Week 4 Scandinavië

Week 4 Scandinavië 2015viking

Dag 22 Donderdag 20 augustus – Denemarken – Farø 382km

Omdat we zondag weer thuis willen komen, gaan we vandaag naar Denemarken. Maar eerst rijden we naar Höllviken om daar het Vikingsmuseum (Fotevikens Museum) te zien. Het is een openluchtmuseum dat een beeld geeft hoe de Vikingen tussen de 8e en 11e eeuw leefden. We nemen doorgaande wegen en de snelweg richting Malmö. Tegen de middag zijn we daar en kunnen we een kijkje nemen in het museum. Na dit bezoek gaat het over de Øresundbrug naar Denemarken. Aan de vriendelijke dame bij de tolpoort vraag ik of ik gecombineerd kan betalen met Zweedse kronen en Euro’s en dat is geen probleem. Ik overhandig het restant kronen en hoef nog maar zes Euro bij te betalen en we kunnen de brug op. De rit gaat verder voorspoedig en ondanks wat druk verkeer bij Kopenhagen gaat het zonder oponthoud naar onze overnachtingsplaats bij Farø. Dit is een gratis plaats onder een brug waar veel campers overnachten.

oresundbrug
De Øresundbrug op 20 augustus 2015

 

Dag 23 Vrijdag 21 augustus – Duitsland – Mölln 214km

Het is nog steeds onbewolkt en prachtig zomerweer. Vanaf het moment dat we Noorwegen hebben verlaten hebben we dit prachtige weer gehad. De route gaat naar de plaats Mölln in Duitsland. Voordat we vertrokken vond ik een mooie camperplaats in het boek van de NKC bij dit stadje. Mölln ligt ten zuiden van Lübeck en de sage wil voorts dat Tijl Uilenspiegel in 1350 in dit stadje is gestorven. Hier kan zelfs een graf worden bezocht dat wordt toegeschreven aan hem. In augustus vinden hier de Tijl Uilenspiegel Festspielen plaats. We wilden een andere route richting huis rijden dan met de heenreis, dus niet via Hamburg nu.moln

Het is als we rond 9.00 uur de camperplaats in Denemarken verlaten erg rustig op de snelweg. Op 69 kilometer ligt de haven van Rødby waar we de oversteek maken naar Puttgarden in Duitsland. Een korte overtocht van ongeveer 45 minuten. Bij aankomst in de haven is het betalen aan het tolpoortje en we kunnen meteen aan boord rijden. Als we even later aan de andere kant Duitsland in rijden, merken we dat het hier veel warmer is. De temperatuur loopt die dag op naar bijna 30 graden. De camperplaats is door middel van onze Kees-Kees makkelijk te vinden en ligt op loopafstand van het centrum. Er staan enkele campers, maar er is plaats genoeg en het staangeld moet betaald worden bij een betaalautomaat. Stroomaansluitingen zijn er voldoende en is in de prijs inbegrepen.

We maken een flinke wandeling langs de jachthaven en komen later via het centrum weer terug. We doen wat boodschappen en nemen plaats op het terras van een ijssalon voor een heerlijke coupe. Mölln is een leuk stadje met vakwerkhuizen.

 

Dag 24 Zaterdag 22 augustus – Duitsland – Bückeburg 248km

Bückeburg slot

Via Lüneburg rijden we een heel stuk binnendoor over de B207 en B209 om net voor Hannover de A7 Autobahn te nemen. Als we in een file dreigen te komen, kunnen we net daarvoor afslaan naar de A352 die de verbinding is naar de A2. We hebben geluk en kunnen mooi doorrijden. Tussen Hannover en Osnabrück ligt de bestemming Bückeburg. Ook deze plaats heb ik uit het camperboek en deze camperplaats ligt bij een slot met park. Een mooie camperplaats, waar nog voldoende plaats is.Buckeburg02

Als we langs het slot door het park wandelen komen we bij de poort die uitkomt op de Marktplatz waar de Duitse publieke omroep NDR een podium heeft opgebouwd waar vanavond een live uitzending wordt gemaakt. We bezoeken de prachtige Stadskerk van Bückeburg. Deze kerk is de grootste kerk van de stad Bückeburg in Nedersaksen. Het is het godshuis van de lutherse kerkgemeente en bovendien de bisschopskerk van de Evangelisch-lutherischen Landeskirche Schaumburg-Lippe. We krijgen een privé rondleiding van de koster die trots vertelt over het grote doopvont midden in de kerk. Het doopvont uit 1615 betreft een meesterwerk van de Nederlander Adriaen de Vries, één van de belangrijkste Europese beeldhouwers tussen de reformatie en Dertigjarige Oorlog. Na het doopvont kreeg De Vries van graaf Ernst ook de opdracht om het Opstandingsmonument voor het mausoleum in Stadthagen te bouwen.

Bückeburg kerk

s Avonds wonen we de live-uitzending van de NDR bij en drinken we een paar biertjes bij een van de standjes op het plein. Een gezellige boel.

NDR1 NDR2

 

Dag 25 Zondag 23 augustus – naar huis 356km

Het zit er op! We zijn aan het eind gekomen van een prachtige reis naar het hoge noorden. Met veel mooi weer in Zweden en veel slecht weer in Noorwegen. Maar veel gezien en prachtige routes gereden. Op mooie plaatsen overnacht en geen vervelende dingen meegemaakt. Kortom, het was een prachtige vakantie camper reis. Na het ontbijt rond half tien rijden we weg uit Bückeburg. Het is erg rustig op de weg en al vroeg in de middag zijn we weer thuis.

Totaal gereden: 5.879km