Week 4 Noorwegen 2017

Week 4 Noorwegen 2017

 

Dag 22 Woensdag 16 augustus – Denemarken – Skive – 222km (58 + 164)

Het weer is prachtig als we vertrekken richting Kristiansand om vandaar de veerboot te nemen naar Hirtshals Denemarken. Maar eerst rijden we de stad in om op een bepaald adres, volgens een folder, belasting terug te krijgen op de aangekochte souvenirs. Aankopen die we eerder deden in Geiranger. Op het bewuste adres meld ik me voor de tax-refund en de afwikkeling gaat soepel en zonder problemen. Inwoners van Zweden, Denemarken en Finland kunnen hier geen gebruik van maken, maar wij wel en het levert een teruggave van NOK 220,- op, dat is ongeveer € 23,-. Omdat we nog redelijk vroeg zijn blijven we nog even in de stad en wandelen we wat door de jachthaven. 

Rond half elf gaan we naar de haven een paar kilometer verderop om ons in te checken voor de overtocht naar Denemarken. We gaan met de HSC Fjordcat van Fjordline. Een snelle boot die er twee uur en een kwartier over doet. Al voor half twee vertrekken we en komen dan ook nog voor kwart voor vier aan. Omdat de camper bijna vooraan staat zijn we mee van de eerste van boord en nog voor vieren rijden we op de Deense snelweg richting onze geplande overnachting. Die ligt in het dorpje Fly in de buurt van Skive, waar we welkom zijn op de boerderij van de familie Østergaard Pedersen. Op de binnenplaats plaatsen we de camper en worden we begroet door de Berner Sennen Freja van de familie. Hier overnachten kost niets, alleen voor stroom betaal je slechts DKK 20,-. Later worden we hartelijk begroet door het hele gezin van de boerderij, die belangstellend komen kijken naar onze Berner Sennen Beau. We voelen ons meteen welkom bij deze hele vriendelijke gastvrije familie.

 

Camperplaats Skive – sitecode 20505

 

Dag 23 Donderdag 17 augustus – Duitsland – Niebüll 225km

De fijne plaats bij de familie Østergaard Pedersen verlaten we op weg naar Ribe. Deze plaats heeft een mooi historisch centrum en schijnt het oudste stadje van Denemarken te zijn. Rond de middag komen we aan bij de camperplaats/parkeerplaats die overvol staat. Er staan zelfs enkele campers op de bus parkeerplaatsen te wachten tot er een plaats vrij komt. We vinden snel een parkeerplaats in de buurt en gaan het historisch centrum bezoeken. Na terugkomst is het op de CP nog drukker geworden, de bus plaatsen staan nu ook helemaal vol met campers. Ook zijn de plaatsen op de CP erg krap. Hier blijven we dus zeker niet. Snel en eensgezind besluiten we naar een alternatief te zoeken. In het boek met camperplaatsen wordt dit snel gevonden, we gaan naar Niebüll in Duitsland. Dat is maar 67 kilometer van Ribe. De Wohnmobilstellplatz (sitecode 3574) ligt daar in het centrum. Ondanks dat er al aardig wat campers staan is er nog plaats genoeg. Ook is er nog een vrije stroomaansluiting in de stroomkast die dicht bij de camper staat. Voor € 1,- levert deze kast 2 kWh stroom. Overnachten kost hier € 5,- wat we betalen in de automaat. We staan hier goed.

 

Dag 24 Vrijdag 18 augustus – Duitsland – Bergen 282km

Omdat ik op de terugweg naar huis het voormalig concentratiekamp Bergen-Belsen wil bezoeken, rijden we richting Bergen. Hier is een CP op de boerderij Rippenhof (sitecode 779) in Becklingen zo’n 14 kilometer van Gedenkstätte Bergen-Belsen. Bergen ligt tussen Hamburg en Hannover en de rit hierheen gaat niet echt lekker soepel. Bijna de hele A7 van Flensburg tot voorbij Hamburg is een grote bouwput van wegwerkzaamheden en files. Als we eindelijk Hamburg voorbij zijn en richting Hannover rijden gaat het weer goed, tot de laatste 13 kilometer voordat we de afslag krijgen naar Bergen. Hier komen we opnieuw in een file en gaat het tergend langzaam. Als we dan eindelijk de Autobahn kunnen verlaten bij afslag 45 zijn we snel op de plaats van bestemming. 

Op de camperplaats bij de boerderij staan er verder nog geen andere campers, dus kunnen we een mooie plek uitkiezen. Je kunt hier gaan staan zoals je zelf wilt en stroompunten zijn er voldoende. Na de lange rit maken we eerst maar eens een lekkere wandeling, want ook de hond wil er wel even uit. Bij terugkomst maken we kennis met de boerin en betalen we het staangeld, stroom en douche voor ons beide. Voor slechts € 11,- voldoen we onze schuld. In de tussentijd komen er nog twee campers het veld oprijden en blijven eveneens hier overnachten.

 

Dag 25 Zaterdag 19 augustus – Duitsland – Lippstadt 225km

Na een rustige nacht maken we gebruik van de eerder betaalde douche. Ondertussen is de plaatselijke bakker met de mobile winkel het terrein op komen rijden en kopen we heerlijk verse kaiserbroodjes en gebak voor bij de koffie. Na dit lekkere verse ontbijt gaan we eerst naar Bergen-Belsen. We bezoeken eerst het documentatie centrum met de vele foto’s uit het kamp. Ook een vitrine met foto’s van Anne Frank en haar familie komen we hier zoals verwacht tegen. Daarna gaan we naar buiten en lopen rond op het grote terrein waar we veel massagraven zien. Na anderhalf uur vinden we het genoeg en besluiten we terug naar de camper te gaan. We lunchen eerst voordat we onze reis verder voorzetten naar de volgende plaats. 

In ons reisschema zouden we naar de CP in Rinteln rijden, langs de A2 tussen Hannover en Dortmund, 118 kilometer van Bergen-Belsen. Afhankelijk van minder drukte op de weg heb ik als alternatief eventueel zo’n 100 kilometer door te rijden naar Lippstadt. Het is tegen mijn verwachting erg rustig op de snelweg en we besluiten Rinteln links te laten liggen en inderdaad door te rijden. Rond 14 uur rijden we Lippstadt in op weg naar de CP bij het Kombibad (sitecode 14659). Ook dit is een gratis overnachtingsplaats en druk bezet, maar van de elf plaatsen is er eentje vrij en dat is net genoeg. Pal achter de camper staat de stroomkast waar we voor één Euro 8 uur stroom krijgen.

In het park naast de CP is er voor de jeugd een skate wedstrijd aan de gang. We wandelen er eens langs met de hond en het is leuk te zien hoe de jongelui zich daar bij de opgezette tenten met muziek vermaken. Daarna lopen we verder het centrum in wat op zo’n 700 meter van de CP ligt. Een terrasje bij dit heerlijke weer is zo gevonden. ’s Avonds gaan we in het centrum uit eten om onze mooie vakantie hiermee af te sluiten. Het is een goed en typisch Duits restaurant waar het eten heerlijk smaakt en de prijzen betaalbaar zijn. 

 

Na het eten lopen we naar het Rathausplatz waar op dat moment een concert is begonnen van de Pink Floyd tributeband ‘Interstellar Overdrive’ uit Wiesbaden. Het is er gezellig druk en we zien op het plein een wat ouder publiek. Niet zo verwonderlijk met deze geweldige muziek van Pink Floyd. De band speelt geweldig en de sfeer op het plein is gemoedelijk. Met een biertje in de hand geniet ik van de muziek en sfeer. Toch een leuke afsluiter van een prachtige reis die we weer hebben mogen maken! 

 

Dag 26 Zondag 20 augustus – naar huis 225km

Na een leuke afsluitende zaterdag in Lippstadt rijden we om half negen de stad uit naar huis. De route gaat een stukje binnendoor naar de A44 en via Dortmund, Oberhausen en Duisburg komen we bij Venlo na bijna vier weken weer in Nederland. Het is heel erg rustig op de weg, en om 12.00 uur zijn we thuis. Het zit er op, het was geweldig!

 

Totaal gereden: 3.771km