Week 3 Italië 2019

 

Week 3 Italië 2019

Dag 15 Vrijdag 19 april – Republiek San Marino 273km

Camping Centro Vacanze San Marino – sitecode 6364

Een land, zeg maar mini staatje, waar we ook nog nooit zijn geweest, is ons volgende reisdoel. Een trip van 273 kilometer over snelwegen. Via tolwegen vanuit Venetië gaat het tot Bologna over de A57, A13 en A14 vlot. Alleen bij Bologna is het erg druk en rijdt het wat langzamer. Maar met een half uurtje vertraging komen we aan op de camping in San Marino. Inchecken gaat vlot, helaas geldt vanwege het Paasweekend de ACSI-kaart niet, zodat we het volle pond moeten betalen.

Het is een terrassencamping en sommige plaatsen zijn voor onze camper aan de korte kant. Ook zijn de meeste plaatsen omringt door hoge bomen, zodat satelliet tv daar onmogelijk is. Toch vinden we een geschikte plek die wat ruimer is en vrij zicht heeft voor onze satellietschotel. We staan hier dan ook weer prima. Omdat we nog steeds een dag voor liggen op ons reisschema, blijven we ook hier twee nachten. Morgen willen we de oude stad gaan bezoeken.

 

Dag 16 Zaterdag 20 april – Republiek San Marino 0km

Bij de receptie van de camping kopen we de de buskaartjes om de stad te kunnen bezoeken. Slechts € 1,- per kaartje, zodat we samen voor € 4,- retour kunnen reizen. Iets over tienen arriveert de bus bij de halte voor de camping. In twintig minuten zijn we bij de stadstoren waar we de stad in lopen. Meteen gaat het vrij steil omhoog door de straatjes. Bij de eerste toren ‘La Guaita’ en tweede toren ‘La Cesta’ kijken we hoog uit over de omgeving en zien we Rimini en de Adriatische zee. Het uitzicht is prachtig. We wandelen het hele stadje door en genieten van heerlijk ijs. Tegen enen nemen we de bus weer terug naar de camping. Ondanks de vele staanplaatsen op de grote camping staat het in de avond helemaal vol, waarschijnlijk vanwege Pasen. In de vroege avond gaan we uit eten in het restaurant naast de camping. Allebei nemen we de mix gril visschotel en dat is een prima keuze, want het smaakt geweldig lekker.

   

  

 

Dag 17 Zondag 21 april – Italië – Anghiari 137km

Na twee dagen San Marino zijn we weer op ons reisschema. Na het betalen van de staanplaats, wat hier behoorlijk aan de prijs is, vertrekken we richting Toscane. We gaan naar het stadje Anghiari. Maar eerst hebben we diesel nodig in de tank, want het niveau is vrij laag. Het is Paaszondag en de vraag is waar we kunnen tanken in San Marino. Bij twee onbemande tankstations lukt het niet om de nodige diesel in onze tank te krijgen, onze bankpassen worden niet geaccepteerd. We rijden richting Rimini San Marino uit en nemen de Autostrada A14. Daar vinden we wel een tankstation wat open is, maar de diesel is hier schreeuwend duur. We gooien toch maar de tank vol. Bij Cesena verlaten we de snelweg weer en het navigatieapparaat geeft aan dat de weg waar we op gaan de SS3bis over maar liefst 89 kilometer we zullen rijden. We hebben dan wel iets omgereden, maar het schiet wel goed op want deze weg is een vierbaans doorgaande weg. Wel zijn veel wegen in Italië in slechte staat.

Agriturismo Val della Pieve Anghiari – sitecode 22356

Nog voor de middag komen we aan op de CP in Anghiari. Bij Agriturismo Val della Pieve willen we graag overnachten. Als we het terrein oprijden, zien we twee campers op het erf staan en valt het erg tegen. Maar al snel komt de vriendelijke eigenaar op een scooter naar ons gereden en vraagt ons hem te volgen. Achter de boerderij een stukje lager gelegen komen we op de werkelijke CP. Een hele mooie plaats met werkelijk prachtig uitzicht. Er staan al vijf campers op deze CP, waar er tien maximaal kunnen staan. We kunnen de camper dus parkeren en kiezen voor plaats nummer acht. Er is stroom, een wc en douche. Prima plaats voor € 15,- per nacht. Na onze installatie en de lunch wandelen we naar het historisch centrum van Anghiari. Dit ligt niet ver van de CP. Het is een leuk middeleeuws centrum met smalle straatjes, een stadsmuur en heel veel oude mooie gebouwen.

 

Dag 18 Maandag 22 april – Italië – Assisi 86km

All’antica Mattonata Assisi – sitecode 52272

We maken op deze tweede Paasdag een uitstapje naar Umbrië. We gaan naar de bedevaartplaats Assisi. Het gaat weer voor het grootste deel over de SS3bis, dus weer schiet het goed op. Nog voor 11 uur komen we aan op de CP ‘All’antica Mattonata’ en hebben geluk. Er is nog precies één plaats vrij. Er staan zelfs campers voor de CP op het gras, maar wij hebben een officiële plek met stroom. We kijken vanuit de camper op het stadje dat hoog op een heuvel ligt. Prachtig! Om hoog in het stadje te komen kun je de bus nemen vlak bij de camperplaats of via een mooi aangelegde voetpad naar boven wandelen. Wij kiezen voor het laatste en lopen in een rustig tempo naar boven. Op de duizenden steentjes van het voetpad staan namen en plaatsen van mensen die waarschijnlijk door sponsoring hebben bijgedragen aan deze voetweg omhoog.

   

Op de foto is de camperplaats te zien. Klik op de foto voor een vergroting.

Er is in Assisi veel religie te zien, maar dat is niet zo verwonderlijk in een bedevaartplaats. Het gaat door heel het stadje flink omhoog. We vinden het wel zeer de moeite waard deze stop te maken, waar we bovendien op een hele mooie CP welkom zijn.

 

Dag 19 Dinsdag 23 april – Italië – San Gimignano 169km

Na onze terugkomst op de CP van Assisi is het gaan regenen en flink ook. Het viel er met bakken uit de hemel, de hele avond en nacht. Als we wakker worden is het droog, maar de voorspelling voor de komende dagen zijn niet gunstig. Voor het geval dat het inderdaad erg slecht wordt zoek ik naar alternatieve bestemmingen. Bijvoorbeeld richting Zuid-Frankrijk. Maar ook daar wordt veel regen verwacht. Dus besluiten we voorlopig ons verdere schema aan te houden. 

We gaan terug naar Toscane, naar San Gimignano. Het is een tocht van 169 kilometer. Ook dit gaat weer grotendeels over semi-autosnelwegen. Onderweg zien we vanaf de snelweg een Lidl supermarkt waar we de nodig boodschappen doen. Rond half een komen we bij San Gimignano op de camping aan. We hebben weer geluk, want de camping staat grotendeels vol, maar omdat we maar één nacht blijven kunnen we kiezen uit de nog vier beschikbare plaatsen. Plaats 25 lijkt ons wel het meest geschikt en hebben bovendien op die plek hoogstwaarschijnlijk satelliet tv. Na het melden bij de receptie dat we voor deze plek hebben gekozen, mogen we de camping op rijden. Precies tussen de bomen vindt de automatische satellietschotel de juiste satelliet en kunnen we vanavond het NOS-Journaal gewoon zien. Na de lunch gaan we het stadje bezoeken. Op ongeveer 2,5 kilometer omhoog ligt het historisch centrum. Bij de receptie kunnen we ook hier weer buskaartjes kopen en net op tijd bij de halte waar de bus is aan komen rijden kunnen we mee.

  

Het oude stadje is erg mooi. San Gimignano is bekend om zijn veertien torens die het silhouet van de stad domineren. Deze zijn tussen de 12e en 14e eeuw door rijke families opgetrokken. De torens deden dienst als woning en versterking, maar vooral als prestigeobject. Tijdens de strijd tussen rivaliserende families, ofwel tussen aanhangers van enerzijds Welfen en anderzijds Ghibellijnen, verschanste men zich tussen de torens en vocht men daar hun vaak bloedige vetes uit. Op haar hoogtepunt had de stad 72 torens. In de late middeleeuwen was deze stad erg welvarend omwille van diens ligging aan de pelgrimsroute naar Rome. Maar de pestepidemie van 1348 en later de omlegging van de pelgrimsroute betekenden de economische ondergang, maar wel het behoud van zijn middeleeuwse karakter. In 1990 is het historische centrum van San Gimignano opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. San Gimignano is een van de best bewaarde middeleeuwse stadjes van Toscane en het is daardoor tevens een van de drukst bezochte plaatsen.

Na een paar uur wandelen we terug naar de camping waar we mooi op tijd voor een regenbui terug zijn.

 

Dag 20 Woensdag 24 april – Italië – Castelguglielmo 219km

We verlaten vandaag Toscane en gaan weer een stukje noordwaarts. Bestemming is een gratis CP in Castelguglielmo. En met gratis bedoel ik ook echt gratis! Stroom, water, lozen en overnachten, alles is er op deze mooie CP gratis. Er zijn tien mooie ruime genummerde plaatsen aangelegd in het kleine dorp van maar 1730 inwoners. Heel bijzonder en een perfecte plek op onze route.

Area Comunale Castelguglielmo – sitecode 15623

We vertrekken rond negen uur vanaf de camping in San Gimignano. Het weer is mooi, zonnig met een aangename temperatuur. De route gaat ook nu weer voor het grootste deel over de autosnelwegen. Ook rondom de grote stad Firenze (Florence) rijden we vlot door. Wel valt een paar maal het navigatieapparaat uit. Maar na opnieuw opstarten werkt het voorlopig weer. Vanaf Bologna rijden we de A13 op en bij Ferrara een stukje binnendoor naar onze bestemming. Rond twaalf uur arriveren we op de mooie CP waar vier campers staan. Nog zes plaatsen voor het kiezen, allemaal met dus een gratis stroomaansluiting en waterkraan. 

We genieten deze middag van het mooie zonnige weer en maken een korte wandeling door het dorp. ’s Avonds komen er in korte tijd nog vijf campers bij, waardoor de plaats vol staat. Maar ook deze keer hebben we weer een geweldige overnachtingsplaats gevonden. Morgen gaan we weer verder naar het noorden en zullen we de bergen weer zien.

 

Dag 21 Donderdag 25 april – Italië – Cimolais 228km

Area Comunale Cimolais – sitecode 24226

Het is vannacht nog druk geworden op en naast de CP. Tussen de regulieren plekken op de CP heeft men ook campers gepropt, want niet hoort! Ook op een parkeerplaats naast de CP stonden campers. Als deze trend zich zo door zet, zullen er straks veel officiële CP’s sluiten ben ik bang. Laat aankomen en dan denken nog plaats te hebben. 

Rond negen uur vertrekken we vanaf de mooie gratis CP. We gaan naar de CP in Pievo d’ Alpago. Deze plaats in de bergen ligt langs de A27 in de buurt van Belluno. We rijden ook nu weer over tol autosnelwegen. Via de A13 en A4 komen we op de A27 richting Belluno. Dit is een mooi stuk snelweg en erg rustig. Het rijdt dan ook hier erg relaxt. Het laatste stukje binnendoor naar Pieve d’ Alpago gaat flink omhoog. Daar aangekomen blijkt de gehele CP een bouwval. Er wordt kennelijk aan de CP gewerkt om deze te verbeteren. Er is ook niemand aanwezig. We kiezen snel voor ons alternatief. De CP in Cimolais op 39 kilometer. Na het instellen van de navigatie verlaten we snel deze bouwplaats. We dalen aan de andere kant van het dorp weer af en komen vrij kort daarna weer op de autosnelweg. Na ongeveer 25 kilometer er weer af beginnen we weer aan een lange en flinke klim. Maar de route is heel erg mooi door dit Dolomieten gebergte. Na vijftig minuten rijden we het dorp in op zoek naar de camperplaats. Met behulp van de GPS en coördinaten snel gevonden en de verrassing is groot. Wat een mooie plek! Met rondom zicht op de ruwe bergen, prachtig. De CP is mooi verhard en er zijn voldoende stroomaansluitingen. Er is water en we kunnen er zelfs lozen. Dit alles voor € 10,- die we in een envelop steken en in een brievenbus deponeren. Wat een mooie plaats, zelfs naar onze mening mooier en beter dan de plek waar we vanwege bouwactiviteiten niet konden staan. Er zijn voldoende wandelmogelijkheden. Met Beau maken we dan ook een mooie wandeling.

  

 

Verder naar Week 4