Week 3 Nederland maart 2022

Week 3 Nederland maart 2022

 

Dag 15 – Donderdag 17 maart – Vessem 86km

De uitvaart van baby Liv zal vanmiddag in Uden plaats gaan vinden. Rond half elf vertrekken we weer uit Overloon van de rustige camperplaats van de familie van Well. In een uurtje zijn we weer terug in Vorstenbosch. We rijden met zus en zwager mee naar Ashley en Luuk. De baby bevindt zich ook daar en ze wordt in een mandje gelegd versierd met bloemetjes. Gezamenlijk rijden we in een kwartiertje naar een klein uitvaartcentrum waar de ceremonie zal plaatsvinden. De kleine groep genodigden, waaronder onze zoon met schoondochter en dochter met schoonzoon zijn ook aanwezig. De uitvaart wordt gehouden in een kleine intieme ruimte wat een huiskamer gevoel geeft. Foto’s van de baby komen voorbij op een groot scherm vergezeld van muziek. Opnieuw voelt het allemaal zo oneerlijk. We zijn wel dankbaar dat we bij de uitvaart mogen zijn om met onze aanwezigheid weer onze steun en troost te kunnen geven. 

Na deze droevige bijeenkomst rijden we terug naar Vorstenbosch en we vertrekken er weer met de camper. We zijn inmiddels in de derde en laatste week beland van de vakantie en die willen we graag af maken. Omdat het al rond half vijf is besluiten we een dag eerder dan gepland alvast naar Vessem te rijden. We gaan opnieuw naar CP De Spekdonken. Er is gelukkig vandaag nog plaats want we hadden gereserveerd voor morgen. Plan is om hier nu geen twee maar drie nachten te blijven, maar het zullen er uiteindelijk vier worden.

 

Dag 16 – Vrijdag 18 maart – Vessem 0km

CP De Spekdonken – sitecode 82350

Na de droevige dagen zijn we beland op de mooie camperplaats De Spekdonken gaan vandaag de fietsen weer eens van de drager. Het is fantastisch mooi weer, heerlijk warm en zonnig. We fietsen naar herberg In den Bockenreyder in Esbeek. Een horeca gelegenheid die ons wel bekend is. Vanaf de CP in Vessem een mooie tocht van dertien kilometer die een groot deel door de bossen voert. Rond half een zijn we daar en we vinden een perfect plaatsje op het terras in de zon uit de wind. Tijd voor een stevige lunch, we nemen allebei de flinke ferme uitsmijter met brood, spek en vijf eieren. Daar drink ik een heerlijke La Trappe Isid’or bij.

Dit speciaal bier is vernoemd naar broeder Isidorus, de eerste brouwer van abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven. Gebrouwen ter gelegenheid van het 125-jarige bestaan van de Trappistenbrouwerij in 2009. Isid’or werd zo goed ontvangen dat het in het vaste assortiment is opgenomen. Ongefilterd, licht zoetig amberbier met een noot van karamel, dat na gist op de fles en een volle zacht-bittere smaak en een fruitige afdronk heeft. Met een gevulde maag van deze lekkernijen kunnen we er wel weer een poosje tegen. 

 

Dag 17 – Zaterdag 19 maart – Vessem 0km   

We maken geen fietstocht vandaag, maar wandelen vanaf de CP het dorp in. We willen eens naar de bierbrouwerij Beerze die zich in het centrum van Vessem bevindt. Bij de brouwerij die we niet van binnen kunnen bezoeken kunnen we wel plaats nemen op het terras van herberg de Gouden Leeuw wat naast de brouwerij te vinden is en onderdeel van. De zon schijnt, maar er staat een matige noorden wind. Toch kunnen we een beetje beschut zitten. Lunchen hebben we in de camper al gedaan, we houden het bij een Beerze speciaal biertje. Een trippeltje wat de naam Beerze Bold heeft gekregen. Een lekker speciaal biertje. Binnen in de herberg rekenen we af en nemen meteen een sixpack mee en ook twee flesjes Beerze Noble, een quadrupel. Lekkerrrr..

De brouwerij kent een rijk maar turbulent verleden. Als de brouwerij in 1904 tot de grond afbrandt toont de familie haar sterke karakter door er binnen een jaar een moderne brouwerij voor in de plaats te bouwen. Ivo Kaanen, de jongste generatie, zet de familietraditie voort. Ivo en zijn familie nemen samen met Jasper Langenhoff de taak op zich om het brouwerij-erfgoed in ere te herstellen. De brouwerij is inmiddels uitgebreid met een herberg, terras, restaurant, hotel, vergaderzalen, feestzalen en een prachtige binnentuin waar het met mooi weer goed toeven is.

  

Terug in de camper bekijk ik op mijn smartphone de Formule 1 kwalificatie van Bahrein, de eerste race van dit jaar. ’s Avonds gaan we de bekende stoofvlees met frietjes van De Spekdonken eten. Dat doen we ditmaal niet in de camper zoals vorig jaar maar binnen in de splinternieuwe accommodatie. Wat is het terras en deze accommodatie met mooie bar prachtig geworden. Er hangt een groot scherm aan de muur met daarop de beelden van Viaplay. Kijk dan kunnen we hier onder het genot van een biertje morgen de race zien! We besluiten dan ook morgen niet verder te rijden naar Oisterwijk, maar blijven nog een vierde nacht hier. We staan hier mooi en goed.

 

Dag 18 – Zondag 20 maart – Vessem 0km   

Het is voor het eerst deze reis bewolkt en een enkel regendruppeltje valt er. Geen reden om de fietsen niet te pakken, we gaan nog eens een rondje doen. Door dit iets mindere weer voelt het een stuk frisser aan dan wat we de afgelopen dagen gewend waren. De tocht voert ons door enkele dorpjes van de acht zaligheden. We komen door Vessem, Knegsel, Steensel, Eersel en Duizel. Terug in de camper eten we wat en rond half vier nemen we plaats binnen in de mooie ruimte waar voor ons voor het grote scherm een tafeltje is vrij gehouden. Biertje, wijntje nootjes en Formule 1 kijken, kan niet beter. Alleen verloopt de race voor ons teleurstellend. Een paar ronden voor de finish vallen beide Red Bulls uit en profiteert Hamilton hier van, ondanks de slechte performance van zijn Mercedes en komt als derde op het podium. Charles Leclerc wint de race en Carlos Sainz wordt tweede, beide in de Ferrari.

Ondanks dat hebben we genoten van deze dag en kijken we terug op een mooi vierdaags verblijf op een geweldige camperplaats. Zal opnieuw zeker niet de laatste keer zijn dat we hier zijn geweest.

 

Dag 19 – Maandag 21 maart – Wouw 85km

CP Wouw-Het Beekdal – sitecode 98581  

Het zonnige en warme weer is weer terug, wat hebben we deze vakantie geluk met het weer! Tussen Roosendaal en Bergen op Zoom ligt Wouw. In het landelijke buitengebied op loopafstand van het dorp Wouw bevindt zich Camperplaats Wouw-Het Beekdal. Nog een relatief nieuwe CP want sinds april 2021 zijn ze op het weiland in de achtertuin gestart met een kleinschalige ruim opgezette camperplaats. De CP is gelegen aan het half verharde pad van de Bergsebaan in Wouw. 

Er zijn 15 ruime camperplaatsen en het perceel is afgesloten door middel van een hekwerk met een groensingel.
Er is de keuze uit plaatsen met of zonder stroom. Tevens beschikken ze over een servicestation met vers drinkwater, mogelijkheid lozen cassettetoilet en grijs water. Er zijn geen sanitaire faciliteiten en die komen er ook niet volgens beheerder Kees. Rond lunchtijd plaatsen we de camper op een mooie plek. Het mooie en warme lenteweer maakt dat we er vanmiddag weer eens een echte luierdag van maken. Stoeltjes en tafel naar buiten dus en optimaforma lamballen in de zon.

 

Dag 20 – Dinsdag 22 maart – Wouw 0km

   

Het is op de fiets maar 7km naar het treinstation van Roosendaal. Daar gaan we deze ochtend heen en pakken er de trein naar Antwerpen. Gisteren heb ik al via het internet de treinkaartjes gekocht. We nemen de trein van 10:21 uur, een stoptrein die er 49 minuten over doet naar het eindpunt Antwerpen-Centraal. Het is een erg mooi station, zowel van binnen als buiten.

Omstreeks 1400 was Antwerpen nog een betrekkelijk kleine stad, met nog geen 10.000 inwoners. In 1500 had de stad ongeveer 50.000 inwoners, omstreeks 1560 werd het aantal van 100.000 bereikt. Onder keizer Karel V was Antwerpen de belangrijkste handelsstad in Europa benoorden de Alpen. Hand in hand met de toenemende welvaart ging een ongekende culturele bloei. Vooral de schilderkunst nam een hoge vlucht in de zestiende en zeventiende eeuw. Door de vele invloeden kreeg ook eerst het lutheranisme, door de augustijnen in Sint-Andries en op het Kiel, en later vanaf eind zestiende eeuw vooral het calvinisme, met hagenpreken te Berchem en Borgerhout, grote aanhang in de stad. Bij een omstreeks 1580 door stadhouder Willem van Oranje georganiseerde godsdiensttelling bleek 33% van de bevolking aanhanger te zijn van het calvinisme, 17 % nog van het lutheranisme en 50 % van de katholieke Kerk.

De troebelen van de opstand tegen Spanje hebben de stad grote schade berokkend. In 1576 werd de stad geplunderd door muitende Spaanse huursoldaten, die in de Spaanse Furie 7000 burgers vermoordden. De stad sloot zich vervolgens aan bij de Pacificatie van Gent en was gedurende de komende negen jaar min of meer de hoofdstad van de anti-Spaanse opstand. In 1585 werd Antwerpen door de Spaanse stadhouder Alexander Farnese veroverd na een beleg dat meer dan een jaar had geduurd. Na die verovering ontstond een migratiestroom uit Antwerpen en is ongeveer de helft van de bevolking naar Middelburg en Holland vertrokken. Het bevolkingscijfer daalde van ongeveer 80.000 tot 42.000. Hollandse en Zeeuwse schepen versperden de Scheldemonding en sloten zo de in Spaans bezit zijnde stad af van de overzeese handel. De bloei van Antwerpen in handel, kunsten en wetenschappen verplaatste zich en werd verder in de Gouden Eeuw in de noordelijke Nederlanden ontwikkeld.

  

Ook vandaag weer geweldig mooi lenteweer en dat maakt het deze dag in het historisch centrum van Antwerpen extra leuk. Via de Meir, de winkelstraat, wandelen we richting Grote Markt. We zien langs de Schelde een groot Cruiseschip aangemeerd liggen, ook deze reuzen kunnen het centrum van de stad over de Schelde bereiken dus.

Na een heerlijk Belgisch biertje op een terras gaan we wat inkopen doen. Allereerst in de shop van het Hardrock Café kopen we voor allebei enkele shirtjes. Op de Meir slaag ik in een winkel voor een nieuwe zomerjas. Voordat we de terugreis met de trein naar Roosendaal aanvaarden gaan we eerst eten. In een gezellige gelegenheid De 7 Schaken vlak bij de Grote Markt hebben we een heerlijk maal. Tegen zevenen lopen we terug via de Meir naar het Centraal Station en pakken daar de trein terug. Om 20:40 uur komen we weer in Roosendaal aan en fietsen in een klein half uurtje weer terug naar de CP in Wouw. Het was een perfecte en gezellige dag in een mooie stad.

  

 

Dag 21 – Woensdag 23 maart – Rucphen 20km

 

Voordat we morgen weer thuis komen gaan we voor de laatste overnachting naar Rucphen. Ditmaal kiezen we niet voor de grotere camperplaats De Rucphense Weide, maar we gaan eens kijken of er plaats is bij een relatief nieuwe plaats. Camperplaats De Heerlijkheid Vorenseinde heeft negen plaatsen. We rijden door het dorp de Kerkstraat in en komen aan het einde van de straat uit bij de CP. Er staan twee campers als we het terrein op rijden achter de boerderij. Ook hier weer een mooie plaats en heerlijk rustig. Clara komt ons meteen begroeten en heet ons welkom. Via een betaalverzoekje wat ze mij stuurt betaal ik het overnachtinggeld. 

Camperplaats De Heerlijkheid Vorenseinde – sitecode 100613

Nog één keer halen we de fietsen van de drager. We willen deze laatste dag met het bijzonder mooie weer een rondje gaan rijden.  Met de Routiq app zoek ik weer een leuke knooppunten route uit die ons door de Rucphense Heide voert en ook nog een klein stukje België mee pakt. Op een gezellig terras bij natuurpoort Visdonk nemen we het nog even van voordat we ons weer op het zadel zetten voor de terugtocht naar de camper. In het dorp sturen we de fietsen eerst de parkeerplaats van de Lidl op voor enkele laatste boodschappen.

 

Dag 22 – Donderdag 24 maart – Naar huis 53km   

Het zit er weer op we rijden vandaag op huis aan. Drie weken prachtig en vooral zonnig weer gehad met steeds hogere temperaturen. Gefiets, gewandeld, terrasjes, Museum, Antwerpen, het was leuk. Domper was het verlies van de baby van Petekind Ashley met de uitvaart daarna. 

Totaal gereden: 1084km