Week 3 Nederland mei 2021

Week 3 Nederland mei 2021

 

Dag 15 – donderdag 27 mei – Brantgum – 37km

CP Veldzicht in Brantgum – sitecode 15926

Omdat we een dag willen fietsen op Ameland had ik thuis al gezocht naar een geschikte camperplaats in de buurt van Holwerd waar de veerboot naar het Waddeneiland vertrekt. In Brantgum vond ik deze plaats, camperplaats Veldzicht. De plaats ligt precies tussen Dokkum en Holwerd. Zowel naar Dokkum als naar de veerboot  is ongeveer 6km fietsen. Een perfecte locatie dus.

Als we uit Doezum rond tien uur vertrekken is het eindelijk droog geworden en in een zonnetje rijden we de 37km naar de camperplaats in Brantgum. Daar aangekomen staat er slechts één camper maar de gehele plaats is geblokkeerd met pionnen. Als de beheerder Willem komt aangelopen vraag ik hem of we er kunnen staan. Dat kan wel, maar hij gaat meekijken dat ik de camper goed op de verharde stroken zet en niet in het gras terecht kom met de kans vast te komen zitten. Als de camper eenmaal goed staat en aangesloten op het stroomnet eten we een broodje en gaan de fietsen van de drager. Morgen staat de fietstocht op Ameland op het programma, nu gaan we naar Dokkum. Het is inmiddels weer bewolkt, maar het blijft droog en de route met een kleine omweg gaat door het polderlandschap via Hantum naar Dokkum. In het historische centrum van het stadje wandelen we langs mooie gebouwen en de haven en maken er veel foto’s. In een kledingwinkel koop ik enkele shirtjes en een leuke blouse, laat het mooie (aangekondigde) weer maar komen.

  

 

Dag 16 – vrijdag 28 mei – Brantgum – 0km

Via internet koop ik de twee retour overtochten naar Ameland. Het zijn voor voetgangers met of zonder fietsen altijd open retourtickets zodat we niet op een bepaalde tijd over hoeven te varen. Als we de wekker zetten, zijn we meestal al veel te vroeg wakker, zo ook nu. Al om zeven uur liggen we allebei wakker en we besluiten maar op te staan. Net na achten fietsen we op weg naar de veerboot. Het is mooi zonnig weer, maar nog wel een beetje fris. Net voor half negen rijden we het haventerrein op en zien we de veerboot net de ophaalbrug omhoog doen om te vertrekken. De volgende om half tien moeten we nemen, maar dat hadden we sowieso al gepland, dus wachten we op een bankje lekker in de zon op deze boot. Een minuut of tien te laat vertrekken we en nemen plaats op het dek in de zon. We zien gedurende de 50 minuten overtocht Ameland steeds dichterbij komen.

Onze fietstocht start in Nes en gaat met de klok mee eerst langs de Waddenzee richting Hollum. Daar vlak bij het dorp wijken we even af van onze route en gaan er een terrasje zoeken om er te kunnen lunchen. Aan de zuidkant van het dorp zien we een mooie geschikte plek. Bij De Griffel kunnen we plaats nemen op een gezellig terras en eten we daar een heerlijke lunch. Daarna rijden we terug naar de route en vervolgen die richting de vuurtoren en langs de Noordzeekant van het eiland. Terug in Nes op een terrasje trakteren we onszelf op een lekker speciaal biertje. Voordat we naar de veerboot fietsen kopen we eerst nog bij de slijter een fles Amelandse Nobeltje. Rond half zes zijn we weer terug in Brantgum en kijken terug op een mooie fietstocht op een prachtig eiland in perfect zonnig weer.

 

  

 

Dag 17 – zaterdag 29 mei – Brantgum – 0km

De weersvoorspelling voor vandaag zaterdag is nog beter dan gisteren en we besluiten nog een dag langer in Brantgum te blijven, zodat we lekker bij de camper van de zon kunnen genieten. Aan Willem vraag ik of we kunnen blijven en dat is geen probleem, het is nu niet druk op de CP. Maar de zaterdag valt toch erg tegen, de gehele dag ligt juist deze regio in de bewolking terwijl het in de rest van het land onbewolkt en dus zonnig en warm is. Pas rond half vijf in de middag breekt de bewolking en komt de zon er ook in Brantgum door. Vanwege de bewolking besloten we ’s middags nog maar eens naar Dokkum te fietsen.

 

Dag 18 – zondag 30 mei – Paasloo – 87km

Na drie dagen Brantgum verkassen we dan toch en rijden we richting de Weerribben. In Blesdijke niet ver van Giethoorn willen we overnachten op camperplaats Stoutenburght. Je kunt in de ochtend daar naar toe bellen en een plaats reserveren, maar dat hebben we niet gedaan op deze zondag want we verwachten wel dat er plaats zal zijn. Nou dat valt tegen, bij aankomst zien we een groot bord VOL. Ik parkeer de camper langs de weg en ga toch maar eens informeren. Vaak vertrekken er in de ochtend weer campers. Maar helaas is het er inderdaad vol en de enkele schaarse vrije plekken zijn gereserveerd. De vriendelijke beheerder verwijst ons naar camping Eikenhof op ongeveer 5km van deze CP, want daar is altijd wel plaats volgens hem. Toevallig had ik deze camping al als alternatief op mijn routeplan staan. Bij de receptie van deze camping word ik vriendelijk ontvangen en we zijn welkom. Op een veld net na de slagboom zijn een aantal camperplaatsen en daar vinden we een mooie plek met stroom. De kosten vallen erg mee, kost de CP in Blesdijke € 15,- hier staan we voor slechts € 1,70 meer ook prima.

Ook nu na de lunch gaan de fietsen van de drager en rijden er een flinke route. Eerst gaan we naar Steenwijk en dan door natuurpark De Weerribben vlak bij Giethoorn. Rond half vijf zijn we terug op de camping in Paasloo en genieten we van een lekker koel biertje in de zon bij de camper. We besluiten eten te bestellen in het cafetaria van de camping. We kunnen telefonisch de bestelling doorgeven en laten bezorgen bij de camper of zelf even ophalen. Ik kies voor het laatste en tien minuten later loop ik er heen om twee maal Schnitzel Eikenhof op te halen. Het is een flinke schnitzel met spekjes en champignons, frietjes en salade en een beste keuze, erg lekker. Na het eten wandelen we naar de kinderboerderij van de camping om er naar kangoeroes te gaan kijken. Er zijn ook een aantal witte kangoeroes te zien, bijzonder.

Het is de enige plek tijdens deze rondreis waar we geen DVB-T2 ontvangst hebben. De radio biedt gelukkig uitkomst bij het dobbelspel.

 

Dag 19 – maandag 31 mei – Dronten – 49km

Minicamping De Hanze in Dronten – sitecode 59213

Het wordt in de buurt van Dronten op minicamping De Hanze onverwacht de laatste overnachting. Anita heeft behoorlijke tandpijn gekregen en er moet heel wat gebeuren wil ze pijnstilling nemen. Feit dat ze dit nu wel doet zegt genoeg, het is serieus! Een korte rit van een uurtje komen we hier aan en de ontvangst door Ineke is hartelijk. We worden uitgenodigd voor koffie en een praatje en het is heel ontspannen. Omdat we Kampen of Elburg op de fiets willen bezoeken, adviseert ze Elburg. Wel een wat kleinere historische plaats, maar de route er heen is veel mooier. Vanaf de camping het spoor over, een stukje over de fietspad langs dit spoor en daarna een groot deel door het bos naar Elburg. We parkeren onze fietsen in een speciaal met camera beveiligde tent en wandelen door de stadpoort het centrum in. Ook hier maken we weer veel foto’s. Na het nuttigen van een lekker schepijsje op een bankje aan de haven, fietsen we dezelfde route weer terug naar de minicamping.

Omdat de pijnstilling maar half werkt en ook nog eens veel te kort, besluiten we morgen twee dagen eerder dan gepland naar huis te gaan. Dan kan Anita thuis meteen de tandarts bellen.

 

 

Dag 20 – dinsdag  1 juni – naar huis – 150km

De rit van Dronten naar huis is 150km en zonder files komen we na anderhalf uur thuis. Anita belt meteen met de tandarts en ze kan deze middag nog komen. Ondertussen halen we de camper leeg en brengen we hem weg naar de garage voor reparatie van de rechterspiegel en satellietschotel. Er is geen haast bij en de komende twee en een halve week is de planning van de garage toch vol. ’s Middags onderzoekt de tandarts de problemen bij Anita en komt tot de ontdekking dat een nieuwe kroon die een maand voor de reis is geplaatst een scherpe punt heeft. Ook blijkt er een scheurtje in de wortel te zitten en is het tandvlees ontstoken. Met antibiotica zal eerst geprobeerd worden de problemen op te lossen nadat hij ook het scherpe stukje van de kroon heeft afgeslepen. Door het gefrunnik van de tandarts is de pijn een paar dagen nog heftiger geworden, maar daarna neemt het gelukkig snel af en lijkt de antibiotica zijn werk goed te doen.

Bijna drie weken weg geweest, op mooie plekjes gestaan ondanks veel te koud en te nat weer, maar veel kunnen fietsen en wandelen. De laatste paar dagen was het stralend weer waarbij we jammer genoeg eerder huiswaarts moesten keren. We kijken toch terug op een ontspannen en mooie rondreis in eigen land. Hopelijk versoepelen de coronamaatregelen in Europa nu snel en kunnen we in september zoals nu in de planning staat richting Duitsland, met name een aantal dagen Berlijn.

 

Totaal gereden: 1.127km