Week 3 Nederland september 2021

Week 3 Nederland september 2021

 

Dag 15 – Donderdag 23 september – Kwadendamme – 0km

Het zou vandaag even een echte herfstdag worden volgens de weerberichten, maar behalve veel wind valt dat erg mee. We gaan vanwege de harde wind niet een lange fietstocht maken, maar rijden slechts naar het Infopunt Natuurmonumenten wat zich net buiten het dorp bevindt. Daar kunnen we de fietsen parkeren en in het gebouw pakken we de wandelroute Zwaakse Weel mee. We gaan de gecombineerde rode en blauwe route lopen van 4,5 en 3,5km.

De Zwaakse Weel is één van de grootste natuurgebieden in de Zak van Zuid-Beveland. De Kreekrest ‘De Zwake’ is een middeleeuwse verbinding tussen de rivier de Schelde en de Noordzee. Natuurmonumenten heeft deze oude getijdenkreek weer meer ruimte gegeven en de natuurwaarden eromheen verhoogd.

We komen langs een uitkijksteiger en hoogstamfruitbomen. Twee akkers waar we langslopen worden op traditionele wijze bewerkt met Zeeuwse trekpaarden. Morgen daarover meer! Na het vlinderbelevingspad gaat de rode route over op de blauwe en lopen richting Molen de Korenhalm. Daarna gaat het weer over een dijk terug richting het Infopunt. Een mooie wandelroute die we ondanks de sombere weersvoorspelling in een heerlijk zonnetje hebben kunnen maken.

 

Dag 16 – vrijdag 24 september – Kwadendamme – 0km

De vierde en laatste dag in Kwadendamme maken we ook weer met prachtig weer een flinke fietstocht. We gaan langs de Westerschelde richting Borssele. Maar eerst fietsen we terug naar de akker bij de Zwaakse Weel. De Stichting “Het Werkend Trekpaard” Zeeland rooit vandaag op een perceel bij de Zwaakse Weel (bij ’s Gravenpolder-Kwadendamme) biologische aardappelen. Ze doen dat op traditionele wijze met een door twee werkpaarden getrokken rooier.

 

 

Na het zien van de trekpaarden op de akker gaan we richting de Westerschelde. Als we door Hoedekenskerke zijn fietsen we de dijk op en zien we de Schelde. Met een beetje tegenwind rijden we rustig de route richting Borssele. Bij het haventje van Ellewoutsdijk stoppen we even en eten daar op een bankje een broodje.

Opvallend aan Borssele is het strakke symmetrische stratenpatroon volgens het principe van (een vrije vorm van) de gulden snede, dat in het verleden werd toegeschreven aan Simon Stevin. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat Cornelis Soetwater de ontwerper is. Het is het enige dorp in Nederland dat een dergelijke opzet heeft.

Via een andere knooppunt route fietsen we door het dorpje Driewegen. Een bord langs de weg wijst ons naar een terras ‘Nummer 49’. In de brochure die we bij aankomst op de camping in Kwadendamme van Marianne kregen, zagen we dit terras al beschreven staan. We slaan rechtsaf en gaan er eens kijken. Het terras is open en we nemen plaats in de mooie tuin. Na een speciaal biertje en een hapje hebben we hier een gezellige pauze. Terug fietsen we door Ovezande naar de camping.

 

Dag 17 – zaterdag 25 september – Boudewijnskerke (Zoutelande) – 41km

Na vier mooie dagen in Kwadendamme gaan we weer verder. We gaan naar Boudewijnskerke bij Zoutelande. Ook naar deze minicamping heb ik gisteren even gemaild en er is plaats, we zijn welkom. We willen hier twee nachten blijven. Het is maar een korte rit. Onderweg aan de rand van Vlissingen verlaten we even de snelweg om boodschappen bij de Lidl in te slaan. Bij aankomst meld ik me bij het woonhuis/receptie waar ik word ontvangen door Angelina. Zij wijst ons een vrije plek aan naast een andere camper en het sanitair gebouw.

Minicamping Boudewijnskerke – sitecode 98513

Als de camper op zijn plaats staat halen we de stoelen naar buiten. Als we nog maar net zitten, horen we de buurman ruzie maken met zijn vrouw of partner. Het gaat maar door en mevrouw wordt constant gekleineerd. Wij pakken de fietsen weer en besluiten naar Middelburg te rijden. Dat is ongeveer 13km fietsen vanaf deze camping. Het blijft maar prachtig weer, het is lekker warm en zonnig. In de stad kunnen we ook hier weer makkelijk de fietsen parkeren en lopen we naar de markt. Daar zien we het prachtige stadhuis. Het is deze middag markt op het plein en erg druk. We wandelen het historisch centrum verder door en bezoeken de Nieuwe Kerk. De ernaast gelegen Abdijtoren ‘De Lange Jan’ gaan we maar niet beklimmen. We wandelen door enkele winkelstraten en komen uit bij de brug over de binnenhaven. Op de Koningsbrug zien we viskiosk ‘Het beste Maatje’, en nemen de tijd voor kibbelingen. Daarna zoeken we op de Markt een vrije tafel op het terras. De vele terrasjes zitten vol, het is nog steeds druk, maar we vinden toch een vrij tafeltje. Daar genieten we weer van een speciaal biertje voordat we weer terug fietsen naar de camping.

Terug op de camping horen we de buurman nog steeds ruzie maken. Het gaat steeds harder en als ik naast de camper het sta te aanschouwen word ik het beu. Ik loop naar de receptie en kom daar beheerder Jorim tegen die mij vraagt ‘kan ik u helpen?’ Ik vertel hem wat er naast onze plaats loos is en of we een andere plek kunnen krijgen verder weg van deze nare persoon. Hij loopt met mij mee naar onze camper en als we er over praten komen ook de overburen erbij staan en laten weten dat ze er ook last van hebben. We krijgen verderop een andere plaats toegewezen en Jorim zegt toe de ruziënde man in de gaten te houden. Als we de camper op de nieuwe plaats hebben staan, vraagt de nieuwe buurman waarom we zijn verkast. Ik vertel hem de reden en hij zegt dat hij al dagen dit aan heeft gehoord, maar dat hij dacht dat hij het tegen zijn hond had!

Op de andere plaats had ik geen ontvangst van de publieke televisie zenders via DVB-T2. Wel van de commerciële zenders en Vlaamse omroep, maar die zijn gecodeerd en dus voor ons niet te zien. Gek genoeg wel prima ontvangst op de nieuwe plek en we kunnen vanavond toch de NPO zenders zien. Wat een 30 meter verkassen zo’n verschil kan maken in stilte en tv-ontvangst..

 

 

Dag 18 – zondag 26 september – Boudewijnskerke – 0km

Weer een mooie fietsroute die voert langs de kust. We rijden naar West-Kapelle en naar Domburg. We kijken tussen deze twee plaatsen uit over de zee. In Domburg is het druk met toeristen. In het centrum moeten we de fiets af en lopen we het centrum door. Via Oost-kapelle en Grijpskerke gaan we naar Zoutelande. Daar eten we op een terras van een ijssalon een lekkere coupe ijs.

 

 

Dag 19 – maandag 27 september – Zierikzee – 49km

De twee laatste dagen van deze vakantie gaan we naar Zierikzee. Op goed geluk rijden we naar minicamping De Toren. De camping ligt net buiten het centrum van Zierikzee, op loopafstand van de binnenstad dus. De korte route van een uurtje gaat over de Oosterscheldekering en Neeltje Jans naar Schouwen-Duivenland. Er wordt voor deze middag regen voorspeld. De eerste serieuze regen deze vakantie, we zullen wel zien wat het wordt. Bij de vriendelijke dame van de camping vraag ik of er plaats is voor twee nachten en niet verwacht staat de camping op slechts één plaats na vol. We hebben dus geluk en krijgen de laatste vrije plek toegewezen.

Na de lunch wandelen we het historisch centrum van Zierikzee in. Een mooi stadje! Als we na een uurtje weer op de weg terug zijn begint het te miezeren. Even later gaat het miezeren over in harde regen en worden behoorlijk nat. Toch klagen we niet want het is pas de eerste regenval dat we er ook nat van zijn geworden. Op de tweede dag van deze reis in Klarenbeek viel er ook even een flinke onweersbui, maar dat was toen we al terug waren na de fietstocht.

 

Dag 20 – dinsdag 28 september – Zierikzee – 0km

Het mooie en zonnige weer is weer terug en dus halen we de fietsen weer van de camper. Fietsroute ‘Zierikzee, Nieuwekerk en Noordgouwe’ van 35km gaan we doen. Omdat we al rond half elf vertrekken nemen we broodjes en drinken mee. Al snel rijden we op de dijk langs de Oosterschelde met zicht op de Zeelandbrug. We komen ook nog langs het Watersnoodmuseum, maar bezoeken dit vandaag niet. In Nieuwekerk bij de kerk stoppen we even en eten we op een bankje in het aangename zonnetje onze broodjes. Daarna gaat het verder door de mooie plaatsnamen Beldert, Dreischor, Noordgouwe en Schuddebeurs. Terug in Zierikzee brengen we eerst de fietsen terug naar de camper en wandelen het stadje weer in. We doen er wat inkopen en nemen langs de haven plaats op een terrasje.

We sluiten deze mooie rondreis door eigen land af door vanavond uit te gaan eten. In restaurant ‘Brasserie de Kaoie’. We hebben niet gereserveerd, maar kunnen er gelukkig wel aanschuiven. Voor het eerst moeten we bij binnenkomst de geldige QR-code die sinds kort vanwege de coronamaatregelen verplicht is op onze smartphones binnen laten zien.

Het restaurant is vooral gespecialiseerd in vis gerechten. En wij beide als vis liefhebbers willen dan vanavond als afsluiting van de reis in het Zeeuwse vis gaan eten. We bestellen allebei de huisgemaakte vissoep en het hoofdgerecht gebakken mosselen. Wat smaakt alles heerlijk! Een fijne afsluiting zeggen we dan. Morgen weer naar huis.

 

Dag 21 – woensdag 29 september – naar huis – 121km

We zijn allebei al vroeg wakker en staan om acht uur op. Na de koffie maken we ons klaar om naar huis te vertrekken. Gisteren werd er voor vandaag veel regen voorspeld en inmiddels valt die ook. Vanwege de drukte op alle toegangswegen bij de Haringvlietbrug waaraan de komende jaren wordt gewerkt rijden we bij Bruinisse niet door richting Oude-Tonge, maar slaan af naar de N257. Het regent erg hard en het zicht is even minimaal. We rijden over de A4 via Bergen op Zoom waar het weer droog is en de A58 naar Breda en verder door naar huis.

 

Totaal gereden: 961km