Week 4 Duitsland 2022

Week 4 Duitsland 2022

 

Dag 22 – Donderdag 23 juni – Külsheim 75km

Overnachting: gratis – water betaald, stroom € 0,50 / kWh

Külsheim, een klein plaatsje op 75km rijden van Iphofen. Daar schijnen mooie wandelroutes te liggen. Na enkele kleine boodschappen in de Rewe van Iphofen gaan we op weg. Door de stad Kitzingen en komen we op de A3. Kort daarna draaien we de A81 op richting Stuttgart. Nog een klein stukje binnendoor en we rijden de CP op. Er staat één camper en wij kunnen er makkelijk naast. Achter de plaats waar we staan kunnen er ook nog een paar staan. De Duitse buurman voelt zich de Wohnmobilstellplatz Polizei, want de bemoeizucht is er. We negeren hem en staan op een prima plek. Later deze middag komt er nog een camper, ook nu is meneer de agent nadrukkelijk aanwezig. Even later vertrekt de camper weer, waarschijnlijk hebben ze er al genoeg van.

Na de lunch gaan we de Panorama Wanderweg lopen, 12km. Zou een niet te moeilijke wandeling moeten zijn, maar dat valt in twee opzichten tegen. Het is eigenlijk te warm en er zitten flinke stukken klimmen in, zelfs meer dan 20%. Maar liefst drie en een half uur zijn we onderweg. Het zijn wisselende stukken, over heuvels, door bossen en het laatste en lange deel vol in de hete zon. Een beetje op verkeken, maar we hebben hem gelopen. Het was wel een hele mooie wandelroute.

Als we weer terug zijn op de CP eerst nodig wat drinken. Anita komt op het slimme idee de wasmand voor 10 cent te vullen met fris water zodat we beide buiten in de schaduw de vermoeide voetjes laten afkoelen, heerlijk. Tijdens het weken van de voetjes zien we op het dak van het pand naast de CP een slechtvalk een prooi verschalken.

  

 

Dag 23 – Vrijdag 24 juni – Leidersbach (Haibach) 63km

Overnachting: gratis – water betaald, stroom € 1,00 / 6 uur

  

In Leidersbach zijn we al twee keer eerder geweest, laatste keer in augustus 2018. Ook nu weer voor een derde maal naar deze CP in het plaatsje met veel bruids(mode)winkels. We hoeven deze rit van 63km geen autosnelwegen te rijden. Mooi over rustige K en L-wegen. 

Ondanks de (te) zware wandeling gisteren, strekken we opnieuw de benen. Het is de NW1 wandelroute van 6km die we eerder ook al eens in de benen hadden. Het is wat wisselend bewolkt en warm genoeg als we na de broodjes gaan lopen. Op ons gemak zijn we na twee uurtjes weer terug. Geen probleem vandaag. Verder doen we het bij de camper rustig aan, een puzzelboekje is vanmiddag mijn vriend. 

Om zeven uur valt de satelliet voor een deel van de zenders uit. Achter de camper is de lucht erg donker, er komt wat aan. De eerste serieuze bui klettert op de camper. Ook een paar bliksem en donderslagen. Even komt het met bakken uit de hemel.

Na het 8 uur journaal en koffie komt er een busje met lange caravan de CP oprijden. En nog een, nog een, nog een, het gaat maar door. Tussen de 25 en 30! Daar is zeker geen plaats voor en ze zetten alles dicht en vast. Het zijn de beruchte Ierse klusjesmannen. Het komt zeer intimiderend over. Voelt niet goed. Om kwart over negen besluiten we te vertrekken. Met enige moeite kunnen we de CP af, terwijl een politieauto er op rijdt. Ik wuif naar de agenten die wel door hebben dat wij hier weg willen. 15km verder vinden we een rustige plek op een industrie terrein. Ongelooflijk dat dit gebeurde. 

 

Dag 24 – Zaterdag 25 juni – Weilmünster 104km

Overnachting: gratis – water gratis, stroom € 2,00 / 16 uur

We hebben op de alternatieve plaats rustig kunnen slapen. Het was gisteren in de regen naar deze plaats een twintig minuten rijden. In Haibach zou de CP ‘Stellplatz an der Kultur und Sporthalle’ zijn, maar het stond vol met auto’s en dus niet bereikbaar. In de straat er na konden we de camper wel parkeren. 

Vanmorgen om half acht opgestaan, koffie en na een half uur weg. We gaan naar Weilmünster, ten noorden van Frankfurt. Het rijdt vlot door over de A3 en A661. Het laatste deel over de B456. Om tien uur zijn we bij de CP en voordat we er op kunnen rijden, verlaten op dat moment twee campers de plaats. Een ketting sluit de CP af. Het is weer een mooie gratis plaats, die vandaag hopelijk niet door Ierse klusjesmannen wordt bezocht. We gaan eerst wat boodschappen doen en lopen naar de Aldi. Op de Markt wordt er vandaag een Foodtruck festival gehouden. Daar gaan we straks eens kijken.

Het is deze middag niet druk op het Foodtruck festival. We drinken er een biertje, maar iets eten doen we niet, alles is vrij prijzig en zeker voor Duitse begrippen. 

 

Dag 25 – Zondag 26 juni – Neef (Mosel) 158km

Overnachting: € 11,00 – water gratis, stroom € 2,00

We gaan naar de Moezel, naar Neef. Een dag eerder dan gepland. In Neef zijn we twee keer eerder geweest. Het plaatsje heeft een treinstation zodat we de trein kunnen pakken naar Cochem.

We zijn na 7 minuten in Cochem. We lopen langs de Moezel naar het centrum. Het miezert af en toe een beetje. We hebben er geen last van. Hoog boven Cochem zien we de Reichsburg. Meerdere keren in Cochem geweest, maar de Reichsburg nog nooit bezocht. We gaan naar de burcht niet lopen, veel te stijl omhoog. In een folder bij het Verkersambt Cochem lezen we dat er een shuttle bus naar de burcht gaat, maar waar vandaan ? Bij het busstation komt net toevallig de shuttle aanrijden. We kopen twee dagkaarten en rijden mee naar boven.

  

Op het terras van de Reichsburg drinken we eerst koffie, uiteraard met gebak er bij. Daarna doen we met de gids de rondleiding. Na veertig minuten hebben we ook die gehad. We moeten nog wel een half uurtje wachten op de shuttle. Beneden in het centrum gaan we eerst een terras opzoeken. Op de markt vinden we een perfect terrasje. Na een paar biertjes en wijntje gaan we eten. In een gezellig etablissement hebben we een heerlijk gerecht. Een lekkere boerensnitzel met een ei en spek, frietjes en wat ze in Duitsland zo goed kunnen maken een heerlijke salade.

Op weg terug naar het station zien we in het water van de Moezel twee Beverratten zwemmen. Met een korte treinrit zijn we snel weer in Neef.

 

Dag 26 – Maandag 27 juni – Neef (Mosel) 0km

Overnachting: € 11,00 – water gratis, stroom € 2,00

   

We nemen opnieuw de trein vandaag. Naar Trier. Om 10:22 met de RB81 die er 59 minuten over doet naar Trier Hbf. Als we vanaf het station naar het centrum wandelen valt er af en toe een beetje regen. De weer app voorspelt van 12 tot 14 uur wat regen, daarna droog en zou de zon er zelfs weer door moeten komen. En dat klopte precies. 

   

Trier heette oorspronkelijk Augusta Treverorum en was bedoeld als hoofdstad van de Romeinse provincie Belgica Prima. Een historisch monument in de stad is de 2e-eeuwse Porta Nigra, de best bewaarde Romeinse stadspoort ten noorden van de Alpen. Er zijn nog verschillende andere monumenten uit de Romeinse tijd, bv. de Basilica, de Keizerthermen, de Barbarathermen en het amfitheater. Ook uit latere perioden heeft Trier veel monumenten, waaronder de 11e- tot 18e-eeuwse Dom waarvan de bouw reeds in de 4e eeuw begon, en vele andere kerken. De Romeinse monumenten, de Dom en de Onze-Lieve-Vrouwekerk zijn sinds 1986 geklasseerd als UNESCO-werelderfgoed.

Door zijn rijke verleden en vanwege zijn ligging in het Moezeldal heeft Trier een aantrekkingskracht onder toeristen. De stad is daarnaast een centrum van wijnhandel en heeft een belangrijke functie als winkelcentrum voor een grote regio en als studentenstad: er wonen behalve Duitse ook veel Luxemburgse studenten. Tevens is Trier bekend als geboorteplaats van Karl Marx. Zijn geboortehuis is sinds lang ingericht als museum: het Karl Marx-huis. De Heilige Eucharius is de patroonheilige van de stad.

We lopen langs de Porta Nigra het centrum in. Lopend door de winkelstraat zien we de Dom van Trier. De kerk is vrij toegankelijk. Het is een grote en prachtige Dom. Ook lopen we een deur door die toegang geeft tot een galerij met binnentuin. Daar zien we verschillende graven.

Na het bezoek aan de mooie Dom van Trier gaan we verder en doen we enkele winkels aan. Opnieuw slagen we in een kledingzaak. Eind van de middag eten we wat bij een cafetaria. Iets over half zes gaan we met de trein terug naar Neef. Net op tijd terug in de camper als er een korte maar flinke bui valt. We hadden weer een leuke dag, Trier is de moeite van een bezoek waard. Het was waarschijnlijk de laatste keer dat we gebruik maakten van de 9 Euro ov tickets.

  

 

Dag 27 – Dinsdag 28 juni – Lösnich 27km

Overnachting: € 11,00 – water en stroom inclusief 

We verplaatsen ons maar een klein stukje, we blijven aan de Moezel. De CP in Lösnich ligt maar 27 kilometer verderop. Reden dat we voor deze plaats kiezen is dat we vanaf de CP willen fietsen naar Bernkastel-Kues. In Bullay parkeren we de camper eerst bij een Edeka voor wat boodschappen zoals een van mijn favoriete biertjes; Bitburg. “Bitte ein Bit”, we nemen een kratje mee.

  

Een korte maar mooie route over de B49. Net voor Ürzig geeft een bord aan maximaal 2 meter breed. Dat zal niet gaan, we slaan linksaf richting Traben-Trarbach. Het gaat flink omlaag en we komen beneden uit bij een afslag naar Kinheim. Deze plaats ligt aan de andere kant van de Moezel ten opzichte van Lösnich. Dus besluiten we om deze te nemen. In Kinheim wordt het smaller, maar we kunnen er goed door en als we linksaf moeten, komen we op de juiste route langs de Moezel. Daar de brug over, die vanuit onze richting te berijden is. Er wordt hard gewerkt op deze brug, vandaar maar in één richting open. Na de rotonde rijden we de grote CP op. Mooie plek en het staat zeker niet vol. 

Eerst wat eten en daarna de fietsen weer van de camper. De tocht langs de Moezel naar Bernkastel-Kues is ongeveer 13 kilometer en goed te doen over een fijn fietspad. In een rustig tempo vooral genietend van de mooie streek zijn we 50 minuten later in het toeristische stadje. Na wat rond kijken en een terrasje die overigens allemaal vol zaten, maar toch een plek gevonden, gaan we terug naar onze fietsen. Het was even een fijn fietstochtje langs de Moezel. Ook morgen blijven we hier op de CP van Lösnich. We liggen één dag voor op ons schema, maken we dat weer goed. 

Vroeg in de avond worden we vereerd met een bezoek van vader en moeder zwaan met vijf jongen. Naast de camper slaan ze hun bivak op.

 

Dag 28 – Woensdag 29 juni – Lösnich 0km

Overnachting: € 11,00 – water en stroom inclusief 

Vandaag een rustige dag. De dag start bewolkt maar na 10 uur komt de zon te voorschijn. Omdat er hier in het dorp geen bakker (meer) is, pakken we de fiets en rijden we samen langs de Moezel naar Kinheim. Een eindje verder over een smalle brug waar campers niet overheen mogen, maar wij uiteraard met de fietsen wel. In Kinheim zien we als we die brug over rijden ook een CP die niet druk bezet is. Bij de bakker slagen we voor verse broodjes en gebak. We zijn snel weer terug op onze CP,  het is maar iets meer dan drie kilometer. 

Verder doen we het deze dag lekker rustig aan. Het is prachtig weer, zonnig, 28 graden en geen wind van betekenis. We lezen, puzzelen en luieren wat. Ook dit is vakantie. Morgen gaan we weer verder, een stuk noordwaarts. 

 

Verder naar week 5