Week 3 Scandinavië

Week 3 Scandinavië 2015

Dag 15 Donderdag 13 augustus – Zweden – Ottsjö 239km

We hadden een hele rustige nachtrust in Mære, een prima plek om te overnachten dus. Het is zwaar bewolkt, maar droog, als we onze weg weer voortzetten in zuidelijke richting. We zouden eigenlijk het fjordengebied gaan bezoeken, maar we besluiten bij Stjørdal de E14 te nemen naar Zweden. De weersverwachting in Zweden is de komende week erg goed en we zijn de vele regen in Noorwegen meer dan beu. In Stjørdal doen we eerst wat boodschappen. Voor het eerst deze reis zijn we in een Noorse supermarkt. De prijzen liggen inderdaad een stuk hoger dan bij ons in Nederland, maar bij een beetje inventief winkelen valt het ons nog reuze mee.

De E14 naar Zweden is een hele mooie route en na bijna 70 kilometer van Stjørdal rijden we Zweden weer binnen. En wat denk je, het is prachtig weer! De zon schijnt volop en de temperatuur is heel aangenaam. We kunnen op een parkeerplaats bij een begraafplaats langs de E14 lekker buiten zitten voor een lunch. Op de begraafplaats is een kraan waar we met behulp van onze gieter de schoonwatertank vullen met vers drinkwater.

Rond een uur of twee in de middag gaan we uitkijken naar een geschikte plaats. We verlaten op goed geluk de E14 en rijden een kilometer of 15 verder een dorpje op een heuvel binnen. De weg houdt hier op en we plaatsen de camper vlak bij een meer. Een prima en rustige plaats. We zijn in het gehucht Ottsjö.

Ottsjö Ottsjö Ottsjö
Ottsjö in Zweden. Het is gelukkig hier prachtig weer!

 

Dag 16 Vrijdag 14 augustus – Zweden – Falun 476km

In Falun willen we de kopermijnen bezoeken. Deze kopermijn ‘Falu Gruva’ is een van de bezienswaardigheden die zeer de moeite waard is om te bezoeken. Vanaf Ottsjö een flinke trip van 476 kilometer. De route gaat via de E14 en 321 naar de E45. Onderweg bij Orsa verlaten we even de E45 en bezoeken we het stadje. Een krachtig hogedrukgebied boven Zweden zorgt voor prachtig en warm zomerweer en dit zullen we zo blijven houden tot we weer thuis zijn. We wandelen wat door Orsa en nemen plaats op een terrasje bij een konditori voor koffie met heerlijk vers gemaakt gebak. Bij Mora gaat het via weg nummer 70 en daarna 80 naar Falun.

 Orsa-01

Rond 16.00 uur rijden we terrein op van de kopermijn. Een speciaal deel van het parkeerterrein is gereserveerd voor campers waar je mag overnachten. Er staat een toilet-douche gebouw wat tijdens de openingstijden van de mijn te gebruiken is. Vanwege vandalisme is dit gebouw ’s nachts niet meer toegankelijk, jammer. Omdat we bij de receptie toegangskaarten kopen voor een rondleiding met gids voor de volgende Kopermijn in Falun Zwedenochtend, is het overnachten op de camperplaats bij de mijn gratis. Er staan inmiddels een stuk of tien campers, maar er is plaats genoeg en we staan er prima. We wandelen op het boventerrein langs de vele mijn gebouwen rondom de mijn en maken veel foto’s. De volgende ochtend om half 11 gaan we met een Engelstalige gids de mijn in en dalen we af tot op 70 meter diepte. Het is een leuke belevenis en zeer de moeite waard.

Het Mijngebied van de grote Koperberg is één van de veertien monumenten op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO in Zweden. De Zweedse naam voor het monument is Kopparbergslagen. Het bevindt zich bij Falun, rondom de berg Kopparberget. Het is een unieke getuige van de industriegeschiedenis van Zweden. De kopermijn was in werking sinds het einde van de 8e eeuw. In de 17e eeuw werd dit gebied het belangrijkste industriegebied van Zweden. Vanaf de 18e eeuw ging het echter bergafwaarts. Uiteindelijk is de mijn op 8 december 1992 gesloten. Typisch voor dit monument is het grote gat in de grond, de “Great Pit”. Dit gat is ontstaan in 1687 door een enorme instorting. Hierna is het gat steeds groter geworden door de mijnactiviteiten. Nu is het 95 meter diep en 350 meter breed. Er is een uitzichtpunt waarvan je de “Great Pit” goed kunt bekijken. De maximale diepte van de mijn is 600 meter en de diepste mijnschacht is op 440 meter. Rond het gapende gat van de mijn staan oude, originele mijn gebouwen.

Falun02 Falun03 Falun04

Falun06 Falun07

 

Dag 17 Zaterdag 15 augustus – Zweden – Karlstad 234km

Oldtimer in Zweden
Veel oldtimers gezien in Zweden!

Vandaag gaan we op weg naar Karlstad. We willen daar twee nachten op een camping blijven aan het grootste meer van Zweden, het Vänermeer. Hier kan dan weer eens de was worden gedaan en kunnen we wat relaxen, wandelen en zwemmen. De rit van Falun naar Karlstad verloopt goed en onderweg rijden we door een mooie streek. Vroeg in de middag komen we aan op de grote camping ‘Swecamp Bomstadbaden Karlstad’, een vier sterrencamping. Het is er druk en de camping staat aardig vol. We melden ons bij de receptie en twee nachten hier verblijven is geen probleem. Er liggen een aantal goedkopere camperplaatsen pal naast de slagboom bij de receptie, maar kiezen toch voor een mooiere plaats op de camping zelf.

 

Dag 18 Zondag 16 augustus – Rustdag 0km

Zoals gezegd twee nachten op deze mooie en grote camping genieten we van het mooie weer en de rust. Morgen zien we wel weer verder.

 

Dag 19 Maandag 17 augustus – Zweden – Sätila 295km

Satila01
Camping in Sätila

Een camping ten oosten van Göteborg langs de snelweg E20 in Lerum was het doel van vandaag. De rit gaat tot Trollhättan over de E45. Vandaar nemen we de snelwegen 44 en E6 naar Göteborg. Als we bij de camping in Lerum aankomen blijkt de receptie in een houten keet gesloten. Een bordje laat ons weten dat om 17.00 uur de receptie weer open is. Het is nog vroeg in de middag en hier gaan staan wachten tot de receptie open gaat daar hebben we geen zin in. Bovendien ligt deze camping pal naast de drukke snelweg E20 van Göteborg naar Stockholm, dat we het hier wel gezien hebben. Ik raadpleeg de autokaart van Zweden en zien ten zuiden van de E20 en 44 aan een meertje een campingsymbooltje. Dit ligt volgens de kaart bij het plaatsje Sätila. Ik tik het plaatsje in het navigatieapparaat en we rijden weer. We komen net voor Lerum weer op de snelweg E20 en meteen de eerst volgende afslag navigeert ons navigatieapparaat ons er weer af om vervolgens een verrassend mooie route binnendoor te rijden naar Sätila.

Bij aankomst in het dorpje staat met een bord de camping al aangegeven. Het is een kleine en simpele camping, maar heel mooi gelegen bij het meertje. De aardige beheerder komt ons al tegemoet als we het terrein op rijden en er is meer dan voldoende plaats, want er staan maar een paar plaatsen bezet. Plaats genoeg voor het uitkiezen dus en dan doen we dan ook. Maar we hebben wel de camper een paar maal verplaatst totdat we het konden halen met onze stroomkabel en tevens geen last hadden van de hoge bomen voor satellietontvangst. Het bleek voor de beheerder wel hilarisch te zijn dat we hiermee bezig waren, want later bij het maken van een praatje met de Zweedse buurman op de camping wist hij me dit te vertellen. Overigens valt mij op dat de Zweden over het algemeen erg vriendelijk en beleefde mensen zijn die jong en oud allemaal uitstekend Engels spreken.

Satila02 Satila03

De douche en wc’s zijn een beetje primitief. Douchen kan buiten achter een douchegordijntje en de wc’s zijn in een omgebouwde container. Maar de prijs per nacht is er ook naar. De wc’s van deze camping gebruiken we maar niet en we mogen van de beheerder het chemisch toilet legen in deze wc. Het is verder een mooie plek om hier twee nachten door te brengen. We gaan enkele malen met onze Berner naar het meer om er te zwemmen.

satila05
Het meer bij de camping in Sätila

 

Dag 20 Dinsdag 18 augustus – Rustdag 0km

Genieten van het mooie warme zomerweer op de camping en verder wandelen we naar het dorpje voor wat boodschappen en halen er wat Zweedse kronen uit de flappentap.

 

Dag 21 Woensdag 19 augustus – Zweden – Kalv 62km

Kalv02

Het was me wel bevallen op deze camping en ook hoe we hier terecht zijn gekomen door middel van de (ouderwetse) wegenkaart dat we opnieuw de kaart ter hand nemen. We willen een beetje in de buurt een volgende camping zoeken en op de kaart zie ik niet al te ver weg opnieuw aan een meer een campingsymbooltje. Bij het plaatsje Kalv gaan we eens kijken. Het is opnieuw een prachtig ritje op hele rustige binnenwegen. De camping is niet al te groot, maar heeft ditmaal wel een fatsoenlijk douch- en wc gebouwtje. Ook hier worden we bij het oprijden van de kleine camping verwelkomt door een aller vriendelijke Zweedse. Ze wijst ons een paar plekken aan waar we zouden kunnen staan en we maken een keuze de camper te plaatsen tussen een Zweedse campinggast en een Nederlands gezin. Ook hier kunnen we heerlijk zwemmen in het meer en genieten we met volle teugen van de rust en het prachtige warme weer.

Kalv03

 

Verder naar Week 4