één auto komen we tegen, maar gelukkig net op een plek waar we elkaar kunnen passeren. Blij dat we zonder problemen de kruising halen rijden we verder onze route. Ook hier bijna alleen maar single road tracks, maar vlak en overzichtelijk.

Als we de A832 richting Inverness naderen besluiten we op de navigatie eerst te kijken of de afstand naar Golspie aan de oostkust veel verschilt met de eigenlijke bestemming in de buurt van Lairg. Het scheelt bijna niets en omdat het in de bergen dicht zit van mist en bewolking rijden we naar Golspie. We bezoeken daar Dunrobin Castle. Daar zijn we om 11 uur nadat we eerst boodschappen hebben gedaan in Dingwall bij een mega grote Tesco. Om half twaalf plaatsen we ons op de bankjes in de grote tuin van het kasteel voor de roofvogelshow. Met veel passie en humor vertelt de valkenier over de verschillende roofvogels die rakelings over onze hoofden scheren. Na deze leuke show bekijken we het kasteel van binnen, waar ook hier helaas filmen en fotograferen niet is toegestaan.

Golspie-002 Golspie-003

Het is nog zo’n 80 kilometer naar onze eindbestemming van vandaag in Fortrose. Onderweg stoppen we nog even voor het eten van een broodje en tegen half drie zijn we bij de ‘Fortrose Bay Campsite’. De camping ligt vlak bij de vuurtoren op Chanonry Point. Deze plek is bekend voor het spotten van dolfijnen. Planning was om hier twee dagen te blijven, maar omdat we nu twee dagen voor liggen op ons schema en het weer heerlijk zonnig en warm is, blijven we hier drie nachten staan. Dat geeft ons ruim gelegenheid om dolfijnen te gaan spotten. Er is voldoende plaats op de camping en na betaling bij de receptie plaatsen we de camper op een geweldig mooie plaats met uitzicht over het water en de baai. Als we kort daarna naar de vuurtoren wandelen (1,8 km), spotten we al de eerste dolfijnen.

Fortrose-001

Op de landtong van Chanonry Point bij de vuurtoren staan we niet alleen. Veel dolfijn spotters hebben zich net als wij verzameld om deze dieren met het opkomend water te kunnen zien. Bij vloed komen de dolfijnen de smalle zeestraat binnen zwemmen om er in de baai te jagen op zalm. We hebben geluk want we zien verschillende dolfijnen en een zeerob voorbij komen, prachtig! We zien zelfs vanuit de camper verschillende keren de dolfijnen boven het water uit springen.

 

Dag 16 en 17 Dinsdag 23 en Woensdag 24 augustus – 0 km

Ook op dinsdag en woensdag blijven we op de camping in Fortrose. Tijdens de drie dagen dat we in Fortrose verblijven, maken we diverse wandelingen naar het dorpen Fortrose, Rosemarkie en de vuurtoren. En het weer; licht bewolkt met een aangename 21 graden, terwijl het in Nederland ruim boven de 30 graden is met op het journaal een aankondiging van een hittegolf daar, zitten wij goed.

 

Dag 18 Donderdag 25 augustus – Schotland – Braemar 161km

Fort_George-001

Na drie fijne en relaxte dagen is het weer tijd om verder te gaan. Aan de andere kant van de baai ligt fort George. Volgens een Monument-001Britse dame die we op het strand bij de vuurtoren spraken is dit fort een mooie bezienswaardigheid. Reden om dit fort op weg naar onze volgende stop eerst te bezoeken. Vanaf Fortrose rijden we de baai rond en gaan over de brug bij Inverness. Vlak na het vliegveld rijden we door het dorp Ardersier waar aan het einde van de weg het fort zich bevindt.

Fort George is een groot fort wat nog steeds door militairen in gebruik is. Naast het fort ligt een groot schiet oefenterrein. Het museum in het fort is mooi en we zien veel van de Highland regimenten door de tijd heen. We zien er zelfs bij de kapel nog een monument wat is geschonken door de bewoners van de gemeente Waalwijk als dank voor de bevrijding van Waalwijk in oktober 1944.

Na dit bezoek rijden we een prachtige route richting Braemar. Onderweg in Tomintoul nog even een korte stop voor een lekker ijsje en wat souvenirs. We rijden door Braemar de bergen in en overnachten bij het Glenshee ski centre. Overnachten is hier gratis en stroom kost £5,-. We staan hier weer prima.

Glenshee-002 Glenshee-003 Glenshee-001

 

Dag 19 Vrijdag 26 augustus – Schotland – Lauder 225km

Het is nevelig op de berg van Glenshee als we ons weer gaan verplaatsen. We rijden naar Falkirk wat 135 kilometer van Glenshee ligt om daar het Falkirk Wheel te gaan aanschouwen.

Falkirk-wiel

Het Falkirk-wiel is een draaiende scheepslift genoemd naar de nabijgelegen stad Falkirk in centraal-Schotland. De lift verbindt het Forth and Clyde Canal met het Union Canal, waarbij een hoogte van 35 meter overbrugd wordt. De scheepslift werd voltooid in 2002. De volledige realisatie van het project kostte 84,5 miljoen pond. Voorheen waren deze kanalen verbonden met behulp van elf sluizen. Het is de enige roterende scheepslift ter wereld en wordt beschouwd als een uniek kunstwerk. De bassins, waar de vaartuigen zich in bevinden, zijn niet volledig aan het wiel bevestigd, waardoor ze parallel aan het grondoppervlak blijven. Zowel aan het grote wiel als aan het bassin zijn ringen gemonteerd. Zodra het wiel draait, zullen de ringen ten opzichte van elkaar draaien. Binnen anderhalve minuut is het wiel 180° gedraaid.

Falkirk-001

  

Daarna gaan we weer verder naar Lauder voor onze laatste overnachting in Schotland. We zijn welkom op de camping van Thirlestane Castle waar we weer een mooie plek hebben. Morgen verlaten we Schotland en gaan we in een aantal dagen door Engeland verder zuidwaarts.

 

Dag 20 Zaterdag 27 augustus – Engeland – Rainton 255km

Als we ons gereed maken voor vertrek van de camping in Lauder, schijnt de zon wederom. Tegen half tien rijden we een mooie route binnendoor naar Alnwick, zo’n 90 kilometer. De route gaat via Coldstream Engeland weer in en tegen elven zijn zijn we bij het kasteel van Alnwick. Het is een groot kasteel met tuin waar ook voor kinderen tal van activiteiten worden georganiseerd. Het kasteel stond decor voor de Harry Potter films en de populaire kostuumserie Downton Abbey.

Alnwick-001

Na dit bezoek rijden we verder naar onze overnachtingsplaats voor vandaag. In het gehucht Rainton achter een pub (Britstops), waar we welkom zijn. We hebben er zelfs stroom, wc en douche ter beschikking. ’s Avonds gaan we ook hier weer lekker eten. In de avond blijkt dat we niet de enige camper zijn om er te overnachten, we staan er in totaal met zeven.

Rainton-001

 

Dag 21 Zondag 28 augustus – Engeland – Woodborough 145kmFountain_Abbey-001

De plaats bij de pub in Rainton was mooi en goed, zo goed zelfs dat er in de loop van de middag en avond zoals ik al meldde nog zes campers bij kwamen. Na het ontbijt rijden we op advies van een medecamperaar naar de Fountains Abbey in Ripon. Dit voormalige klooster met zijn grote tuin staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Voordat we daar heenrijden pinnen we eerst nog ponden en doen er boodschappen in het centrum van Ripon.

De Abbey is een ruïne met prachtige tuinen en zeker een bezoek waard. We wandelen het gehele park rond en doen er zo’n twee uur over om de meeste onderdelen van het park te bekijken. Na de lunch rijden we verder in zuidelijke richting. We overnachten in Woodborough bij de pub/restaurant The Four Bells waar we vroeg in de avond eten. Het is er druk, misschien omdat het in Engeland een lang weekend is vanwege Bank Holiday. Het eten in The Four Bells is bijzonder goed. Het smaakt geweldig. De camper staat op de parkeerplaats bij de inn. Deze plaats is erg schuin en kunnen we de camper zelfs met de keggen niet recht krijgen. Als het later wat rustiger wordt op de parkeerplaats, kunnen we de camper wat verplaatsen zodat we beter en rechter staan. Morgen vullen we extra dag die we op ons schema nog voor liggen door een plek te zoeken in de omgeving van Cambridge.

 

Verder naar Week 4