Week 3 Frankrijk 2014

Week 3 Frankrijk 2014

Dag 15 Donderdag 24 april – Oradour-sur-Glane 172km

IMG_1383

Op zaterdag 10 juni 1944 werd een vredig en rustig boerendorp in de vroege middag omsingeld door de Duitsers. Alle bewoners werden uit hun huizen gehaald en verzameld op het plein. Vrouwen en kinderen moesten daarna de kerk in, de mannen werden in schuren gestopt. Met brandbommen werd de kerk in brand gestoken en de Duitsers opende het vuur op de schuren waarin zich de mannen bevonden. Tijdens dit verschrikkelijke bloedbad in Oradour-sur-Glane kwamen 642 mensen om het leven.

We bezoeken dit dorp op zo’n 22km afstand van Limoges waar alles zo is achtergelaten en gebleven zoals op die vreselijke zaterdag in juni 1944. Voordat je het verwoeste dorp in loopt kom je eerst in een ondergronds museum. Met een audio headset doorlopen we in onze eigen taal de verschillende zalen waarbij het verhaal wordt verteld van Oradour-sur-Glane voor, tijdens en na het bloedbad. Daarna lopen Anita en ik zonder woorden het verwoeste dorp door en zien de restanten van huizen en auto’s zoals achtergelaten op 10 juni 1944. We komen uit bij de kerk waarin weerloze vrouwen en kinderen op een verschrikkelijke wijze zijn vermoord door de Nazi’s. Ja dan word je even stil.

Oradour-sur-Glane Oradour-sur-Glane

Oradour-sur-Glane Oradour-sur-Glane

Oradour-sur-Glane Oradour-sur-Glane

IMG_1403

Na dit bezoek aan Oradour-sur Glane rijden we niet naar de camperplaats aan de andere kant van het dorp maar besluiten we te kiezen voor het 6km verderop gelegen dorpje Javerdat (sitecode 13785). Daar overnachten we op een kleine maar hele mooie gratis cp in het plaatsje en maken we na deze indrukwekkende middag een mooie wandeling met onze twee Berners.

 

Dag 16 Vrijdag 25 april – Murat le Quaire 184km

Murat le Quaire

De rit van vandaag voert naar het Centraal Massief in de regio Auvergne. We bezoeken in het departement Puy-de-Dôme de camperplaats Murat le QuaireLes Rives du Lac (sitecode 21764) in Murat le Quaire. Deze CP ligt op bijna 1100 meter hoogte op een voormalige camping.

We rijden eerst een stukje door de stad Limoges om vervolgens een prachtige route te volgen door Parc Naturel Régional de Millevaches en Limousin over heuvels en door bossen. Bij Ussel nemen even een klein stukje autosnelweg (tolweg) om niet door de stad te hoeven rijden.

We komen aan op de cp en er staat verder niemand, we zijn de enige. Na betaling met creditcard aan een paal kunnen we de cp op en ligt er een mooie plaats voor het uitkiezen. Door de bewolking voelt het fris aan en op de bergtoppen aan de andere kant van het dal ligt nog wat sneeuw. Een paar uur later krijgen we gezelschap van een Engelse camper. We maken even kennis met het echtpaar en hebben even een gezellig praatje. Zij komen uit het noorden van Engeland en bezoeken vaak het Lake District en Schotland. Zouden wij eens naar Schotland gaan met de camper wil hij graag een aantal mooie plaatsen adviseren. We wisselen onze e-mail adressen uit, wie weet komt het eens van pas.

 

Dag 17 Zatedag 26 april – Jaligny-sur-Besbre 160km
Tijdens de voorbereidingen van deze rondreis kwam ik een B&B tegen met camperplaatsen in Saint Prix (sitecode 12882). Deze door Nederlanders geëxploiteerde accommodatie lag mooi op de route en gaf ons aanleiding hier een overnachting proberen te maken. Onderweg bezoeken we eerst nog even de Puy de Dôme.

Puy de Dôme Puy de Dôme Puy de Dôme

De puy de Dôme is een grote lavakoepel en een van de jongste vulkanen in het Centraal Massief in Auvergne met een hoogte van 1464 meter. De vulkaan behoort tot de Chaîne des Puys. De vulkaan ligt zo’n 10 km van Clermont-Ferrand. Het departement Puy-de-Dôme is naar de vulkaan genoemd. De laatste uitbarsting van de Puy de Dôme vond plaats rond 5760 v.Chr., zodat de vulkaan tegenwoordig als uitgedoofd wordt beschouwd. We maken ons daarom zeker niet druk dat er gerommel te horen valt. Met een elektrische tandradbaan gaan we naar boven. Deze rit met de trein duurt ongeveer een kwartiertje. Boven op de berg hebben we een fantastisch uitzicht over de streek en de stad  Clermont-Ferrand.

Na ons bezoek op de berg vervolgen we de route richting Saint Prix. We rijden door de stad richting Riom en Vichy. Tijdens de rit begint het te regenen wat het rijden iets minder plezierig maakt. Onderweg doen we nog even wat boodschappen en eten we wat in de camper. De regen klettert nu flink op de camper, maar we zitten droog. Het laatste stuk naar Saint Prix gaat soepel en het is inmiddels weer droog geworden. Als we door Lapalisse rijden doemt een groot kasteel voor ons op. We zijn bijna in Saint Prix. Als we bij de B&B aankomen blijkt deze gesloten. Jammer, we besluiten de alternatieve cp op te zoeken. Bij iedere overnachtingsplaats op mijn schema heb ik ook een alternatief. We rijden 25km noordelijker naar het dorpje Jaligny-sur-Besbre (sitecode 12934). Volgens Campercontact zou in het dorp een gratis cp moeten zijn en dat is juist. Van de vijf plaatsen die er beschikbaar zijn, is er een plaats reeds bezet. We lozen eerst de vuilwatertank en vullen de schoonwatertank om daarna de camper te parkeren. We maken ook gebruik van de gratis stroomaansluiting. Mooie cp en helemaal gratis. We maken een korte wandeling door het dorp en vinden de bakker al vrij snel. Even wat lekkers voor bij de koffie meenemen komen we daarna uit bij een kasteel. Helaas privé bezit en niet toegankelijk voor publiek keren we terug naar de camper.

Jaligny-sur-Besbre

Net buiten het dorp en vlak bij de cp staat een oude fabriekshal die nu dienst doet als discotheek. Het is zaterdag en dus gaat deze disco vanavond open voor de jongeren uit de omgeving. Rond 21.00 uur begint het af en aan rijden van auto’s richting disco. Tot zeker middernacht hoor ik de auto’s langs onze camper rijden, maar gelukkig blijft het de hele nacht rustig bij onze slaapplek.

 

Dag 18 Zondag 27 april – Saussey 159km

De enige overnachtingsplaats die ik vooraf heb vastgelegd is Le Vernois du Bas (sitecode 12133) in Saussey. Bij deze B&B hebben Dick en Erlynn plaats voor 3 tot 4 campers. Ook deze plaats heb ik in de voorbereiding gevonden en las tevens hele positieve recensies over met namLe Vernois du Base de kookkunsten van Dick. We hadden daarom al vooraf besloten hier voor twee nachten een plek op de camperplaats te reserveren en op zondagavond mee te eten. Vroeg in de middag na een mooie rit komen we aan. Wat een mooie plek, geweldig! Een smalle korte toegangsweg komt uit bij deze mooie locatie. We worden meteen begroet door Zucchero, de Berner Sennehond, die ook kennis maakt met onze beide berners. Ook Dick en Erlynn komen ons welkom heten en we spreken af ’s avonds om half acht aan tafel plaats te nemen. Ondertussen settelen we ons en maken een mooie wandeling door dit prachtige boerenlandschap.

Als we om half acht plaats nemen aan tafel heeft Dick al de nodige voorbereidingen getroffen om voor ons en hun zelf een heerlijke vijf gangen maaltijd voor te schotelen. Na het uitzoeken van een heerlijke fles wijn genieten we inderdaad echt van Dick zijn kookkunsten. Tijdens het eten buurten we gezellig en komt mijn muzikale hobby ter sprake. Dick vindt het geweldig en laat zelfs zijn saxofoon aan ons zien. Wat een gastvrije mensen hebben we hier getroffen!

 

Dag 19 Maandag 28 april – Saussey – Rustdag

IMG_1462

Ook de volgende dag verblijven we met veel plezier op deze plaats. Het weer is heerlijk zonnig en goed van temperatuur waarbij we een lange wandeling maken over de landweggetjes en door het bos. We zien daar zelfs nog een vos en later ook een ree op ons pad staan. Ook Beau en Senna wandelen weer met ons mee.

 

Dag 20 Dinsdag 29 april – Juzennecourt 189km

Flavigny-sur-Ozerain

Na dit geweldige verblijf op Le Vernois du Bas gaan we ons weer verplaatsen naar het noorden. Onderweg bezoeken we Flavigny-sur-Ozerain. Een mooi dorpje, aangewezen door “Les Plus Beaux Villages de France”. Deze onafhankelijke organisatie wijst dorpen in Frankrijk aan die zij de mooiste vindt. Voor ieder dorp die de organisatie heeft gekozen geeft zij aan waarop haar keuze is gebaseerd. De organisatie werkt vooral in het belang van het Frans cultureel erfgoed en het toerisme. Er zijn 156 dorpen aangewezen die tot de mooiste dorpen van Frankrijk horen. Flavigny-sur-Ozerain als schilderachtig dorp hoort daar naar onze mening zeker bij. Blikvanger van het dorp is de benedictijnenabdij. Sinds 1976 is in Flavigny de benedictijner Sint-Jozefsabdij van Clairval gevestigd. In de abdijgebouwen is een fabriek gevestigd die de bekende anijssnoepjes uit Flavigny (Anis de Flavigny) produceert. De fabriek is voor ons helaas niet toegankelijk, maar de winkel met de vele verschillende soorten anijssnoepjes wel. Hier kunnen we de snoepjes proeven en kopen die in de fabriek van de abdij zijn geproduceerd. Na ons bezoek aan de winkel wandelen we nog even door het prachtige dorpje om daarna de route naar Juzennecourt te vervolgen.

We verlaten departement Côte-d’Or in de streek Bourgogne en rijden de Champagne-Ardennen binnen. Het landschap is licht glooiend met vergezichten. Korenvelden en gele koolzaadvelden wisselen elkaar af. Het is met het zonnetje en strak blauwe lucht heerlijk toeren op de binnenwegen van deze streek. We arriveren vroeg in de middag in het gehucht Juzennecourt (sitecode 1208) waar de camperplaatsen zich bevinden op het pleintje voor het gemeentehuis. Opnieuw een geheel gratis plaats inclusief stroom. Je kunt hier ook gebruik maken van een toiletgebouw wat deze middag ook werd schoongemaakt. We staan ook hier weer erg mooi en rustig.

Flavigny-sur-Ozerain Flavigny-sur-Ozerain Flavigny-sur-Ozerain

Juzennecourt

 

Dag 21 Woensdag 30 april – Montherme 241km

Laatste echte dag van onze rondreis voordat we huiswaarts keren breekt aan. We verlaten na het ontbijt het rustige pleintje voor het gemeentehuis van Juzennecourt en rijden over de D619 richting Bar-sur-Aube. Na ongeveer 15km slaan we linksaf de D47 op naar Bayel. Hier komen we rond half elf aan bij de kristalfabriek waar om elf een rondleiding met gids van start gaat.

Bayel Bayel Bayel

Na de interessante rondleiding door de kristalfabriek gaan we naar onze laatste overnachtingsplaats. Deze ligt aan de Maas in de Franse Ardenne in Monthermé (sitecode 5541). Vanaf de kristalfabriek naar Monthermé is het een wat lange saaie rit. Als we door de stad Charleville-Mézières zijn gereden komen we in het bosgebied vlak bij Monthermé. Dit laatste stukje is weer mooi om te rijden. We komen aan in de plaats en slaan net voor de brug over Maas rechtsaf naar de camperplaatsen. Deze liggen aan de kade. Het is er druk, maar er is nog plaats. Met de neus van de camper richting Maas staan we hier erg mooi. Kort na onze aankomst haalt een vriendelijke dame van de gemeente het staangeld op.

Monthermé

 

Dag 22 Donderdag 1 mei – Naar huis 284km

Laatste dag is aangebroken, de trip naar huis. We vertrekken rond tien uur en rijden de brug op over de Maas. Aan de andere kant van Monthermé gaat het flink omhoog. De route gaat door een uitgestrekt bosgebied naar Givet waar we kort daarna België binnen rijden. Net voor Dinant slaan we de vierbaans N97 op richting de autosnelweg A4. Via Namen, Brussel en Antwerpen gaat het in een lekker tempo zonder files richting Breda. Rond half twee rijden we onze woonplaats binnen en zit onze drie weekse reis er op. Het was een fantastische vakantie!

Totaal gereden: 3.535km